top5 christmas markets hero.jpg

Najprije jedan brzi krug na klizalištu, pa topli napitak za zagrijavanje, a zatim možete kušati delicije od lokalne marmelade ili kovati željezno oružje. Božićni sajmovi u Europi će vas oduševiti svojim bogatim tradicijama.

Kada su Božićni sajmovi?

Božićni sajmovi se obično organiziraju od sredine studenog do kraja prosinca. To je vrijeme godine u kojem se održavaju poznati Božićni sajmovi na otvorenom, koji su postali tradicija u mnogim gradovima u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj.

Koji sajam odabrati? Pogledajte našu listu!

Žene se dive ukrasima na Božićnom sajmu
Žene se dive ukrasima na Božićnom sajmu © iStock

Božićni sajam u Baselu

Prvi na redu je Basel, dom jednog od 10 najljepših Božićnih sajmova u Europi, prema CNN-u. Svake godine od 26. studenog do 23. prosinca, ovaj grad je domaćin tradicionalnom adventskom sajmu. Najveći i najreprezentativniji nalazi se na Barfüsserplatzu, gdje više od 150 štandova u bijelim drvenim kućicama doprinosi blagdanskoj atmosferi. Postoji pravi švicarski red na Božićnim štandovima. Tematski su raspoređeni tako da svatko zna gdje kupiti ukrase za Božićno drvce, a gdje jesti švicarsku čokoladu.

Božićni sajam u Baselu
Božićni sajam u Baselu © iStock

Ako posjetite Božićni sajam u Baselu, morate probati začinjeno kuhano vino i najpoznatiji švicarski sir, raclette. Najbolje ga je okusiti uz regionalnu kulinarsku specijalnost, kuhane krumpire, ukiseljeni luk, te kisele krastavce. Sajam je izvrsna prilika za istraživanje grada, jer se organizira na nekoliko lokacija u Baselu s obje strane Rajne. Ovaj švicarski sajam također je lekcija iz srednjovjekovne povijesti, tako da možete isprobati vještinu kovanja željeznih oružja kod kovača ili isprobati snagu luka ili samostrela na tradicionalnom strelištu.

Božićni sajam u Beču

Na broju dva se nalazi Božićni sajam u Beču, koji je stvarno drevna tradicija, obzirom da potječe još iz srednjeg vijeka. Početkom 13. stoljeća, Albert I je dodijelio stanovnicima privilegiju organiziranja  sajma u mjesecu prosincu, a od tada je popularnost ovog događaja znatno porasla. Najbolji dokaz tome je činjenica da sada postoji više od dvadeset adventskih sajmova koje svake godine posjećuje tri milijuna turista iz cijelog svijeta.

Klizalište na sajmu u Beču
Klizalište na sajmu u Beču @ Krzysztof Kowalik on unsplash

Štandovi s punčom i kestenima privlače kupce sezonskim delicijama, a prodavači na štandovima prodaju ručne radove kako bi vas ispunili Božićnim duhom. Sajmovi se nalaze na različitim dijelovima Beča, a jedan od najpopularnijih je Božićno selo ispred Belvedere palače, gdje štandovi ukrašeni u blagdanskom štihu nude tradicionalne ručne radove, izvrsne Božićne ukrase, te specijalizirane kulinarske užitke. Glühwein (kuhano vino) može se kušati na prostorima Sveučilišta u Beču, koje, poput mnogih drugih spomenika, služi kao Božićni sajam tijekom blagdanske sezone. Klizalište na Christkindlmarkt je savršeno mjesto za divljenje prekrasno uređenom Rathausparku.

Božićni sajam u Wroclawu

Gdje se nalazi najveći sajam u Poljskoj? Ciklički dominikanski sajam je najveći događaj na otvorenom u našoj zemlji i, zajedno s Božićnim sajmom i Oktoberfestom, najbrojniji događaj takvog tipa u Europi. Najpopularniji poljski Božićni sajam već nekoliko godina održava se u glavnom gradu Donje Šlezije. Trg na kojem se održava sajam tradicionalno nudi mnoštvo atrakcija za obitelji i djecu: od bajkovite šume, pa sve do Božićne vjetrenjače i veselog vrtuljka. Ove godine na Placu Solny će biti postavljena kuća iz bajke uz koju će se nalaziti tornanj sa satom, kao i terasa s pogledom na Stari grad ukrašen u blagdanskom duhu. 

Božićni sajam u Wroclawu
Božićni sajam u Wroclawu© iStock

Osim ručnih radova specifičnih za ovu regiju i Božićnih ukrasa, Božićni sajam u Wroclawu nudi i širok raspon gastronomskih delicija. Isprobajte visokogorske sireve i kobasice, ukusno sušeno voće i džemove, te klasičnu pitu s krastavcima i svinjskom masti. Također će biti obilje Božićnih napitaka u obliku lokalnih likera i kuhanog vina. Među šarenim štandovima su i litvanski proizvodi, poput ukusnog kindziuka ili kruha s kuminom na listovima kalama.

Božićni sajam u Londonu

Mjesto broj četiri je prava poslastica za one koji žele ući iskusiti Božićni duh s modernim štihom. U Zimskoj zemlji čuda se možete klizati na najvećem otvorenom klizalištu u Velikoj Britaniji, osvijetljenom s više od 100.000 svjetala. Organiziraju se koncerti žive glazbe, na kojima se razuzdane publika zabavlja u prostorima spektakularnog Ledenog kraljevstva. Tu je i veliki panoramski kotač, kao i cirkus, bavarsko selo, te radionice za izradu ledenih skulptura.

Par na sajmu u Zimskoj zemlji čuda u Londonu
Par na sajmu u Zimskoj zemlji čuda u Londonu © iStock

Za one koji su raspoloženi za vruću hranu, tu je jedinstvena gastronomska ponuda koja uključuje hamburgere, začinjene krumpiriće, belgijsku čokoladu i keksiće od marcipana. Iako sve zvuči prilično egzotično, ima puno štandova koji prodaju kuhano vino, koje odlično paše zimi. Za razliku od njemačkih i austrijskih sajmova, londonska Zimska zemlja čuda više podsjeća na zimski tematski park s Božićnim štihom.

Božićni sajam u Nürnbergu

Našu listu Božićnih sajmova zaključujemo s gradom našeg zapadnog susjeda. Nürnberški Christkindlesmarkt ima dugu i bogatu povijest koja seže u 17. stoljeće. Ime je izravna referenca na luteransku kulturu i znači ‘sajam djeteta Isusa’. Posjetitelji mogu pronaći gotovo 200 štandova koji prodaju sve lijepo i ukusno za blagdansko razdoblje. Nürnberg je glavni grad njemačkog medenjaka, kao i dom poznatih Drei im Weckel, pečenih kobasica u kifli, koje se obično poslužuju s krumpir salatom.

Božićni sajam u Nürnbergu
Božićni sajam u Nürnbergu © iStock

Božićni dućani također prodaju ukusno kuhano vino, pečene bademe i voćni kruh. Tu su i ukrasi za Božićno drvce izrađeni od suhih smokava. Jedan od klasika su tzv. Zwetschgen-Männle, figurice od šljiva ili suhog voća. Najpopularniji njemački Božićni sajam traje od kraja studenog pa sve do Badnjaka. Posjet nürnberškom sajmu je poput putovanja unatrag kroz vrijeme, u doba srednjovjekovnih gradova, gozbi i kostima.

We have best flight and accommodation offers in Nuremberg

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?