Napravite nered u lokalnom pubu, zatvorite se u tamnicu i tako preživite vulkansku erupciju - takve se stvari događaju samo na Martiniku. Krenite na egzotičan odmor stopama čovjeka koji je definitivno imao više sreće nego pameti.

Slikoviti otok na Karibima puno je više od prekrasnih plaža koje potiču i na ljenčarenje i bavljenje vodenim sportovima ili atmosferičnih pubova koji poslužuju lokalni rum i ukusne plodove mora. Otkrijte karipsku prirodu i povijest otoka, a ako ste hrabri (i energični!), pješačite oko uspavanog vulkana.

Belleville in Precheur, Martinik © shutterstock
Belleville in Precheur, Martinik © shutterstock

Martinik – kako doći? Kada ići?

Izravan let do Martiniquea traje oko 15 sati – dovoljno vremena da se naspavate sljedećih nekoliko noći. Ako odaberete opciju transfera, putovanje će biti nešto duže. Optimalno vrijeme za odlazak na Martinique i divljenje tropskim krajolicima je naša zima i proljeće, odnosno razdoblje od prosinca do travnja, pa čak i svibnja.

Ljetovanje na Martiniku uz uzbuđenje – planinarenje na Montagne Pelée

Montagne Pelée je najviši vrh na otoku i uzrok svih pomutnji i nevjerojatnih priča spomenutih u uvodu. Uzdiže se do visine od 1397 m nadmorske visine. i smatra se jednom od najzanimljivijih atrakcija u okolici. To je uspavani vulkan koji se posebno osjetio 1902. godine.

Ovdje je vrijedno spomenuti izvjesnog čovjeka po imenu Cyparis. Rođen je kao Ludger Sylbaris i čudnom je slučajnošću preživio katastrofu koja je, prema procjenama, odnijela živote do 30.000 ljudi. žrtve. Cyparisa je uhvatila lokalna policija nakon što se potukao u pubu. Bio je zarobljen u podzemnoj tamnici – i to mu je spasilo život. Pronađen je 3 dana nakon erupcije. Uslijed erupcije vulkana zadobio je teške opekline, ali je preživio.

Postoje tri varijante ulaska u Montagne Pelée: sa sjevera, zapada ili jugoistoka. Ruta koja se najčešće bira počinje u Le Morne-Rougeu – pješačenje traje oko 8 sati. Možete odabrati i kraću varijantu, ali zbog strmijih prilaza preporučuje se iskusnijim planinarima. Otok ima kišnu klimu, pa su staze često vrlo skliske.

Izleti na Martinique: Muzej Frank A. Perret – spomenik katastrofi iz 1902

Ako ne samo da volite aktivno provoditi vrijeme, već želite saznati više o vulkanskoj erupciji od prije više od 120 godina, svakako posjetite muzej Frank A. Perret.

Porijeklo ovog objekta seže u 1933. godinu – tada je to bilo mjesto posvećeno vulkanologiji. S vremenom je obogaćena izložbom u spomen na katastrofu s početka prošlog stoljeća, u kojoj je grad Saint-Pierre sravnjen sa zemljom. Trenutno se unutar muzeja može diviti preko 400 raznih artefakata.

Karipska priroda na dohvat ruke – Botanički vrt Balata

Martinique nazivaju i otokom cvijeća. Možete im se diviti u punom sjaju u botaničkom vrtu Jardin de Balata. Ulaznicu ne morate rezervirati unaprijed – ulaz ćete platiti na licu mjesta. Oduševite se ne samo ljepotom prirode, već i kreolskom arhitekturom kuće utemeljitelja ove zelene oaze. Ako vam od uzbuđenja počne kruliti želudac, kušajte cajunsku i kreolsku kuhinju u restoranu La Luciole pokraj vrta.

Botanički vrt Balata otvoren je svakim danom od 9:00 do 18:00 sati, uključujući i praznike. Do Jardin Balata možete doći javnim prijevozom (linija 125 iz Fort-de-France), taksijem i automobilom. U sklopu objekta nalazi se besplatan parking. Za posjet botaničkom vrtu vrijedi izdvojiti najmanje 1,5 sat.

La Savane des Esclaves

Nešto za ljubitelje povijesti – La Savane des Esclaves. Tematski park u selu Trois-Ilets zauzima površinu od preko 3 hektara. Više od 400 godina povijesti Martiniquea rekonstruirano je na ovom području. Ne morate žuriti – istražujete sami (dobijete kartu), a najvažnije informacije prikazane su na 26 ploča na engleskom i francuskom jeziku. Također možete koristiti audio vodič.

Važno! Martinique je prekomorski teritorij koji pripada Francuskoj – nije potrebna viza, a putna isprava koja vam daje pravo na ulazak bez vize je putovnica ili osobna iskaznica.


Instagram

Tražite određeno mjesto?