Zamislite da se vozite kroz zelene maslinike. Dolazite do plaže, kristalno čisto more se prostire pred vama. Tihi žamor razgovora, miris ouza i roštiljanih morskih plodova. Ne brinite, još niste stigli do raja, ali ste blizu - na rajskom otoku Kosu.

Ova zelena oaza u Egejskom moru je najmirniji od svih grčkih otoka. Zbog bujne vegetacije koja prekriva otok, ponekad se naziva plutajući vrt. Zahvaljujući terenu koji nije toliko planinski, idealan je i za kratke i za duge biciklistinčke vožnje koje se mogu kombinirati s odmorom pored mora. Otkrijte 5 najljepših plaža na Kosu koje možete posjetiti na dva kotača.

Pogled na jednu od Kosovih laguna
Pogled na jednu od Kosovih laguna © shutterstock

Plaža Psalidi – opustite se uz pogled na Tursku

Nedaleko od grada Kosa nalazi se šljunčana plaža Psalidi, udaljena otprilike 6 kilometara od glavnog grada otoka. Možete je lako doseći biciklom, u hladu raširenih platana i palmi. Dok se opuštate na plaži, oči će vam biti privučene kristalno čistim vodama Egejskog mora, pogledom na cijelu obalu Kosa, te na okolne planine i Tursku. Možete čak unajmiti ležaljke i suncobrane i prepustiti se blaženom lijenčarenju. Na Psalidi plaži je manja gužva i tiše je nego na gradskim plažama jer se nalazi izvan samog grada Kosa.

U tom području ima mnogo taverni i barova koji poslužuju lokalnu kuhinju. Nakon dana na plaži, možete posjetiti obližnji prirodni rezervat Psadali. To je pravo kraljevstvo zelenila. U njemu možete vidjeti stabla pistacija, trske i razne močvarne biljke. Tu je i laguna i pješčane dine. Bezbrojne vrste ptica – galebovi, čaplje i kormorani – oduševit će vaše uši.

Ocjena plaže prema Google kartama: 5/5

Ležaljke na plaži Tigaki
Ležaljke na plaži Tigaki © shutterstock

Plaža Tigaki – čarobni zalasci sunca

Ova široka pješčana plaža, okupana mirnim vodama Egejskog mora, udaljena je otprilike 11 kilometara od grada Kosa. Postoje dvije biciklističke rute koje možete odabrati. Prva vas vodi izravno do plaže uz obalu. Ravni teren omogućuje vam da uživate u pogledu na more koliko god želite. Druga ruta je malo duža. Prolazi kroz sela Asfendiou i Zipari – moći ćete vidjeti prava grčka sela vlastitim očima, diviti se slikovitim zelenim krajolicima i laganom stilu života lokalnog stanovništva.

Cesta puna cvijeća i zelenila odvest će vas do plaže Tigaki. Nakon silaska do mora, naići ćete na bijeli, mekani pijesak, gdje ćete moći unajmiti ležaljke i suncobrane, te posjetiti neke od taverni i pubova. Tu vrijedi ostati do večeri. Vidjet ćete najljepši zalazak sunca na Kosu, kojemu se možete diviti s čašom vina u ruci.

Ocjena plaže prema Google kartama: 4,5/5

Zalazak sunca na Čarobni plaži
Zalazak sunca na Čarobni plaži © iStock

Plaža Polemi (Čarobna plaža) – divlja plaža među drvećem

Ovu plažu nije tako lako doseći kao prethodne dvije, ali definitivno se isplati. Umor od 30 kilometara vožnje biciklom nagrađuje se prizorima s razglednice. Ovo je jedna od rijetkih takvih plaža na Kosu. Zlatni pijesak, azurne vode i mir i tišina – što više možete poželjeti? Oko plaže nema zgrada, zaista je divlja. Nije ni čudo što se ovdje mogu sresti nudisti, a tko zna – možda čak i vi isprobate sunčanje bez odjeće?

Jedan paun često šeće blizu plaže i rado pozira za fotografiranje s turistima. Na putu do plaže Polemi možete stati u okolnim selima i kušati lokalne delicije. Vožnja biciklom omogućit će vam divljenje rajskim krajolicima ovog najzelenijeg od svih grčkih otoka. Na ulazu na samu plažu možete se uvjeriti da je Kos doista zemlja mlijeka i meda, te si kupiti pravi grčki med.

Ocjena plaže prema Google kartama: 4,7/5

Agios Stefanos © shutterstock
Agios Stefanos © shutterstock

Plaža Agios Stefanos – more okruženo cvijećem

Gotovo sasvim na drugom kraju otoka, otprilike 30 kilometara jugozapadno od grada Kosa, skriven je pravi dragulj među liticama i stijenama – plaža Agios Stefanos. Na putu do plaže možete posjetiti ostatke bazilike sv. Stjepana iz 5. stoljeća. Sam grad je pun zelenila i prekrasnog cvijeća.

Plaža nije samo za opuštanje, sunčanje i kupanje. Iznenadit će vas i krajolik – s obale možete vidjeti obližnji otočić Kastri na kojem se nalazi napušteni dvorac. Čak možete unajmiti pedaline i otići tamo – ili, ako ste dovoljno hrabri, otplivati! U vodi se nalaze mali koraljni grebeni.

Ocjena plaže prema Google kartama: 4,6/5

Plaža Lambi, Kos
Plaža Lambi, Kos © shutterstock

Plaža Lambi – opuštanje u srcu grada

Ovo je jedna od plaža u samom gradu Kosu. Možete doći do nje biciklom duž slikovite šetnice. Sama plaža ravna – možete se voziti navečer ili ujutro pod zrakama izlazećeg sunca. Tirkizne vode su savršene za kupanje. U okolici ima mnogo gostionica i barova. Možete se opustiti, jesti plodove mora i promatrati zalazak sunca s čašom ouza u ruci.

S plaže Lambi imate prekrasan, opuštajući pogled na Egejsko more, zelene planine i okolnu obalu. Ako je dan naročito vedar, možete vidjeti i obližnje otoke Pserimos i Kalimnos. Nakon zalaska sunca, područje plaže je prepuno noćnog života – možete vidjeti da zeleni otok nije samo prekrasan krajolik, već i istinski grčki način života.

Ocjena plaže prema Google kartama: 4,4/5

Pogled na Egejsko more
Pogled na Egejsko more © shutterstock

Opustite se na Kosu i (ne) pretvarajte se da ste Grci

Kos ima mnogo prekrasnih plaža. Kada istražujete otok biciklom, sigurno ćete naići na manje popularne plaže ili čak prilično divlje obale, otkriti grčku kulturu i vidjeti zašto se Kos naziva plutajućim vrtom Egeja.

Možete sami planirati putovanje na ovaj najzeleniji grčki otok ili koristiti usluge putničke agencije. Na Kosu možete kombinirati aktivni odmor s opuštanjem. Prekrasni krajolici otoka ostat će vam u sjećanju dugi niz godina i potaknut će vas da se ponovno vratite.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?