Odmor u gradu izvrstan je tijekom cijele godine. Zima i proljeće nude priliku pobijediti gužve, dok ljeto obično (ali ne uvijek!) znači lijepo vrijeme, a jesen nudi ravnotežu obojega. Bez obzira na to kada se odlučite na putovanje, uvijek se isplati potražiti dalje od tipične gradske destinacije Londona, Berlina, Pariza ili Milana.

U ovotjednom članku pogledat ćemo pet najboljih (zapravo šest, ali tko broji?) najmanjih gradova u Europi i saznati zašto je kratki odmor u mini-odredištu jednak maksimalnoj zabavi!

Wybrzeże w Cinque Terre © iStock
Wybrzeże w Cinque Terre © iStock

5. Corniglia i Manarola, Cinque Terre, Italija

Cinque Terre je šarmantno odredište smješteno u blizini ligurijske La Spezije u sjeverozapadnoj Italiji. Poznat po svojim prekrasnim pogledima, strmim liticama i nizu neobičnih sela koja lebde iznad prekrasnog Ligurijskog mora, jedno je od najpoznatijih turističkih područja Italije. Cinque Terre se doslovno prevodi kao “Pet zemalja”, zbog svoje mreže slikovitih gradova — Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola i Riomaggiore.

Widok na Manarolę © iStock
Widok na Manarolę © iStock

Posvećeni ljubitelji muzeja možda će poželjeti posjetiti Cinque Terre, budući da njegov šarm leži u njegovim fantastičnim pogledima na obalu i, zbog svoje izoliranosti, njegovoj jedinstvenoj atmosferi i karakteru, koji se zadržava kroz mnoge generacije. Cinque Terre se zapravo može pohvaliti s dva najmanja europska grada — Manarolom, u kojoj živi nešto više od 350 stanovnika, i Cornigliom, u kojoj živi samo 200 stanovnika. Oba grada su zadivljujuće slikovita, sa seoskim kućama Manarole koje se spuštaju prema azurnom moru ispod, dok se Corniglia nalazi poput neprobojne tvrđave na vrhu visoke stijene, okružena strmim kamenim stepenicama.

Widok na Corniglię © iStock
Widok na Corniglię © iStock
Reine, Norwegia © iStock
Reine, Norwegia © iStock

4. Reine, Lofoten Islands, Norway

Iz sunčane Ligurije selimo se na Arktički krug. Prema popisu stanovništva iz 2018., grad Reine — u podnožju planine Reinebringen, na otoku Moskenesøya u arhipelagu Lofoten — dom je za samo 314 ljudi. Regija Nordland u Norveškoj idealno je odredište za one koji vole divlju, surovu prirodu i nekonvencionalne poglede. Ovdje ćete pronaći nazubljene stijene koje strše iz mora, okružene slikovitim planinskim lancima koji, iako nisu visoki, nude nevjerojatne panorame sa svojih vrhova.

Reine i fiordy widziane z góry © iStock
Reine i fiordy widziane z góry © iStock

Reinebringen je donedavno bio prilično opasan put za planinarenje. Međutim, nedavne nadogradnje staze uključuju sigurniju, iako zamorniju opciju za uspon na vrh. 90-minutno pješačenje uz stazu od 1600 kamenih stuba dovest će vas do vrha Reinebringena, gdje ćete biti nagrađeni veličanstvenim pogledom na arhipelag.

Saint-Cirq-Lapopie i urwisko nad rzeką Lot © iStock
Saint-Cirq-Lapopie i urwisko nad rzeką Lot © iStock

3. Saint-Cirq-Lapopie, Occitania, Francuska

Sljedeći na listi je Saint-Cirq-Lapopie. Sa samo 198 stanovnika, nalazi se u jugozapadnom francuskom departmanu Lot. Unatoč svom položaju u unutrašnjosti, postoji više od nekoliko sličnosti s Cinque Terreom zbog njegovog upečatljivog položaja na strmoj litici s pogledom na rijeku Lot. U srednjem vijeku to je stanovnicima Saint-Cirq-Lapopiea pružalo sigurnost; danas jamči značajan turistički promet, koji se samo povećao otkako je 2012. godine proglašen omiljenim gradom Francuske.

Uliczka w Saint-Cirq-Lapopie © iStock
Uliczka w Saint-Cirq-Lapopie © iStock

Ali Saint-Cirq-Lapopie nudi daleko više od samo pogleda kao s razglednice, vrtoglave litice od stotinu metara i bujnog zelenila. Grad je također živi muzej, gdje možete vidjeti stoljetne zgrade u kojima još uvijek žive njegovi stanovnici. Dok hodate uskim ulicama, doživjet ćete isto čudo koje bi osjetili slavni slikar Henri Martin i pjesnik Andre Breton – koji su živjeli u Martinovoj bivšoj kući 1950-ih godina.

Portmagee, Irlandia © iStock
Portmagee, Irlandia © iStock

2. Portmagee, Kerry, Irska

Idući prema slikovitom poluotoku Iveragh, na samom zapadu Emerald Islea, Portmagee je dom za 120 izdržljivih duša. Smješten u blizini otoka Valentia, ovaj ponosni ribarski gradić ima sasvim svoj karakter. Izvorno irsko ime Portmageeja, An Caladh, znači trajekt, što ima savršenog smisla ako uzmete u obzir njegovu lokaciju na Atlantskom oceanu. Češće korišteno englesko ime potječe od kapetana Theobalda Mageeja iz 18. stoljeća, koji je, nakon što je napustio kraljevsku flotu , razvio je značajan posao krijumčarenja, godinama izbjegavajući pravdu u svom udaljenom skrovištu na zapadnoj obali.

Dawne pustelnie Skellig Michael © iStock
Dawne pustelnie Skellig Michael © iStock

Danas je Portmagee počistio svoj čin i sada se fokusira na ribolov i turizam. Tijekom svog posjeta prošećite obalom da biste vidjeli brodove koji se vraćaju s mora – donose ulov dana ili posjetitelje koji se vraćaju s obližnjih otoka Skellig. Veći od otoka, Skellig Michael, nije samo utočište za morske ptice, već i prava poslastica za povjesničare… i obožavatelje Ratova zvijezda! Prvi će uživati u posjetu ruševinama samostana sv. Fionana iz 6. stoljeća, dok će oštrooki filmski entuzijasti prepoznati surovi krajolik kao mjesto povratka Lukea Skywalkera u filmu ‘Sila se budi’.

Najmniejsze miasto świata - Hum © iStock
Najmniejsze miasto świata – Hum © iStock

1. Hum, Istria, Hrvatska

Koji je najmanji grad — ne samo u Europi, već iu cijelom svijetu? Šarmantni povijesni gradić Hum nalazi se na hrvatskom poluotoku Istri i u njemu živi manje od 30 ljudi, a neki izvori tvrde da samo 14 stanovnika ovaj gradić naziva svojim stalnim domom. Bez obzira na stvarnu brojku, Hum je neprikosnoveni rekorder, što potvrđuje ni manje ni više nego Guinnessova knjiga svjetskih rekorda!

Uliczka w Hum © iStock
Uliczka w Hum © iStock

Osim veličine, što Hum čini tako zanimljivim mjestom? Izvorno poznat kao Cholm, grad je prvi put zabilježen početkom 12. stoljeća, a lokalna crkva sadrži ploče ispisane ranoslavenskim pismom, glagoljicom. Ovo su neki od najstarijih pisanih primjera jezika i stoga su od značajnog kulturnog značaja.

Widok Hum z lotu ptaka © iStock
Widok Hum z lotu ptaka © iStock

Hum nije samo jezični raritet, već i gradić nevjerojatnog izgleda međusobno povezanih kamenih kuća na vrhu brežuljka koje odaju dojam male, ali iznimno dobro utvrđene utvrde. Najstariji sačuvani spomenik u gradu je njegov zvonik iz 16. stoljeća s preostalim zgradama koje datiraju tipično iz 19. stoljeća. Za nezaboravan i rekordan posjet potražite samo Hum.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?