Volite li kušati tradicionalna jela i lokalne napitke dok putujete? Je li put do srca preko želuca? Kustorate popis restorana duži od vašeg muzejskog itinerera?

Od sladoleda do kofte, potaža do šnicla… ako ste predani međunarodni gurman, onda imate sreće jer Europa ima obilje kulinarskih užitaka. Krenite s nama na gastronomsko putovanje dok žvakamo kroz najukusnije europske gradove – Kopenhagen, Budimpeštu, Ljubljanu, Napulj i Valenciju – i kušajte njihova ultimativna jela koja se ne smiju propustiti.

Smørrebrød © iStock

Kopenhagen, Tri Puta

Kozmopolitski glavni grad Danske ima tri različite strane svoje kuhinje. Uz živahnu i inovativnu finu scenu koja prikazuje samu elitu nordijske kuhinje, Kopenhagen se može pohvaliti s čak 15 restorana s Michelinovim zvjezdicama, što ga čini vrhunskim odredištem za gurmane dubljeg džepa. Sljedeći su tradicionalni restorani u stilu Kopenhagena, koji poslužuju uglavnom jela od ribe koja su generacijama izbrušena do savršenstva. Konačno, scena ulične hrane u Kopenhagenu napreduje, s mnoštvom opcija koje uključuju rød pølse (hotdog s crvenim kobasicama), gurmanske hamburgere i bliskoistočna jela kao što su durum shawarma i falafel.

Hotdog s crvenim kobasicama © iStock

Dakle, koja su jela koja morate jesti u Kopenhagenu? Svakako biste trebali kušati smørrebrød, koji se sastoji od sendviča rugbrød (tamni raženi kruh) punjenih mesom, kozicama ili ribom, uključujući dimljeni losos, mariniranu haringu, prženu jegulju ili iverak. Zalogajnice smørrebrød možete pronaći po cijelom gradu, ali priča se da su najbolji od svih Selma i Hallernes Smørrebrød. U vrijeme večere ne propustite frikadeller. Ove mesne okruglice pržene na maslacu poslužuju se u gustom, kremastom umaku s krumpirom ili na kruhu; alternativna opcija je fiskefrikadeller — riblji kolači posluženi s krastavcima i umakom od majoneze zvanim romoulada.

Pörkölt © iStock

Začinite u Budimpešti

Budimpešta ima mnogo toga za ponuditi posjetiteljima, uključujući prekrasnu arhitekturu, termalne kupke… i, naravno, ukusnu mađarsku kuhinju! Glavni grad Mađarske poznat je po gulašu — jednom od najukusnijih, najbogatijih i najupečatljivijih jela u Europi, koje je najbolje poslužiti samo s malo začina. Pörkölt je tradicionalni gulaš koji je odmah postao hit među lokalnim stanovništvom i turistima, a sastoji se od gustog umaka od luka i crvene paprike, koji se poslužuje uz govedinu, teletinu, janjetinu, divljač ili ribu. Za laganiji izgled jela kušajte gulyás, grijaću juhu gulaš.

Lángos © iStock

Pescatarci će sigurno uživati u halászléu, nezaboravnom jelu od slatkovodne ribe začinjene rajčicama i paprikom, dok će vegetarijanci i vegani voljeti lecsó od bijele paprike, slatke rajčice i luka. Ako se osjećate neugodno u pokretu, zgrabite lángos koji je dostupan u cijelom gradu. Ovaj prženi somun, napravljen od dizanog tijesta i krumpira, preliven je ribanim sirom, šunkom, kiselim vrhnjem i uljem od češnjaka. Za slatki užitak kušajte kürtőskalács, kolač koji se tradicionalno peče na drvenom ugljenu za poseban okus. Naravno, Budimpešta je također dom mnogih drugih nacionalnih kuhinja, s izvrsnim hamburgerima, azijskom hranom i fuzijskim jelima u kojima možete uživati u cijelom gradu — zašto ih ne biste isprobali na svom sljedećem gurmanskom putovanju?

Pljeskavica © iStock

Lokalni okusi u Ljubljani

Malen-ali-savršeno oblikovan, ovaj maleni glavni grad male zemlje nadmašuje svoju težinu u smislu kulinarske avanture! Ljubljana je jedan od najbrže rastućih europskih gradova i, iako ekskluzivni restorani niču kao pečurke, stanovnici grada i dalje se prvenstveno fokusiraju na domaću uličnu hranu. Slovenska su jela jeftina, zasitna i punog okusa — bureci od tijesta koji se poslužuju u Olimpija Bureku dolaze punjeni svježim sirom i mesom, dok su kranjski, također poznati kao kranjska klobasa, jednostavan, ali ukusan zalogaj od kruha, šunke i senfa.

Burek © iStock

Svakog petka od ožujka do listopada na Pogačarevom trgu možete doživjeti tjedno tržište hrane Odprta Kuhna. Ovo je gurmanski raj gdje možete lutati od štanda do štanda kušajući lokalne delicije, hamburgere, veganska jela i kamenice. Za brzi obrok odlučite se za štruklje, slovensko jelo od zarolanih okruglica punjenih skutom, estragonom, orasima, jabukama ili makom. Što se deserta tiče, dobar izbor je potica — pecivo s kvascem s nadjevom od lješnjaka ili maka.

Margherita © iStock

Izađite na ulice Napulja

Glavni grad talijanske regije Campania ne treba predstavljati gurmanima, iako, suprotno onome što možete očekivati, hrana ovdje nije uvijek ukusna pa pitajte lokalno stanovništvo za preporuke. Kad pronađete svoje mjesto, naručite domaći specijalitet – pizzu! Tipična napuljska pizza radi se od dugo zrelog tijesta i peče se u pećnici na drva, stvarajući zapečeni rub od mjehurića zraka. Kultne opcije uključuju Margheritu, klasični umak od rajčice preliven buffalo mozzarellom, i Marinaru, koja dolazi bez sira. Napuljske pizzerije nude velik izbor okusa, stoga eksperimentirajte s pravim dodacima za sebe.

Napolitanska ulična hrana © iStock

Napulj je također domovina Pasta e Patate, što je tjestenina s krumpirom i sirom, kao i Ragù Napoletano, umak od rajčice sa svinjetinom i govedinom, i Le Polpette – mljevene mesne okruglice s pinjolima, grožđicama i zelenim peršinom. Napolitanska ulična hrana također je fantastična, s poslasticama prženim u dubokom ulju kao što su Crocchè di Patate (kroketi od pohanog krumpira sa sirom i jajima), Frittatina di Pasta (palačinke od špageta sa slaninom, sirom i umakom), Frittatina di Patate (kuglice od pirea od krumpira sa šunkom i sir) ili klasični Arancini (pohane rižine kuglice punjene sirom, mesom ili povrćem). Također, napravite mjesta za svježe plodove mora, kao što su O’cuoppo, Fritta Mista i Frutti di Mare.

Paella valenciana © iStock

Izuzetna Španjolska u Valenciji

Španjolska prijestolnica hrane bez sumnje je Valencia. Početna paella ima jedinstvenu valenciansku, prikladno poznatu kao Paella Valenciana, priprema se u velikoj, posebno dizajniranoj tavi i sastoji se od riže, graha i kunića ili piletine, umjesto poznatijih plodova mora, poslužuje se s ukusnim čaša španjolskog vina. Ako ste malo gladni, pinchos ili tapas mala su jela koja se sljubljuju s pićima i uključuju ukusne opcije kao što je Esgarrat salata sa sušenim bakalarom i crvenom paprikom na žaru, Croquetas de Bacalao, kroketi od slanog bakalara, Clóchinas — dagnje iz Valencije i Patatas Bravas – pečeni komadići krumpira s ljutim umakom.

Fartons © iStock

Horchata de Chufa je tipično valencijsko piće napravljeno od tigrovih oraha, također poznatih kao kikiriki bademi — savršeno za vruće dane i utješno na kiši. Pijte ga uz Fartons kekse koji dolaze posuti glazurom ili šećerom u prahu. Zalogaji za razgledavanje uključuju klasične duboko pržene Buñuelos ili Churros koji se savršeno slažu s crnom kavom. A ako ste ikad u nedoumici gdje jesti, uvijek se uputite u restorane s najvećom gužvom!


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?