Za svoje sljedeće putovanje, zašto ne biste vidjeli gdje je snimljen vaš omiljeni film ili TV serija? Filmski turizam iz godine u godinu postaje sve popularniji i nije ni čudo – putovanje oko mjesta snimanja vašeg omiljenog filma ultimativno je filmsko iskustvo! Evo pet izvrsnih opcija za putovanja tragovima vaših omiljenih filmskih likova. Otkrijte nova mjesta dok uronite u svijet likova iz produkcija kao što su Prijatelji, Harry Potter, Bijeli Lotos, Igra prijestolja i Vještac.

“Prijatelji” – New York

Popis kultnih zaslonskih odredišta ne može započeti drugačije. Prijatelji su jedna od najpopularnijih TV serija svih vremena. Iako su prve epizode snimljene još davne 1994., sudbina Joeyja, Chandlera, Phoebe, Rachel, Rossa i Monice, kultne postave Prijatelja, ostala je popularna do danas. Titularni prijatelji drski su stanovnici New Yorka i sada obožavatelji serije mogu krenuti njihovim stopama, uputivši se u Central Perk, kafić iz Prijatelja prije nego što okinu selfie ispred Monicinog stana. Nažalost, Central Perk cafe je, kao i veći dio kultnog seta, smješten unutar studija Warner Brothers u Los Angelesu. Međutim, New York ostaje pozadina serije, pa ako je vaše odredište Central Perk New York, uputite se u Greenwich Village.

Bedford Street 90, poznato pročelje kafića i stana Monice iz "Prijatelja"
Bedford Street 90, poznato pročelje kafića i stana Monice iz “Prijatelja” © Ana Lanza na Unsplash

Upravo ovdje, u ulici Bedford 90 (stanica podzemne željeznice Christopher Street-Sheridan Square), pronaći ćete stambenu zgradu na uglu čije je pročelje prikazano kao zgrada u kojoj se nalazio poznati kafić, kao i Monicin stan. Vidjet ćete mnoštvo fanova Prijatelja kako se fotografiraju ispred restorana “Little Owl” koji trenutno zauzima prostor. Pa gdje su Prijatelji snimani u New Yorku? Druge ekranske lokacije uključuju neboder Solow Building, gdje je Chandler radio i obližnji hotel Plaza, gdje su Monica i Chandler proslavili zaruke. Ako se želite osjećati kao Joey, posjetite kazalište Lucille Lortel gdje je on kročio daskama kao namješteni glumac.

Zamislite da hodate natrag u svoj hotel, pjevušeći ispod glasa ‘I’ll be there for you’ i prolazite pokraj svih mjesta koja bi mogla biti pozadina za buduće epizode TV serije. Ova se vizija može ostvariti ako za svoj boravak odaberete The New Yorker A Wyndham Hotel. Udaljen je 30 minuta hoda od poznate gradske kuće Greenwich Village u kojoj se nalazi Central Perk i samo nekoliko koraka od njujorških atrakcija kao što su Jacob Javits Center, Penn Station i Madison Square Garden. Također je odmah do stanice podzemne željeznice, što je rijetkost u tako velikom gradu.

„Harry Potter” – London

Još jedna kultna produkcija koja je jednako popularna i danas kao i nakon izlaska, ako želite vlastitim očima vidjeti rekvizite, kostime i scenografiju iz filmova o Harryju Potteru, svakako posjetite Warner Bros Studios u Leavesdenu, nedaleko od Londona . Kupite kartu za vlak od postaje London Euston do Watford Junctiona – putovanje traje otprilike 20 minuta i čekat će vas autobus koji će vas odvesti ravno do studija u Leavesdenu.

Radije biste posjetili prave lokacije snimanja Harryja Pottera u Londonu? Počnimo s peronom 9 ¾ na postaji King’s Cross, odakle je polazio Hogwarts Express. Komemorativna ploča visi na ovoj užurbanoj radnoj željezničkoj stanici, uz kolica na kojima je bila čarobnjakova prtljaga – red za fotografiranje ovdje je uvijek dug, ali se isplati! Zanimljivo je da su vanjski snimci kolodvora zapravo bili susjedni St. Pancras, dok se željeznička stanica Hogsmeade nalazi na Goathland Stationu u Sjevernom Yorkshireu.

Peron 9 i 3/4 na postaji King's Cross u Londonu © Sarah Ehlers na Unsplash
Peron 9 i 3/4 na postaji King’s Cross u Londonu © Sarah Ehlers na Unsplash

Gdje se nalazi Hogwarts? Scene u čarobnjačkoj školi snimane su, među ostalim, u dvorcu Alnwick u Oxfordshireu i u opatiji Lacoc u Wiltshireu. Ostala mjesta koja se preporučuju za obilazak Harryja Pottera u Londonu uključuju tržnicu Leadenhall i pub The Glass House – poznatiji kao The Leaky Cauldron.

Za boravak preporučujemo The Royal Horseguards u srcu Londona. To je mjesto gdje bi se svaki čarobnjak ili vještica osjećao kao kod kuće. Probudite čaroliju u sebi dok uživate u pogledu na viktorijansku arhitekturu i tajni vrt. Udaljen je samo nekoliko minuta hoda od stanice podzemne željeznice King’s Cross, gdje možete ići na poznatu platformu 9 i ¾, kao i na druge lokacije koje su inspirirale JK Rowling ili poslužile kao scenografija za filmove o Harryju Potteru.

Otiđite na gradski odmor u Londonu

„Bijeli lotos” – Sicilija

Vrijeme je za kultnu blagdansku scenu, točnije, sparnu Siciliju. Tu je snimana druga sezona Bijelog lotosa. Sudbina zaposlenika i gostiju ovog ljetovališta osvojila je obožavatelje diljem svijeta, baš kao i lokacije prikazane u seriji. Gdje je sniman White Lotus? U središtu zbivanja je palača San Domenico (Piazza S. Domenico de Guzman 5). Odmaralište s pet zvjezdica u Taormini nekoć je bilo… samostan. Njegova slikovita lokacija na brežuljku, niz sadržaja za goste i reference na TV serije otežavaju rezervaciju. Ako ga i dobijete, možete očekivati skuplji smještaj, ali ipak se isplati sami vidjeti interijer.

Luksuzno ljetovalište palače San Domenico, gdje je snimana serija Bijeli lotos na Siciliji © shutterstock
Luksuzno ljetovalište palače San Domenico, gdje je snimana serija Bijeli lotos na Siciliji © shutterstock

Gdje je snimana serija, točnije kadrovi u klubu na plaži? Zaputite se u selo Giardini Naxos gdje je restoran “La Cambusa” ujedno i klub. Gdje je još sniman White Lotus? U Notu, Cefalu i barokna vila Castello degli Schiavi u Fiumefreddo di Sicilia. Kako biste krenuli stopama likova svoje omiljene serije, najbolje je unajmiti automobil po dolasku. Uostalom, sicilijansko sunce je ponekad bolje s malo klima uređaja. Želite saznati više o samom otoku? Pročitajte priču s našeg posjeta Cataniji.

Odletite na odmor na Siciliju

„Igra prijestolja” – Hrvatska

Vjerojatno ne postoji nitko na svijetu tko nije čuo za Igru prijestolja. Velik dio produkcije snimljen je u Hrvatskoj, posebice u Dubrovniku i gradu Splitu. Krenimo od najčešće postavljanog pitanja obožavatelja serije – Gdje je sada prijestolje Igre prijestolja? Zaputite se do dubrovačke gradske luke odakle polaze redoviti izleti brodom na otok Lokrum. Ovo je serijski grad Qarth i ovdje možete snimiti fotografiju za sjećanje na željeznom prijestolju.

Barokno stubište u Dubrovniku koje je proslavila "Igra prijestolja" © iStock
Barokno stubište u Dubrovniku koje je proslavila “Igra prijestolja” © iStock

Vratimo li se samom Dubrovniku, grad je ujedno i Kraljev pristanište, odnosno prijestolnica Sedam kraljevstava. U šetnji Starim gradom osjećat ćete se kao na produkcijskom setu. Barokne stepenice do crkve sv. Ignacija zasigurno će vas podsjetiti na stepenice do Velikog rudnika Baelora, a proći ćete i Cerseiin pokornički put koji vodi kroz m. sv. Dominika. Uloga Crvene tvrđave pripala je tvrđavi Lovrijenac, a Kuće nemrtvih kuli Minčeta.

Gdje je još snimana Igra prijestolja? Ostale lokacije iz produkcije uključuju tvrđavu Bokar i park Gradac. No, Igra prijestolja u Hrvatskoj uključuje i druge gradove, pa tako i Split. Dioklecijanova palača imala je ulogu Daenerysine prijestolne dvorane i skladišta zmajeva dok je tvrđava Klis u seriji grad Meereen.

Ako želite ući u epski svijet Igre prijestolja, isplati se odsjesti u hotelu Cornaro. Udaljen je samo minutu hoda od Dioklecijanove palače u Splitu, gdje su snimane scene s Daenerys i njezinim zmajevima. Osim udobnog smještaja, ovaj elegantni hotel ima bar i bazen na krovu, otvoren u sezoni od travnja, s panoramskim pogledom na grad. Osjećajte se kao gospodar Westerosa dok uživate u luksuzu i jedinstvenoj atmosferi hotela.

Otiđite na odmor u Hrvatsku

„Vještac” – Budimpešta

Rekreacija romana Sapkowskog jedna je od najpopularnijih Netflixovih produkcija. Gdje je sniman Vještac? Prva sezona serije snimana je u Mađarskoj. Dakle, gdje je dvorac Vještac? U Budimpešti se uputite u Gradski park u kojem se nalazi dvorac Vajdahunyad iz 20. stoljeća. Također ćete pronaći muzej Kiscelli – mjesto za čarobnjački bal u Aretuzi.

Dvorac Vajdahunyad, gdje je snimljen 'Vještac', Budimpešta © Nick Night on Unsplash
Dvorac Vajdahunyad, gdje je snimljen ‘Vještac’, Budimpešta © Nick Night on Unsplash

U srcu Budimpešte, gdje odjeci drevnih bitaka i čarolija još uvijek odzvanjaju povijesnim ulicama, pronaći ćete President Hotel – utočište za avanturiste i misterije iz svijeta Vještaca. Smještena pokraj veličanstvene bazilike svetog Stjepana, krovna terasa gleda na grad kao da je sjedište kraljeva i čarobnjaka. Parlament je udaljen deset minuta hoda, a dvorac Vajdahunyad četrdeset minuta hoda.

Otiđite na gradski odmor u Budimpešti

Oko 50 km od mađarske prijestolnice nalazi se dvorac Tata, smješten tik uz jezero Öreg. Ovdje je Geralt upoznao Yennefer. Također je blizu špilje Shelim u Tatabányi, otprilike 15 minuta vožnje automobilom. Još jedna popularna stanica stopama Geralta od Rivije je grad Szentendre, otprilike 30 km od Budimpešte.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?