Za niskobudžetni zimski gradski odmor uputite se u povijesnu Atenu! Evo pet najboljih besplatnih atrakcija i najboljih savjeta kako uštedjeti novac na svom boravku. Da biste uživali u drevnoj arhitekturi, ukusnoj kuhinji i puno boljem vremenu nego u sjevernoj Europi, Atena vas čeka!

Atena je omiljeno jeftino mjesto za gradski odmor za ljubitelje antičke povijesti i gurmane. Grad je poznat kao jedna od najjeftinijih europskih prijestolnica za posjetiti, s mnogo povoljnih letova i brojnim atrakcijama koje možete besplatno posjetiti ako znate kada i kamo ići. Jeste li spremni za neke velike uštede na putovanju? Idemo!

Woman admiring the ruins of the amphitheater © iStock
© iStock

Anafiotika i Psirí

Gdje možete osjetiti pravu atmosferu Atene? Zaputite se u dvije tradicionalne, ali izrazito različite četvrti – Anafiotiki i Psirí. Prva se nalazi na sjevernim padinama Akropole i ponekad se naziva četvrt šećernih kocki zbog svojih karakterističnih bijelih kuća u stilu grčkih otoka, zbijenih jedna uz drugu. Njihovi graditelji došli su s Kiklada, točnije s otoka Anafi, a legenda kaže da su im kuće sagrađene u samo jednoj noći! Danas je ovo jedna od najposjećenijih gradskih četvrti, a šetnja krivudavim uskim ulicama omogućuje vam da se odmorite od atenske vreve.

View of the Anafiotika district © iStock
© iStock

Okrug Psiri ima atmosferu koja podsjeća na rimski Trastevere ili pariški Montmartre. Ranije poznato kao prilično neugledno područje, ovih dana njegovih desetak ulica, glavni trg i okrečene zgrade privlače ne samo turiste, već i lokalno stanovništvo – uvijek dobar znak! Idealno mjesto za nešto pojesti i popiti čašu vina, možete slušati glazbu uživo, promatrati svakodnevni atenski život i jednostavno se opustiti u sporijem ritmu.

Cijene u restoranima i barovima su relativno niske, a specijaliteti su zaista za umrijeti! Navratite ovdje na jutarnju kavu, ručak ili jeftinu večernju gozbu. Psirí je također raj za one koji vole antikvitete jer se u ovoj maloj četvrti nalazi zanimljiva tržnica antikviteta prepuna namještaja, starih knjiga, karata i drugih unikatnih predmeta. Pronaći ćete ga u ulici Ermou, koja je granica između Psiríja i jednako moderne i često posjećene Plake.

A traditional, atmospheric street in Athens © iStock
© iStock

Stara Atena – razgledavanje besplatno

Ne možete posjetiti Atenu i ne vidjeti Akropolu, no nažalost, mnoge turiste odbija skupa ulaznica. Međutim, imamo dobre vijesti. Ako planirate unaprijed, možete besplatno vidjeti drevna blaga! Besplatni obilasci Akropole mogući su nekoliko puta godišnje: 6. ožujka (Dan sjećanja na Melinu Mercouri), 18. travnja (Međunarodni dan spomenika i znamenitosti), 18. svibnja (Međunarodni dan muzeja), zadnji vikend u rujnu (Dani europske baštine) i 28. listopada (OXI dan). Dodatno, od 1. studenog do 31. studenog posjet Akropli je besplatan svaku prvu subotu svakog mjeseca.

Woman photographing the Acropolis © iStock
© iStock

Ali što je s ostatkom tjedna? Nakon sezone ulaznice upola jeftinije! Zatim koštaju 10 € za posjet brdu Akropole i njegovoj sjevernoj padini (uključujući Dionizovo kazalište), ili 15 € ako planirate vidjeti Akropolu s njezinim padinama i šest drugih povijesnih građevina, kao što su atenska Agora, Aristotelov licej, Kerameikos , Hadrijanova knjižnica, hram Zeusa Olimpijskog i rimska Agora.

Druga ulaznica vrijedi pet dana, što vam daje vremena da maksimalno iskoristite tu ulaznicu. Mlađi posjetitelji također trebaju znati da je ulaz na Akropolu besplatan tijekom cijele godine za mlade do 25 godina i studente (uz važeću iskaznicu ili studentsku iskaznicu). Drevnim se artefaktima također možete diviti na stanicama metroa Syntagma, Monastiraki i Evangelismos bez plaćanja. Za najbolji snimak Akropole za svoje fotografije idite na trg Monastereki i njegove restorane na terasama.

View of the Acropolis © iStock
© iStock

Sabor i svečana smjena straže

Znate li grčke vojnike u plisiranim bijelim suknjama i zabavnim čizmama s kiflicama? Pogledajte legendarne grčke vojnike u njihovim plisiranim bijelim suknjama i zabavnim čizmama s pomponima na Smjeni straže. Održava se na grobu Neznanog vojnika u grčkom parlamentu, a nalazi se iznad stanice metroa Syntagma, što ga čini vrlo lakim za pronalaženje. Iako se straža mijenja svaki dan na sat, najsvečaniji i najumjetniji spektakl održava se nedjeljom u 11.00 sati. Zatim se zaustavlja promet na glavnoj ulici i maršira parada vojnika iz elitne postrojbe Evzone, odjeveni u tradicionalne uniforme s crvenom kapom s resicama i cipelama s pomponima. Ovaj je događaj vrlo popularan, osobito u sezoni, stoga dođite ranije kako biste osigurali najbolje mjesto.

U blizini parlamenta nalaze se izvrsne vidikovci na brdu Lykavitos. Vrijedi otići i do Nacionalnog vrta koji se prostire na 15 hektara iu kojem ćete pronaći gotovo 500 vrsta biljaka, uključujući i niz palmi. Staze parka vijugaju oko jezerca, od kojih u mnogima žive kornjače, i vode do Botaničkog muzeja, besplatnog mini-zoološkog vrta i starorimskih mozaika otkrivenih tijekom arheoloških iskapanja.

A woman photographing one of the Athenian hills © iStock
© iStock

Prekrasne panorame Atene

Atena je smještena na vrhovima brežuljaka pa, kao i Lisabon ili Rim, nudi izvrsne vidikovce. Najpoznatija je gore spomenuta terasa na brdu Lykavitos, gdje se prije zalaska sunca okupi prava gužva. Osim veličanstvenog pogleda na Akropolu, ponovno se možete diviti vojnicima koji svaku večer svečano skidaju grčku zastavu s jarbola pokraj crkve Agios Georgios. Ako dođete ranije, imajte na umu da je ulaz u hram besplatan! Kad padne mrak, Atenjani se okupljaju kako bi pjevali, divili se pogledu i sjedili na dekama s bocom vina. Popeti se na brdo je besplatno, no ako želite brže, možete se provozati žičarom za oko 7,50 €.

Ostali vidikovci koji su manje poznati i stoga manje prepuni turista uključuju Ares Hill, koji je blizu Akropole, kao i Brdo muza, također poznato kao Filopappou. Prvi, poznat i kao Areopag, jedno je od omiljenih mjesta za upoznavanje u gradu. Idete li na city break sa svojom drugom polovicom, svakako se uputite tamo. Možete vidjeti ne samo Akropolu, koja je noću prekrasno osvijetljena, već i panoramu cijelog grada. Na Brdu muza, također poznatom kao Filopappou ili Seggio, pronaći ćete rimski kip Philopappa. U okolici ima mnogo klupa s kojih se možete diviti pogledu prepunom lijepih bijelih fasada atenskih kuća.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?