Treći po veličini europski grad nudi cijeli niz atrakcija, što ga čini izvrsnim odredištem za aktivan i uzbudljiv gradski odmor. Londonski muzeji vrhunski su, a jesen je savršeno vrijeme za putovanje kroz drevne civilizacije, kulture i fascinantan svijet flore i faune. Sve ovo i više od toga može se pronaći u mnogim londonskim obrazovnim institucijama, koje se naširoko smatraju najboljima na svijetu.

U ovom članku možete saznati više o brojnim londonskim muzejima i galerijama te planirati koji će najbolje odgovarati vašim interesima tijekom odmora u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva.

Koje muzeje vrijedi vidjeti u Londonu?

U britanskoj prijestolnici postoji više od 60 muzeja i stalnih izložbi. To stvara gotovo neograničene prilike za inspirativno provođenje vremena u gradu poznatom po hirovitom vremenu – osobito u jesen. Londonski muzeji nude veliki izbor mogućnosti, s mnoštvom modernih i interaktivnih izložaka prikladnih za posjetitelje svih dobi.

The modern interior of the museum © pexels
The modern interior of the museum © pexels

Koliko košta ulaz u londonske muzeje

Zaista je fenomenalno da je, u eri sveprisutne jurnjave za profitom, većina muzeja u Londonu besplatna. Besplatan ulaz u javne muzeje nije nova ideja, ali ima posebno dugu povijest u Londonu. Ovo je vrlo korisna informacija kada planirate svoj budžet za putovanje, pogotovo jer je glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva jedan od najskupljih gradova u Europi.

Britanski muzej (The British Museum)

Predvodnik britanske i europske povijesti, ovo je najvažniji britanski muzej. Sadrži osam milijuna eksponata koji pokrivaju umjetnost, kulturu, povijest i – pojednostavljeno rečeno – baštinu cijelog čovječanstva. Svečano otvorenje Britanskog muzeja dogodilo se prije više od 250 godina, a inspirirano je donacijom britanskoj državi bogate zbirke dobara koju je sakupio Hans Sloane, istaknuti član društva. Najznamenitija lokacija unutar muzeja je Dvorište kraljice Elizabete II., fotogenična soba prekrivena staklenim krovom.

Visitors in the British Museum © unsplash
Visitors in the British Museum © unsplash

Koji se eksponati mogu pronaći u Britanskom muzeju?

Posjetitelji British Museuma otkrit će fascinantan svijet drevnih civilizacija i carstava, uključujući egipatske, rimske i starogrčke artefakte. Stalni postav muzeja pokriva najvažnija razdoblja svjetske povijesti, a možete vidjeti i ostavštinu velikih majstora u obliku skica Rafaela, Michelangela i Leonarda da Vincija. Ljubitelji kiparstva će cijeniti Elginove mramore – drevne mramorne gravure s Partenona u Ateni i slavni kamen iz Rosette – značajan spomenik staroegipatske književnosti. Popis izložaka svjetske klase je dugačak i uključuje sve gore navedeno, uz pračovjeka iz Lindowa, predmete iz kraljevskih grobnica i sarkofaga starog Egipta i skulpture palače iz Nimruda.

Book attraction tickets before you go!

Posjet Britanskom muzeju prava je poslastica za svakoga tko je znatiželjan o svijetu i lako se može računati na cjelodnevni posjet – čak i tada, jedva ćete zagrebati po površini! Ulaz u Britanski muzej je besplatan i nije potrebna prethodna rezervacija. Očekujte velike gužve i svakodnevne redove, no sam razmjer i raznolikost jednog od najzanimljivijih muzeja na svijetu čine ga vrijednim čekanja.

Ulaz: besplatan

One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash
One of the millions of exhibits in the British Museum © unsplash

Prirodoslovni muzej (Natural History Museum)

Smješten na Exhibition Roadu u južnom Kensingtonu, Prirodoslovni muzej čuva više od 70 milijuna vrijednih izložaka iz različitih područja kao što su paleontologija, botanika i entomologija. Ovo je potpuno interaktivan muzej, gdje posjetitelji mogu aktivno sudjelovati u upoznavanju fascinantnog svijeta prirode.

Što možete vidjeti u Prirodoslovnom muzeju?

Gdje se drugdje na svijetu možete diviti kosturu plavog kita izbliza prije nego što doživite simulaciju potresa? Prirodoslovni muzej omogućuje posjetiteljima da pogledaju komad promjera šest metara od debla divovske sekvoje i gigantski – i potpuno interaktivan – model tiranosaura koji će zasigurno zadiviti posjetitelje i mlade i stare. Prošećite među kosturima drevnih dinosaura, vunastih mamuta i fantastično očuvanim fosilima za putovanje u prošlost do samog početka života na zemlji. Prirodoslovni muzej također se može diviti svojoj povijesnoj zgradi.

Otvorena za javnost 1881. godine, velika i impozantna zgrada puna je zamršenih mozaika, ukrasa i arhitektonskog umijeća s djelima suvremenih londonskih dizajnera tog vremena. Preporučujemo minimalno četiri do pet sati posjeta kako biste u potpunosti cijenili i istražili ovaj spektakularni muzej.

Ulaz: besplatan

The building of Natural History Museum © unsplash
The building of Natural History Museum © unsplash

Muzej znanosti (Science Museum)

Još jedan vrhunski muzej smješten na Exhibition Roadu. Vrlo zanimljivo putovanje kroz stoljeća u potrazi za najvažnijim dostignućima znanosti. Od parnih strojeva, preko noviteta vojnog razdoblja Drugog svjetskog rata do osvajanja svemira.

Svaka etaža muzeja zasebna je vizualno-osjetilna gozba. U podrumu se nalazi vrt – kreativni prostor za najmlađe, pun zvukova, svjetla, različitih tekstura i boja. U prizemlju se nalazi galerija Making the Modern World koja je prava poslastica za sve ljubitelje starih lokomotiva, aviona, automobila i ostalih izuma koji su promijenili svijet. Također se na ovoj razini možete diviti modulu za spuštanje svemirske letjelice koja je odvela astronauta Tima Peakea s Međunarodne svemirske postaje na Zemlju. Svojim očima možete vidjeti i pravi komad mjeseca.

Realistična simulacija udara groma još je jedan primjer otkrivanja tajni znanstvenog svijeta. Svi zainteresirani za informacijsku revoluciju oduševit će se interaktivnim projekcijama drugog kata. Ovo je zona posvećena razvoju tehnologije prijenosa podataka od telegrafa do modernog pametnog telefona. Strogi će se umovi sjetiti galerije Winton koja odaje počast majci svih znanosti – matematici. Na trećem katu Muzeja znanosti u Galeriji letova možete doživjeti let avionom Red Arrows i pogledati film na rekordno velikom platnu.

Ulaz: besplatan

Astronaut in the Science Museum © unsplash
Astronaut in the Science Museum © unsplash

Muzej Viktorije i Alberta (Victoria and Albert Museum)

Kao i kod susjednih znanstvenih i prirodoslovnih muzeja, Victoria i Albert se nalaze u Južnom Kensingtonu. Muzej je najveći muzej umjetnosti i obrta u Londonu i sadrži više od stoljeća povijesti s bogatom zbirkom hinduističke, kineske, korejske, japanske, islamske i europske dekorativne umjetnosti. Eksponati su grupirani u pet glavnih izložbenih kategorija na sedam katova s ukupnom površinom od 51.000 m².

Istraživanje svakog kata fascinantna je avantura dok otkrivate 5000 godina svjetske umjetnosti i kulture, dok se divite najistaknutijem kineskom porculanu, istočnoazijskim umjetninama i talijanskim renesansnim i baroknim skulpturama. Svakako nemojte propustiti renomiranu nacionalnu zbirku britanskih umjetnina, među kojima su i iznimne slike Johna Constablea.

Ulaz: besplatan

Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock
Millenium Bridge, near Tate Modern museum © iStock

Tate Modern

Ovaj muzej na obali Temze daleko je najpopularnija galerija moderne umjetnosti na svijetu – više čak i od njujorške MoMA-e ili Muzeja Reina Sofia u Madridu. Ovdje je ukratko predstavljeno više od sto godina povijesti umjetnosti – od modernizma s početka 20. stoljeća do najsmjelijih i najkontroverznijih djela modernog doba. Vrijedno je posjetiti Tate Modern kako biste vidjeli djela nekih od najvećih umjetnika 20. stoljeća, uključujući Holzera, Warhola, Dalija, Muncha i Picassa. Stalna zbirka uključuje 1500 izložaka, poput pokretne skulpture Henryja Moorea i Ofelije Johna Everetta Millaisa.

Izložbe su smještene u povijesnoj zgradi rastavljene elektrane, koja savršeno stvara atmosferu alternativnog kreativnog prostora. Stalni postav galerije smješten je između trećeg i petog kata, s privremenim postavom na četvrtom katu te u bivšoj Turbinskoj dvorani, gdje su nekad bili smješteni generatori električne energije.

Svaki dan postoji osam, 45-minutnih besplatnih obilazaka s vodičem, koji istražuju brojne vrhunce izložbi. Također je moguće kupiti multimedijski vodič i uživati u dodacima kao što su kratki filmovi koji prikazuju umjetnike koji stvaraju svoja kultna djela.

Ulaz: besplatan


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?