Kad god me netko pita može li se putovati s djecom, odgovorim da ne samo da je moguće, već bih to toplo preporučila! Djeca jako uživaju u upoznavanju različitih kultura i nastoje maksimalno iskoristiti mjesta koja posjećuju. Evo pet jedinstvenih destinacija koje evociraju mnoge posebne uspomene s mojih obiteljskih putovanja.

Iceland © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Island © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Uronite u prirodu na Islandu

Kad razmišljam o svim zadivljujućim mjestima koja sam posjetila, Island je jedno od najpristupačnijih i najuzbudljivijih, s mnogo toga za ponuditi obiteljskim putnicima. Island je zadivljujući, raznolik, surov i spektakularan. Također je savršen za obiteljsko putovanje. Ovdje nećete pronaći tipične zabavne parkove ili igrališta, ali ako su vaša djeca najsretnija u prirodi onda je ovo pravo mjesto. Uočite dupine i kitove, divite se tuljanima koji plutaju na santama leda i šarmantnim pufinima koji se mogu naći samo na dalekom sjeveru; približite se lisicama, ovcama i konjima koji pasu na valovitim zelenim livadama Islanda pored visokih vodopada i pomno promatrajte stada sobova koja šetaju cestom — Island je raj za ljubitelje životinja.

Iceland, Glacial River Lagoon © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Island © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Među našim najdražim islandskim uspomenama su one s putovanja brodom na kojem smo promatrali grbave kitove. Također smo se voljeli igrati s crnim pijeskom, graditi kule od okruglih kamenčića tamnih poput ugljena na plaži Reynisfjara i kupati se u toplim izvorima — to je donijelo radost cijeloj našoj obitelji i lako nadmašilo sve prethodne posjete bazenima i vodenim parkovima! Moram spomenuti i penjanje na ledenjak, iskustvo koje jednostavno ostavlja bez daha. Bez obzira na to jesmo li se vozili ili šetali pored veličanstvenih islandskih vulkana i slapova, uvijek smo bili zadivljeni okolnom prirodom, kao i promjenjivim vremenom, doživjeli smo duge, snijeg, sunce, kišu i tuču u roku od sat vremena!

Iceland with kids © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Island © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Na njemačkoj stazi igračaka u Bavarskoj

Bavarsku možete povezati s njezinim poznatim ukusnim perecima i nešto manje poznatim (i stoga manje gužve) LEGOLANDOM. Ali postoji mnogo više za ponuditi obiteljima koje posjećuju osim grickalica i kockica! Najzanimljivija stanica na našem bavarskom putovanju nedvojbeno je bio dvorac Neuschwanstein, poznat i kao Disneyev dvorac. Rečeno je da je inspiracija Walta Disneya za Pepeljugin dvorac, a zgrada se veličanstveno uzdiže nad okolinom i najfotografiranije je mjesto u Njemačkoj.

Neuschwanstein © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Neuschwanstein © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Prekrasan, atmosferski Nürnberg je šarmantan u bilo koje doba godine. Odrasli će biti oduševljeni starim gradom i njegovim uskim kamenim uličicama, dok će djeca voljeti lokalni Muzej igračaka i zabavni park Playmobil. Iako manje poznat od Legolanda, po mišljenju moje djece, ovo je bila puno bolja zabava. Park je tematski podijeljen s dijelovima posvećenim gusarima, vitezovima, dinosaurima i Divljem zapadu, zajedno s igralištem u vodi kojeg se djeca ne mogu zasititi! Zbog svoje veličine, ovdje ima dovoljno da budete zaposleni cijeli dan, s mnoštvom barova i restorana s udobnim sjedalima.

Paris © iStock
Pariz © iStock

Pariz Avec La Famille

Ako planirate obiteljski odmor u Parizu, svakako biste trebali posjetiti Eiffelov toranj i Disneyland. Međutim, Grad svjetla (The City of Lights) može se pohvaliti još mnogo toga čime će zaokupiti djecu. Posjetili smo Pariz dva puta — s jednogodišnjakom — pa s dvogodišnjakom — no ne preporučujem baš ovo iskustvo. Koliko god volim grad, mislim da je jako slabo prilagođen kretanju s kolicima, stoga je po meni savršen za dolazak s djetetom u nosiljci ili s djetetom koje već hoda lako.

Paris © iStock
Pariz © iStock

Djeca će voljeti vožnju na vrtuljku na Forum les Halles, na Eiffelovom tornju ili u Las B u Loneseu. Na brojnim pariškim trgovima i parkovima postoji i mnoštvo drugih vrtuljaka. Također vrijedi planirati poslijepodne u Luksemburškim vrtovima. P’tits Voiliers, lokalna tradicija guranja starinskih čamaca igračaka oko jezera, zaokupit će djecu dok roditelji mogu uživati u pauzi na ležaljkama u blizini. I čamci i ležaljke mogu se iznajmiti na licu mjesta. Jardin d’Acclimatation je dječji raj, s ljuljačkama, čamcima, nasadom majmuna, dvoranom s trikovima, pa čak i zoološkim vrtom. Također treba istaknuti Palaču otkrića (Palace of Discoveries), Muzej čokolade i Muzej zabavnih parkova (Museum of Amusement Parks). Ako se nožice umore onda uskočite u autobus na kat i uživajte u sporijem pogledu na gradski život.

Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Occitania — manje poznato izletište na jugu Francuske

Occitania je uspostavljena kao administrativna regija Francuske prije samo nekoliko godina nakon spajanja Languedoc-Roussillona i Midi-Pireneja. I dok Provansa već godinama privlači publiku, Occitanija je, po mom mišljenju, još uvijek podcijenjena. To je mjesto koje oduzima dah, a više od trećine njegove površine čine regionalni i nacionalni parkovi, a ostatak se sastoji od povijesnih, živopisnih gradova koji uživaju u osvježavajućem morskom povjetarcu. Ovo je mjesto kulture, umjetnosti, ukusne hrane i najtoplije dobrodošlice u cijeloj Francuskoj. Tempo života na jugu je sporiji; ljudi nikad ne žure i cijene i najmanje trenutke zadovoljstva. Kad razmišljam o tamo provedenom odmoru, prvo pomislim na prekrasne pješčane plaže Frontignan i Seté, koje se protežu daleko do horizonta.

Occitania with kids © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl
Occitania © Kaja Wolnicka / moi-mili.pl

Uživali smo i u Carcassonneu – najvećem europskom srednjovjekovnom gradu. Nikada nisam vidjela impresivnije gradske zidine, a šetnja područjem La Cité Médiéval čini se kao da ste prebačeni u neko drugo doba. Imala sam slično iskustvo na Pont du Gard – najstarijem akvaduktnom mostu na svijetu. Sama zgrada je divna, ali okolni krajolik je zaista zadivljujući. Camargue je fascinantna stanica gdje možete naučiti o cvijetu soli i kako se bere morska sol. Područje rijeke Gard je dobro mjesto za obiteljsko sunčanje i opuštanje, a višnja na vrhu torte je cijelo područje delte Rhone koja se nalazi na spoju Provanse i Okcitanije. Ovo je jedino mjesto u Europi gdje možete vidjeti krda divljih konja kako trče uokolo, ali i prekrasne ružičaste plamence.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?