Češka je prekrasna zemlja s mnogo atrakcija za ponuditi. Turiste privlači raznolikost krajolika, spomenici, specifična kultura i vrhunsko pivo. Lageri, pilsneri, žito… Česi slave susrete uz pivo, ovdje cvjeta prava kultura razgovora uz krigle pune zlatnog pića. S tri prsta pjene, naravno!

Tijekom godine u Češkoj se održavaju mnogi festivali piva, uključujući Međunarodni festival piva, Češki festival piva, AleFestivAle i Pilsner Fest. Svaki od njih ugošćuje mnoštvo, a tijekom njih bira se i pivo godine. Postoji više od 300 pivovara u zemlji, uključujući mnoge uspješne mikropivovare. Ne možete osjetiti pravu atmosferu Češke, a da ne posjetite barem jedan od njih. Zato smo pripremili popis pivovara koje vrijedi posjetiti ili barem isprobati njihove proizvode kada posjetite Češku!

5 preporučenih pivovara u Češkoj

Pivovara Stramberk

Smješten u blizini Ostrave, Štramberk je nevjerojatno slikovit povijesni gradić smješten na padini brežuljka s ruševinama srednjovjekovnog dvorca na vrhu. Ovdje već nekoliko godina djeluje Gradska pivovara koja je nakon 150 godina pauze nastavila s radom. Trenutno se ovdje kuha puno nefiltrirano pivo tipa pilsner Trubač i tamno medenjačko-karamel pivo Ušak. Također možete uživati u obroku u zgradi pivovare nakon ili prije istraživanja ovog šarmantnog gradića.

Zimowa panorama Štramberku ©iStock
©iStock

Pivovara Litovel

Poznato iu Poljskoj, pivo Litovel proizvodi se od 1893. Kvaliteta piva iz ove pivovare koja se nalazi u blizini Olomouca više je puta ocijenjena od strane profesionalaca u industriji na najprestižnijim natjecanjima i na međunarodnim sajmovima. Pivo iz Litovela jedno je od rijetkih u Češkoj kuhano na klasičnu metodu po tradicionalnim lokalnim receptima. Sama pivovara je otvorena za javnost, tako da možete pratiti ciklus proizvodnje piva i probati proizvedena pića tijekom degustacija. Osim toga, zahvaljujući mikropivovari koja radi u krugu pogona, svatko može skuhati vlastito pivo – također po vlastitoj recepturi!

Kadź do warzenia piwa ©iStock
© iStock

Pivo iz Litovela jedno je od rijetkih u Češkoj kuhano na klasičnu metodu po tradicionalnim lokalnim receptima. Sama pivovara je otvorena za javnost, tako da možete pratiti ciklus proizvodnje piva i probati proizvedena pića tijekom degustacija.

Pivovara Staropramen

Staropramen je praško pivo među češkim pivima. Ova pivovara, smještena u Smichovu, proizvodi poznati zlatni napitak od 1869. godine i godinama je okružena kultom. Specijal Smichov spominje se čak i na stranicama Hašekovih “Avantura dobrog vojnika Švejka”. Ali Staropramen nije samo povijest, već i moderna izložba posvećena praškom pivarstvu.

U starim prostorijama nalazi se multimedijalni centar u kojem se možete upoznati s cjelokupnom tradicijom kuhanja piva u Češkoj. Na interaktivno putovanje kroz vrijeme vodi nas virtualni vodič, lik temeljen na Josefu Paspi, prijeratnom pivaru koji je modernizirao tvornicu u Smichovu. Putovanje je bogato brojnim vizualnim sadržajima, uključujući i posjete interijerima koji vjerno odražavaju atmosferu prošlih godina.

Panorama Pragi ©iStock
© iStock

Pivovara u Svijanima

Ovo je jedna od najstarijih i vjerojatno najzanimljivije smještenih pivovara u Češkoj. Osnovan sredinom 16. stoljeća, graniči s nedavno obnovljenim dvorcem Svijany. Povijest ove pivovare duga je i zanimljiva, iako puna obrata – promjena vlasnika ili čak prijetnji propasti.

Srećom, od kraja 1990-ih i modernizacije pivovare, Svijany je stekao slavu, transformirajući se od malog lokalnog brenda u nacionalno poznatog proizvođača piva. Danas je ova bivša samostanska tvornica najveća neovisna pivovara u Češkoj. Dolaskom u Svijan možete se diviti ne samo dvorcu, već i otići u obilazak pivovare, vidjeti kako se proizvodi lokalno pivo i kušati ga tijekom degustacije.

Warzenie piwa ©iStock

Pivovara Gambrinus u Plzeňu

Povijesna pivovara smještena u glavnom gradu piva Češke – Plzeňu, otvorena je 1869. godine. Proizvodi Gambrinusa godinama su se na lokalnom tržištu natjecali s pivima drugih pivovara u ovom gradu. Zbog toga je Gambrinus mnogo puta bio blizu pada. U 20. stoljeću mnoge male lokalne pivovare udružile su se kako bi stvorile poznatu pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. Promocije češkog nogometa. Sama povijesna zdanja u Plzeňu poslastica su za ljubitelje pivskih obilazaka. Tijekom posjeta pivovari možete naučiti ne samo proizvodnu tehnologiju, već i povijest pilsenskog pivarstva.

Plac Republiki i katedra św. Bartłomieja w Pilźnie ©iStock


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?