Ako idete na dolce vitu u Rim, to mora biti popraćeno talijanskom kuhinjom. Ovaj je, poput najvažnijih rimskih spomenika, iznimno popularan u cijelom svijetu. To je jedinstvena kompozicija okusa i mirisa, začinjena (ne tako malim) prstohvatom srca.

Pozivamo vas na kulinarsko putovanje u Vječni grad – Rim, gdje je svaki zalogaj putovanje kroz bogatstvo okusa i mirisa. Reći ćemo vam koja talijanska jela morate probati.

Jednostavno, ali ukusno

Talijanska kuhinja poznata je po pažljivo odabranim namirnicama i začinima, iako jela nisu previše komplicirana. Važna je jednostavnost, a glavno jelo može se sastojati od samo tri proizvoda. Ovo je više nego dovoljno da talijanska večera bude zaista zasitna.

U Rimu ćete na svakom koraku pronaći više ili manje popularna mjesta. No, umjesto u restoran koji je tipično namijenjen turistima, otiđite u pub u kojem jedu stanovnici Rima. To je garancija dobre kuhinje, pune tradicionalnih okusa.

Talijanska kuhinja nije samo hrana – ona je prava filozofija. Temelji se na jednostavnim, ali visokokvalitetnim sastojcima koji se pripremaju sa strašću i pažnjom. Od slatkih doručaka, preko zasitnih ručkova, do jedinstvenih deserata – ovdje svaki obrok može biti prava proslava života.

 © iStock
© iStock

Što jesti za doručak u Rimu?

Pravi rimski doručak ima sladak okus. Na stolovima dominiraju maritozzi, odnosno rolice sa šlagom. Mekani su, pahuljasti i slatki, savršeni za početak dana ili kao popodnevni međuobrok. Nježna aroma vanilije i limunove kore daje im jedinstven okus.

Još jedna popularna opcija za doručak je cornetto. Riječ je o kroasanu od lisnatog tijesta, sličnom klasičnom kroasanu. Cornetto se može poslužiti na mnogo načina. Često se puni raznim nadjevima, poput krema, džemova ili čokolade ili se jednostavno poslužuje uz kavu ili čaj. Navodno najbolji je pistacija uz espresso.

Ako ne volite slatke doručke, možete se odlučiti za panini sendviče. To su debele kriške kruha, pečene ili pečene na žaru, s hrskavom koricom izvana i mekom sredinom. Panini se mogu pripremati na mnogo različitih načina. Tradicionalno se pune sastojcima kao što su šunka, sir, salama, povrće, masline ili maslinovo ulje. Za slaniji doručak poslužit će i supplì – tradicionalna rimska grickalica, vrsta kroketa od riže punjenih sirom.

 © iStock
© iStock

Rim – što jesti za ručak ili večeru?

Ručak ili večera u Rimu nije samo običan obrok. Doživljaj je to pravog talijanskog načina života – bez žurbe, u dobrom društvu, uz ukusna, zasitna jela, gradsku vrevu i najbolja vina.

Za predjelo možete naručiti bruschettu – tost s maslinovim uljem, rajčicama i bosiljkom, ponekad poslužen s mozzarellom ili pršutom.

Kao glavno jelo dobro će poslužiti nešto iz široke ponude tjestenina. Klasično rimsko jelo je cacio e pepe, tj. tjestenina s paprom i sirom pecorino romano. Ovaj sir važan je sastojak još jednog tradicionalnog jela, carbonare. Ovo je tjestenina s guancialeom (svinjska čeljust) s umakom na bazi žumanjaka. Sve se pospe parmezanom.

Ako niste ljubitelj namaza, od izbora pizza moglo bi vam se zavrtjeti u glavi. U Rimu kraljuje al taglio. To je pizza koja se priprema na pravokutnim pladnjevima i prodaje se na težinu. Prodavač ga škarama reže na komade.

Možete probati i njoke, tipične talijanske okruglice, koje se u Rimu ne rade s krumpirom, već s grizom ili grisom. Rivaolii, male okruglice sa špinatom i ricottom, s umakom od bosiljka također će biti raj u vašim ustima. Možete ih probati i s mesom i povrćem.

Više volite nešto svjetlije? Savršeno će poslužiti salata od cikorije puntarelle alla romana. Dodaci su maslinovo ulje, vinski ocat, češnjak i inćuni.

 © iStock
© iStock

Desert – što je najbolje jesti u Rimu?

Nakon obilnog ručka možete prošetati rimskim spomenicima i vratiti se na desert. Svakako kušajte tiramisu, slasticu na bazi biskvita, kave i mascarpone sira.

Također cannoli, tuljci od prhkog tijesta od tijesta za frolla, punjeni slatkom kremom od ricotte, šećerom i dodacima (komadići čokolade, narančine kore ili orašasti plodovi) popularan su desert u brojnim kafićima i slastičarnicama u Rimu.

Za vrućih dana posjetite jednu od brojnih slastičarnica u kojima se poslužuje tradicionalni gelato. Najpopularniji sladoled u Rimu je, naravno, La Romana – oni vas mogu iznenaditi izborom originalnih okusa.

© iStock

Gdje jesti u Rimu?

Doručak

  • Supplizio, Via dei Banchi Vecchi, 143
  • Suppli Roma, Via di S. Francesco a Ripa,137

Ručak/ večera

  • Forno Feliziani, Via Candia, 610
  • Pizzarium Bonci, Via della Meloria, 43
  • Osteria Luci in cucina, Piazza Pasquale Paoli, 15
  • Trattoria Da Enzo al 29, Via dei Vascellari, 29

Desert

  • Antico Caffe Greco Via dei Condotti, 86

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?