Kažu da je svaka prilika za slavlje dobra. Ponegdje se slavi izlazak zatvorenika iz zatvora, ponegdje svetkovine zaštitnika grada. Bez obzira na svjetovno ili duhovno podrijetlo, blagdani su samo izgovor za zabavu. Pogledajmo šest poznatih europskih festivala – raznolikih kao i sam Stari kontinent.

Donauinselfest – pop festival na jednom bečkom otoku

“Na lijepom plavom Dunavu” nije samo naziv slavnog valcera Johanna Straussa II., već i primjeren opis okolnosti u kojima se održava Donauinselfest. Riječ je o trodnevnom glazbenom festivalu koji se svakog lipnja održava u Beču, točnije na umjetnom otoku Donauinsel. Iako Beč povezujemo kao prijestolnicu klasične glazbe, Donauinselfest prvenstveno slavi popularnu glazbu u svim njezinim varijantama. Dovoljno je spomenuti da će 2024. godine na 14 festivalskih pozornica nastupiti oko 1000 izvođača – rock bendova, DJ-a i repera.

Donauinselfest
Donauinselfest © Shuttertock

Raznolikost glazbenih stilova, brojna popratna događanja, bogata gastronomska ponuda – to je ono što ćete pronaći kako na Donauinselfestu tako i na svakom većem glazbenom festivalu u Europi. Ipak, postoji nešto po čemu se događaj u Beču ističe: za razliku od konkurentskih događanja, ulaz na njega je potpuno besplatan! Kao što možete očekivati, ovo rezultira iznimnom popularnošću festivala. U njemu tijekom cijelog vikenda sudjeluje oko 3 milijuna ljudi, što Donauinselfest čini jednim od najvećih outdoor festivala na Starom kontinentu. Vrijedi unaprijed razmisliti o smještaju!

Festa di San Giovanni Battista – molitve i brutalni nogomet

Ivan Krstitelj zaštitnik je mnogih talijanskih gradova. Stoga ne čudi da je dan u spomen na rođenje sveca – 24. lipnja – prigoda za slavlje u cijeloj Italiji. Jedno od mjesta gdje je slavlje blagdana Ivana Krstitelja (tj. Festa di San Giovanni Battista) posebno svečano jest Firenca. Slavlje najavljuje krunidba Marzocca, poznatog kipa lava, koja se održava nekoliko dana ranije. Proslave zapravo počinju Corteo degli Omaggi, šarenom paradom koja ide do katedrale, gdje se zatim održava misa. Ovakav način obilježavanja ima više od dvjesto godina tradicije – mjesna udruga organizira procesiju od 1796. godine.

calcio storico fiorentino
Calcio storico fiorentino © Shuttertock

Vjerski obred, međutim, postaje povod za mnoge svjetovne načine slavlja. Jedan od njih je finale natjecanja calcio storico fiorentino, starog lokalnog sporta. Igra pomalo nalikuje američkom nogometu, ali je još brutalnija – omogućuje vam da… udarate protivnike šakama. Brojni incidenti doveli su do uvođenja ograničenja: igrači moraju živjeti u Firenci najmanje 10 godina i ne smiju imati kazneni dosje. Jedinstven spektakl! Proslava završava koncertima i Fochi di San Giovanni – tradicionalnim vatrometom. Možete mu se diviti s terasa vrhunskih restorana (uz prethodnu rezervaciju), kao i, što će biti malo lakše, s obale rijeke Arno. Obje ideje će imati svoje prednosti!

San Juan Festival – vatre, cava i coca

Vrijeme oko ljetnog solsticija i spomendan Ivana Krstitelja također su prigode za slavlje u Španjolskoj. Tada se održava Nit del Foc – Noć vatre – u Kataloniji i Valenciji, osvijetljena vatrometom i vatrama na plažama. Doslovno je čarobno vrijeme: odvažnici skaču kroz vatru kako bi dokazali svoju hrabrost, a kasno navečer kupaju se u moru – kako bi osigurali svoj prosperitet do kraja godine. Kao što je često slučaj, kršćanski rituali isprepliću se sa još starijim tradicijama na neočit način.

San Juan Festival © Shuttertock
San Juan Festival © Shuttertock

No, ako vas više zanima dobra zabava nego duhovna dimenzija odmora, Nit del Foc će vam također biti nezaboravno iskustvo. Kad padne mrak, cijela Barcelona, ​​osobito njezina riva, postaje jedna velika zabava – s koncertima bubnjeva, pirotehničkim predstavama i dobrom hranom. Tradicionalna delicija koja se jede ovom prilikom je Coca de Sant Joan – kolač od kvasca s bademima i kandiranim voćem, koji pomalo podsjeća na pizzu. Fešta je popraćena brojnim zdravicama, najčešće s cavom, odnosno katalonskim pjenušcem. Hladno vino i vruća noć – što više poželjeti?

Kataklysmos – Ciparski festival poplava

Kataklysmos, poznat i kao Blagdan potopa, slavi se na Cipru pedeset dana nakon pravoslavnog Uskrsa – stoga je pokretni blagdan i ekvivalent našim Duhovima. Kao što joj ime govori, obilježava sjećanje na biblijski potop i spašavanje Noe. U praksi je, međutim, postao dan kojim se slavi cjelokupno bogatstvo ciparske kulture – uključujući i onu pretkršćansku. Praznik poplava, razumljivo, najviše se slavi u gradovima na obali, poput Larnake i Limasola. Vjerske tradicije povezane s ovim danom uključuju bacanje križeva u more, koje mladići zatim pokušavaju izvući. Za one svjetovne – sajmovi prepuni rukotvorina i domaćih delicija.

Jedan od običaja je Kataklysmos – to je kada se Ciprani, posebno mladi, polijevaju vodom. Ne može se poreći da klima mediteranskog otoka pogoduje ovakvom obliku slavlja! Još jedna zanimljiva tradicija poznata je kao Tsiattista. Riječ je o improviziranim poetskim dvobojima upisanim na UNESCO-ov popis – prototipu rap i freestyle bitaka.

Malta International Arts Festival

Zadržimo se na trenutak na temi otoka u Sredozemnom moru. Jedna od njih, Malta, svake godine okuplja umjetnike iz cijelog svijeta – zahvaljujući Malta International Arts Festivalu koji se održava svakog ljeta. Program manifestacije koja traje više od tjedan dana odražava bogatstvo svijeta umjetnosti – stoga će festival obuhvatiti operu, film, ples i široko shvaćenu vizualnu umjetnost. Događaji se odvijaju uglavnom u glavnom gradu Valletti, često u neobičnim okruženjima – od cisterni iz 16. stoljeća do palube jedrenjaka. Na taj se način prošlost otočne zemlje isprepliće sa suvremenom, često avangardnom kulturom.

Ono što također izdvaja malteški festival su njegove vrijednosti. Organizatori veliku pozornost posvećuju tome da događaj postane platforma za razmjenu iskustava između umjetnika iz Poljske i inozemstva. Vrlo je važno i pitanje inkluzivnosti. Međunarodni umjetnički festival na Malti usmjeren je na prilagođavanje festivalskih događanja potrebama osoba s invaliditetom, a nudi i široku ponudu za djecu i tinejdžere.

Dan Bastille – parada, vatromet i šampanjac

Slavi se 14. srpnja, nacionalni dan Francuske u spomen na juriš na Bastille – zauzimanje kraljevskog zatvora 1789. godine. Iako je ovaj događaj bio osrednji uspjeh (oslobođeno je samo nekoliko zatvorenika, štoviše, uopće ne političkih), postao je simboličan početak Velike Francuske revolucije. Stoga ne čudi da je godišnjica napada postala proslava Francuske, ponosne na svoje republikanske tradicije. Ali ostavimo povijest po strani. Kako danas izgleda proslava Fête nationale française, na engleskom govornom području – a ponekad i kod nas – poznata kao Dan Bastille?

Glavne atrakcije praznika uključuju paradu na Champs Elysées u Parizu – tijekom koje predsjednik zemlje pregledava vojne jedinice – i zrakoplovne predstave. I oni koji ne vole vojne predmete pronaći će nešto za sebe. U večernjim satima Champs de Mars, park točno ispod Eiffelovog tornja, domaćin je simfonijskog koncerta sa zvijezdama klasične glazbe – ulaz je besplatan. Nešto kasnije dolazi pravi vrhunac: nebo nad Parizom – ali i mnogim drugim francuskim gradovima – obasjava vatromet. Ovo je, naravno, samo djelić događaja koji prate Dan Bastille. Plesovi u organizaciji vatrogasaca, brojni koncerti, kulinarski festivali – to i još mnogo toga očekuje vas kako u Parizu tako i diljem Francuske. A kada stignete, svakako nazdravite Republici čašom pravog šampanjca. Živjela Francuska!

Sažetak

Posjetiti nova mjesta tijekom praznika i festivala prilično je specifična situacija. Ovo neće biti opcija za one koji traže mir i tišinu – jer mnogo je lakše doživjeti buku i radosni kaos. Međutim, to će biti izvrstan izbor ako želite doživjeti kulturu svoje odabrane zemlje u njenom najživljem obliku. Ako vas to privlači, mogućnosti su beskrajne: marširajte u velikim paradama, svjedočite jedinstvenim tradicijama, zabavite se na koncertima, isprobajte lokalnu kuhinju, slavite s lokalnim stanovništvom. Sve ovisi o vašim preferencijama, temperamentu… i kada ćete krenuti na sljedeće putovanje. Sretno!


Instagram

Tražite određeno mjesto?