5 craziest food festivals

Možete sudjelovati u borbi s rajčicama, ispeći najveći omlet na svijetu ili se utrkivati ​​u palačinkama na tavi. Nije šala, nego najluđi (i usput najukusniji) kulinarski festivali.

Vodimo vas na sasvim neobično putovanje tragovima jedinstvenih kulinarskih igara. Sve što trebate je prazan želudac i volja za zabavom. Ne morate znati kuhati, dovoljno je da volite dobro jesti, otkrivati ​​nove okuse, a ponekad i poludjeti. Pogledajte gdje možete pronaći najbolje i najoriginalnije festivale hrane na svijetu.

La Tomatina, Bunol, Španjolska

Mislim da je svatko ikada sanjao da nekoga gađa rajčicom. U španjolskom gradiću Bunol pokraj Valencije baciš ih na volju i izvučeš se. La Tomatina, najveća svjetska borba rajčica, održava se svake godine zadnje srijede u kolovozu na Plazi Mayor, lokalnoj tržnici. I ne brinite – ovdje nitko ne baca hranu. Sudionici igre bacaju prezrelo i mekano povrće koje nije za konzumaciju. A ako te i pogodi rajčica, ništa ti se neće dogoditi, najviše ćeš se zaprljati.

La Tomatina, Bunol
© iStock

Bitka počinje i završava praskom petarde. Traje sat vremena, a posjećuje ga i do 20.000 ljudi! Dakle, ako želite bacati rajčice, morate unaprijed rezervirati mjesto. Nagrada za sudjelovanje u zabavi je ukusna španjolska šunka. Međutim, da biste ga dobili, morate se potruditi – obično je obješen na teško dostupnom mjestu. Poslije bitke posjetitelji festivala zabavljaju se u lokalnim pubovima i klubovima dugo u noć (naravno da se prije presvlače!).

Noche de rábanos, Oaxaca, Meksiko

Mislim da nitko od nas više nije iznenađen divnim čokoladnim skulpturama ili portretima makarona. Vjerojatno je svatko od nas imao i epizodu pravljenja različitih oblika od medenjaka. Ali što je s rotkvicama? Ili božićni ukrasi izrezbareni od ovog povrća? Ovo je božićna tradicija u Oaxaci u Meksiku koja neće oduševiti samo vegane. Tu se svake godine 23. prosinca održava Noć rotkvica, kada domaći umjetnici od viška uroda ovog crvenog povrća izrezuju što im mašta kaže.

Radish
© Shutterstock

Na brojnim štandovima pronaći ćete figure rotkvica iz meksičke povijesti i kulture, životinje, kuće pa čak i božićne prizore ili samog djeteta Isusa izrezbarenog od rotkvice. Ako želite, možete sami isprobati umjetnost povrća. Najbolji umjetnici natječu se za nagrade, a Noć rotkvica prati vatromet i koncerti.

Giant Omlet Celebration, Bessieres, Francuska

U Hrvatskoj za Uskrs slavimo jaja i farbamo uskršnja jaja. U Francuskoj u ovo vrijeme možete sudjelovati u prženju najvećeg omleta na svijetu. Svake godine u francuskom gradu Bessieresu, Bratstvo divovskog omleta razbije 15.000 jaja i baci se na posao. Koristeći goleme drvene žlice koje izgledaju poput vesla, prže najveći omlet na svijetu, podijeljen na tisuće porcija.

Preparation of a giant omelette
© iStock

Ova uskrsna tradicija dolazi iz legende vezane uz Napoleona. Caru su se navodno toliko svidjela domaća jaja da je tražio da se za njega i njegove vojnike pripremi ogroman omlet. Od tada je domaćim kuharima čast pripremati najveće jelo od jaja na svijetu. Stoga nam ne preostaje ništa drugo nego prihvatiti ovo malo ludilo i pojesti uskrsni omlet s tisućama drugih gurmana.

Potato Days Festival, Barnesville, Minnesota, SAD

Svaki ljubitelj krumpira trebao bi otići na Dane krumpira u Minnesoti. 😉 Gradić Barnesville poznat je po uzgoju krumpira i svake godine zadnjeg vikenda u kolovozu slavi ovo povrće najboljim festivalom krumpira na svijetu. Zamislite da možete sudjelovati u natjecanju u hrvanju s pire krumpirom ili u natjecanju u jedenju krumpira. Tu su i izbori za Miss krumpira i natjecanje u branju povrća na vrijeme.

Potato harvesting
© Shutterstock

Festival počinje tradicionalnom povorkom u kojoj sudjeluju stanovnici, turisti, lokalne organizacije i izlagači. Međutim, Barnesville ne živi samo od krumpira. Tijekom festivala možete poslušati lokalne glazbene sastave ili probati domaća jela (ne samo od krumpira).

Olney Pancake Race, Buckinghamshire, Engleska

Krafnu jedemo na kraju karnevala, ali u engleskom gradu Olneyju u Buckinghamshireu možete potrošiti nešto kalorija umjesto da ih jednostavno pojedete. Dovoljno je da volite palačinke i volite trčati. Da biste sudjelovali u utrci Olney Palačinke, morate živjeti u Buckinghamshireu najmanje 3 mjeseca. Zanimljivo, natjecanje je namijenjeno samo ženama. Na startu ćete dobiti posebnu pregaču i tavu s palačinkom. Morate prijeći oko 415 metara u najkraćem mogućem vremenu. Nakon što stignete do cilja, možete pojesti svoju palačinku kako biste obnovili svoje zalihe energije. 😊

Pancakes
© iStock

Tradicija ove manifestacije seže u daleku 1445. godinu, što je čini jednom od najstarijih utrka na svijetu. Zanimljivo je da je utrka postala popularna i u Sjedinjenim Državama. Također možete sudjelovati u utrci palačinki u Liberalu, Kansas. Na kraju dana, postoji živa veza između SAD-a i UK-a kako bi se usporedila vremena i vidjelo koji je grad ovaj put bio bolji.

Take part in the Olney pancake race

Jedite, igrajte se i volite putovati

Zanimljive festivale hrane pronaći ćete diljem svijeta. Možete se igrati, kušati, bacati hranu. Nezaboravna iskustva i otkrivanje kulinarskih tradicija s raznih strana svijeta razlog su zašto vrijedi krenuti stopama kulinarskog ludila. 5 festivala koje smo odabrali samo su početak. Gotovo u svakom kutku zemaljske kugle pronaći ćete više ili manje originalna događanja s hranom u glavnoj ulozi. Nadamo se da smo vam samo probudili apetit za putovanjima!


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?