Za neka mjesta se kaže da izgledaju kao slike. Mogli bi biti na naslovnicama časopisa, razglednicama ili… Instagramu. Ono što im je zajedničko su prekrasni krajolici, netaknuta priroda, sjajno vrijeme veći dio godine i neka vrsta jedinstvenosti. Koja su turistička mjesta prozvana instafriendly i trenutno ih najviše fotografiraju korisnici aplikacije? Saznajte!

Jeste li znali da Instagram ima 2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno? Svaki dan lajkaju čak 4,3 milijarde objavljenih objava. Posebno se sviđaju fotografije koje dijele putopisci. Koji su hashtagovi iznimno popularni početkom 2022.? One koje će vam omogućiti da se preselite na plažu Kelingking na otoku Nusa Penida, plažu Navagio na grčkom Zakintosu, plažu Praia do Camilo u Portugalu ili plažu Pig Beach na Bahamima. Meksički Tulum također je bio popularan – ali trebao li biti?

Kelingking beach, Nusa Penida, Bali © iStock
Nusa Penida, Bali © iStock

Nusa Penida – jedan od najljepših otoka u Aziji

Teško je sada zamisliti, ali donedavno je ovaj mali otok ostao u sjeni Balija, njegovog većeg i poznatijeg sestrinskog otoka. Tu je do danas očuvana netaknuta priroda. Zašto? Indonežani su o njemu razmišljali kao o otoku crne magije. Vjerovali su da je nastanjen demonima i vještcima. Ovo je mamac za privlačenje turista željnih ne samo prekrasnih pogleda, već i željnih uzbuđenja. Sve češće na Instagramu objavljuju fotografije s hashtagovima #nusapenida, #nusapenidabali i #kelingkingbeach.

Treehouse, Nuda Penida © iStock
Nuda Penida © iStock

Što vrijedi vidjeti na ovom rajskom otoku? Svakako poznate litice u obliku tiranosaurusa na divljoj, nepristupačnoj plaži Kelingking. Ako idete tamo, ne zaboravite ponijeti udobnu obuću, vodu i namirnice. Ostala instafriendly mjesta na otoku uključuju Diamond Beach i Broken Beach, kao i vidikovac Palau Seribu s kojeg možete vidjeti stijene koje izranjaju iz azurnog mora. Posjet hramu Gua Giri Putri uklesanom u špilji ili prirodnim bazenima Angel’s Billabong učinit će da osjetite tračak uzbuđenja.

Sunrise at one of the Bahamas' beaches © iStock
Bahami © iStock

Pig Beach – svinje na egzotičnoj plaži

Prava poslastica za putnike bit će posjet nenaseljenom otoku Big Major Cay na Bahamima. Ovo mjesto oduševljava rajskim pogledom i … plivajućim svinjama! Da, točno – divlje svinje s ljupkim mrljama na leđima upijaju sunce ili se kupaju na pijesku glatkom poput svile iu azurnoj vodi. Svijet je za njih čuo 2009. godine. Od tada je ovaj otok, do sada izbjegavan od strane turista, postao jedna od meta ljubitelja životinja i fotografije.

Pig Beach, Bahamas © iStock
Pig Beach, Bahami © iStock

Na Instagramu ćete pronaći fotografije karipskih svinja označene hashtagovima kao što su #pigbeach, #bahamas ili #bigmayorcay. Želite li posjetiti otok? Izlete na Pig Beach nude lokalne putničke agencije, poput onih iz Fowl Caya i Staniel Caya. Mnogi posjetitelji sa sobom nose namirnice kao mamac za svinje koje mogu doplivati i do nekoliko stotina metara od obale. Na plaži možete sresti i divlje mačke i koze. Pravi rajski zoološki vrt, zar ne?

Cenote near Tulum © iStock
Cenote © iStock

Tulum – divlje životinje i Maje

Meksički Tulum također je visoko rangiran među instafriendly egzotičnim rajevima. Nudi više nego što biste očekivali od jednog mjesta. Ovdje ćete pronaći majanske ruševine, bogatu vegetaciju džungle i cenote koji se mogu pronaći gotovo isključivo na poluotoku Yucatan. Ovi prirodni kraški bunari u vapnenačkim stijenama privlače turiste željne neobičnih pogleda. Potražite hashtagove #grancenote, #tulum, #tulumvibes ili #tulummexico i otkrijte da su oni esencija prirodne ljepote.

Gran Cenote, Mexico © iStock
Gran Cenote © iStock

U mnogim cenotesima stvorene su ljuljačke na kojima se uz malu naknadu možete ljuljati nad vodom. Ovako nastaju Instagram fotografije! U 140 metara dugom Gran Cenoteu možete plivati ili šetati po drvenim mostovima. U okolici svakako posjetite pretkolumbovski grad Maja s poznatim El Castillom. Sjajne fotografije snimit ćete i na lokaciji Templo del Dios del Viento, odnosno hramu boga vjetra koji se nalazi na brežuljku na obali mora..

Praia Do Camilo, Algarve © iStock
Praia Do Camilo, Algarve © iStock

Algarve – spektakularan spektakl prirode

Praia do Camilo je dragulj obale Algarve u Portugalu. Nalazi se u iznimno šarmantnom i fotogeničnom gradiću Lagosu. Jedna je od najpoznatijih Instagram lokacija, a ujedno i raj na dohvat ruke. Letovi za Portugal jeftiniji su od onih za Bahame ili Bali. O tome što oduševljava turiste iz cijeloga svijeta saznat ćete uz hashtagove: #praiadocamilo, #lagos i #algarve.

Benagil Cave, Algarve © iStock
Benagil, Algarve © iStock

Plaža Praia do Camilo nalazi se u mirnoj uvali, a njezina je obala okružena veličanstvenim visokim liticama. Da biste došli do tamo, morate se spustiti niz nekoliko desetaka stepenica drvenih stepenica. Stvarno se isplati! U okolici vrijedi vidjeti i impresivnu špilju Benagil s ogromnom rupom u “stropu”. Ovo je jedno od najfotografiranijih mjesta na obali Algarve. Vidikovac Ponta da Piedade s karakterističnim kamenim mostom koji visi iznad vode također je nezaobilazno mjesto.

Navagio Beach, Zakynthos © iStock
Navagio, Zakintos © iStock

Plaža Navagio – neobičan prizor u raju

Ono što određeno mjesto čini Instagram hitom nije samo njegova prirodna ljepota. Također mora privući aurom misterije, nevjerojatnom pričom ili, kao plaža Navagio, brodolomom spremnim za snimanje. Zahrđali Panagiotisov brod na pozadini veličanstvene litice koja pada u intenzivno azurnu vodu ostavlja doista naelektriziran dojam. Provjerite tako da u tražilicu upišete #navagiobeach i #navagiozakynthos.

Blue caves, Zakynthos © iStock
Zakintos © iStock

Shipwreck Bay, kako se još naziva plaža Navagio, glavna je atrakcija ovog dijela Zakintosa. Ovdje možete doći morem, na primjer, korištenjem redovitih vodenih taksija koji voze iz Porto Vromi. Ruta prolazi kroz takozvane Blue Grottoes u koje možete uskočiti s palube broda po bezvjetrovom vremenu. Želite vidjeti i fotografirati plažu Navagio iz ptičje perspektive? Idite do vidikovca na vrhu litice s pogledom na šljunčanu plažu. Do tamo ćete doći automobilom ili javnim prijevozom.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?