Među našim čitateljima sigurno ima i onih koji za svoja putovanja traže manje popularna odredišta. Takvo da izađete iz kuće, odmorite se od civilizacijske vreve i uživate u miru. Za vas smo pripremili popis "najpoznatijih" osamljenih mjesta na Zemlji. Doći do njih nije baš najlakše i može biti popriličan putnički izazov, pa i razlog za ponos.

Tristan da Cunha © iStock
Tristan da Cunha © iStock

Tristan da Cunha

Otok Tristan da Cunha dio je arhipelaga koji se nalazi u južnom Atlantskom oceanu i poznat je kao jedan od najizoliranijih, a opet naseljenih otoka na svijetu. Ovaj komadić zemlje udaljen je više od 2.800 km od Južne Afrike (Cape Town), a najbliže susjedstvo je Sveta Helena (cca. 2.400 km). Tristan da Cunha ima oko 270 stanovnika i ima školu, muzej, poštu, bazen, kafić i pub. Do otoka nije lako doći, a o ostanku treba razmišljati dugoročno. Jednom godišnje otok posjećuju teretni i putnički brod te istraživački brod. Svaki drugi mjesec možete doći i ribarskim brodovima.

Uskršnji otok

Smješten podjednako udaljen od ostalih krajeva, Rapa Nui je među turistima neusporedivo popularniji od Tristana de Cunhe, a za razliku od atlantske samice, do njega se može stići avionom. Otok je otkriven prije gotovo 300 godina na Uskrs (otuda mu i ime) i poznat je po svojih 887 tajanstvenih kamenih Moai statua. Sve glave okrenute su leđima prema moru, a najveća od njih teška je nekoliko desetaka tona. Za izgradnju jednog takvog kipa moglo bi biti potrebno i do 500 godina! Jedina zračna luka na otoku bila je rezervno mjesto za slijetanje svemirskih letjelica.

Uskršnji otok
Uskršnji otok © iStock

Otok Pitcairn

Smješten u toplijoj zoni Pacifika, maleni otok sa samo nekoliko desetaka stanovnika nije tako izoliran kao prethodno opisana mjesta. Najbliži otoci nisu udaljeni više od tisuću kilometara. Međutim, Pitcairn je poznat po tome što su se naselili pobunjenici s britanskog broda Bounty, a sadašnji stanovnici ovog mjesta su njihovi potomci. Kažu da je poznat po najplavijoj vodi na svijetu i pretvara se da je utočište tamnog neba. Oko njega nema drugih objekata koji emitiraju svjetlost, što stvara idealne uvjete za divljenje planetima i zvijezdama. Stanovnici već dugo zovu ljude u ovaj raj na zemlji – tko tamo živi, dobit će gotovu kuću. Nažalost, ovo mjesto ne može se pohvaliti dobrom poviješću, a njegova prošlost obeshrabruje trajno naseljavanje.

Alert, Nunavut, Kanada

Alert je malo selo na ledu, samo 800 km od Sjevernog pola. Smatra se najsjevernijim stalno naseljenim mjestom na kugli zemaljskoj. Najbliže naseljeno mjesto udaljeno je više od 2000 km! Naselje ima vojnu bazu, meteorološku stanicu i najsjevernije zračne luke na svijetu. U 2019. godini oboren je tamošnji temperaturni rekord – 21 stupanj u hladu u plusu. Neosporan dokaz globalnog zatopljenja.

La Rinconada, Peru

La Rinconada, mali rudarski gradić, leži na više od 5000 metara nadmorske visine i smatra se najvišim gradom na svijetu. Izgrađen je u blizini ledenjaka koji se nikad ne topi. Do grada je iznimno teško i opasno – do njega vode samo uske staze i varljivi, vjetroviti planinski kanali. Na mjestu se nalazi rudnik zlata, no on ne izaziva najveće zanimanje, već stanovnici. Zbog položaja grada postali su predmetom znanstvenog istraživanja. Znamo da je prosječan život ovdje mnogo kraći nego na drugim mjestima na zemlji i iznosi oko 55 godina. Sve zbog nadpritiska uzrokovanog velikom nadmorskom visinom.

La Rinconada, Peru
La Rinconada, Peru © iStock

Antarktik

Gotovo svaka točka na ovom izoliranom i negostoljubivom kontinentu je bijeg od civilizacije. Doline McMurdo imaju vrlo nisku vlažnost, što ih čini najsušljima na svijetu. U njenom istočnom području, godišnja količina oborina je usporediva sa onom u Sahari! Da biste neko vrijeme proveli na Antarktici, najbolje je postati istraživač, polarni istraživač ili slavni putnik. No, to ne znači da je ovdje nemoguće doći kao turist. Možete koristiti brodove za krstarenje, privatne jahte ili zrakoplove. Nažalost, cijena takvog putovanja je prilično visoka.

Antarktik
Antarktik © iStock

Okrug Motuo, Tibet, Kina

Ovo područje se opisuje kao posljednji okrug u Kini do kojeg ne vodi cesta. Nalazi se unutar kineskog Tibeta na južnim padinama istočnog dijela Himalaja. Uz ovo mjesto vežu se mnoge uzbudljive legende. Prema jednom od njih, ovo nevjerojatno lijepo mjesto zaštićeno je od strane bogova. I u tome možda ima zrnca istine, s obzirom da su dosad svi pokušaji izgradnje prohodne ceste do Motua završavali neuspjehom. Svaki put su kiše, blato i lavine onemogućavale početak ili završetak radova. Stoga, da biste mogli doći do ovog mjesta, morate očekivati teško i iscrpljujuće planinarenje i penjanje. Nagrada je prekrasan pogled, druženje s prirodom i mala šansa za gužvu 😉

Ittoqqortoormiit, Grenland

Ittoqqortoormiit se nalazi samo nekoliko stotina kilometara od Islanda, a opet na kraju svijeta, odnosno na istočnoj obali najvećeg otoka na Zemlji, naseljenog tek desecima tisuća ljudi – Grenlanda. To je najnepristupačniji grad na ovom području. Do tamo možete doći samo helikopterom ili nekoliko mjeseci godišnje brodom.

Cape York, Australija

Ovo mjesto je najsjevernija točka Australije. Ovdje možemo računati na udaljenu ekvatorijalnu klimu. U tim močvarnim područjima živi malo ljudi, a ako ih i ima, to su uglavnom Aboridžini. Da biste se mogli fotografirati za sjećanje s pločom koja označava kraj Australije, do nje se morate popeti kamenitom i planinskom stazom. Zauzvrat, do ove staze se može doći samo automobilom, prelazeći makadamske ceste i tropske šume.

Cape York, Australija
Cape York, Australija © iStock

Kerguelenovo otočje

Smješten u južnom dijelu Indijskog oceana, arhipelag je izoliran poput Tristan da Cunha, ali za razliku od svog atlantskog dvojnika, uopće nema stalnih stanovnika. Ovdje žive samo znanstvenici i… pingvini. Cijeli arhipelag pripada Francuskoj i dio je francuskih južnih i antarktičkih teritorija. Ovdje možete doći jednom svaka tri mjeseca, kada na obalu dolazi brod sa zalihama za istraživače.

Kerguelenovo otočje
Kerguelenovo otočje © iStock

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?