mediolan featured.jpg

U Milano sam otišao sredinom prosinca i tamo proveo dva dana. Mislim da je to dovoljno vremena da ga upoznate i osjetite njegovu atmosferu. Polako - bez žurbe i gustog rasporeda razgledavanja. U ovom članku ću vam pokazati kako organizirati jeftin i brz izlet u Milano!

Vittorio Emanuele II
Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Katedrala Svete Marije i Piazza Duomo u Milanu

Iz milanske zračne luke Malpensa možete doći do glavnog gradskog kolodvora, Stazione Milano Centrale, autobusima. Izlazak iz metro postaje Duomo doslovno nam je zavrtio u glavi! Prvo što smo ugledali nakon izlaska iz podzemlja bila je OVA katedrala! Jedna od najvećih crkava na svijetu i jedan od najfotografiranijih objekata. Iako smo je već toliko puta vidjeli na Instagramu, ipak je na nas ostavila naelektriziran dojam. Bogata dekoracija i njegova veličanstvenost u kombinaciji s božićnim ukrasima (ipak je bila sredina prosinca!) učinili su da nismo mogli odvojiti pogled od njega.

Piazza del Duomo
Piazza del Duomo ©Plaamkaa

Sutradan smo se, naravno, vratili i otišli posjetiti katedralu. Kupio sam ulaznice za Duomo di Milano s pristupom liftom do vidikovca mjesec dana unaprijed (cijena: 13,50 eura po osobi). Koristio sam web stranicu www.ticketone.it i nije mi žao jer smo imali zajamčen pristup katedrali i divljenje prekrasnom pogledu.Da li je vrijedno toga? Uvjerite se sami!

Katedrala Svete Marije
©Plaamkaa

Galerija Vittorio Emanuele II

Ovo nije kraj prekrasnim zgradama na Piazza del Duomo. Na lijevoj strani trga nalazi se velebna zgrada jednog od najstarijih trgovačkih centara na svijetu, Galerije Vittorio Emanuele II., otvorene 1867. godine. Karakteristična zgrada izgrađena na križnom tlocrtu okrunjena je ogromnom kupolom.

Galerija Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa
Galerija Vittorio Emanuele II ©Plaamkaa

Ispod same kupole nalazi se mozaik s grbom Torina koji prikazuje bika. Stara milanska legenda kaže da triput okretanje pete na genitalijama donosi sreću. Naravno, to si nisam mogao uskratiti i sam sam pokušao izazvati sreću. Nadam se da radi 🙂

Sama galerija prepuna je luksuznih butika najpoznatijih modnih kuća i skupih restorana. Pa, slikali smo se i… krenuli dalje.

Kazalište La Scala

Galerija Vittorio Emanuele II nalazi se uz najvažniju opernu kuću u Milanu, svjetski poznatu La Scalu. Ulaznica košta 7 eura i uključuje obilazak ove neugledne građevine izvana i muzejskog postava iznutra. Međutim, odlučili smo ne posjetiti zbog ograničenog vremena. Možda sljedeći put.

Kazalište La Scala
Kazalište La Scala ©Plaamkaa

Castella Sforzesco i Parco Sempione

Iz La Scale krenuli smo prema rodnoj rezidenciji milanskih prinčeva – dvorcu Sforza. Ovaj put nismo ulazili unutra i odlučili smo se opustiti šetnjom po parku Sempione. Ovo je jedno od onih mjesta u Milanu koje privlači i domaće i turiste. Za toplih dana vrvi ljudima koji ovdje provode svoje slobodno vrijeme. U prosincu je, međutim, bilo malo ljudi voljnih posjetiti park.

Castella Sforzesco
Castella Sforzesco ©Plaamkaa

Šetnju po Parco Sempione završili smo kod Slavoluka mira – monumentalnih vrata koja označavaju početak puta od Milana do Pariza.

Slavoluka mira
Slavoluka mira ©Plaamkaa

Šoping u Milanu

Već smo pokrili sva mjesta koja smo htjeli vidjeti. Dakle, vrijeme je za shopping! Kako i priliči svjetskoj prijestolnici mode, Milano je prepun luksuznih butika – posebno u Quadrilatero d’Oro, odnosno četvrti Via Montenapoleone, Via Della Spiga, Via Manzoni i Via Sant’Andrea. Ako tražite nešto što je ugodnije za vaš novčanik, uvijek možete pogledati lance trgovina koji se nalaze oko Piazza del Duomo.

Prijevoz u Milanu

Kako se kretati oko Milana? Najbolje pješice! Tu i tamo možete vidjeti nešto što će vas oduševiti i upiti atmosferu ovog grada. To je Milan! No, ako planirate daljnja putovanja ili imate gustiji raspored razgledavanja, koristite podzemnu željeznicu. Jedna vožnja košta 1,50 eura.

©Plaamkaa
©Plaamkaa

Iz zračne luke Malpensa najbolji (i najjeftiniji) način da dođete do centra grada je Terravision autobusom ili Malpensa Express vlakom. Ulaznice možete kupiti unaprijed online i uštedjeti nekoliko eura. Po dolasku smo na licu mjesta kupili karte za autobus koje su nas koštale 8 eura po osobi. Karte za autobus od centra grada do zračne luke kupio sam mjesec dana ranije putem interneta iu ovom slučaju cijena jedne karte bila je 5 eura.

Savjet: ne brinite ako propustite autobus koji polazi u vrijeme navedeno na karti. Možete sigurno uzeti sljedeći, koji će krenuti 15 minuta kasnije.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?