Castello di Malaspina Fosdinowo, fot. Aleksandra Peksa

Naizgled samo još jedan talijanski dvorac koji krasi gradić Fosdinovo smješten na visini. Ali samo naizgled. Njegovi zidovi kriju tajnu zabranjene ljubavi, a duh Biance, koja je tragično umrla u kuli, prati putnike dok istražuju lokalne odaje i hodnike. Je li i Dante s njima?

Tamo gdje se Toskana i Ligurija susreću, osjeća se neodoljiv mir, posebno pri zalasku sunca. Iza brežuljaka kriju se zrake u kojima su nekoliko sati ranije sazrijele sočne naranče i rajčice. Ovdje se sa svake strane možete diviti drugačijem krajoliku: moru, planinama, dolinama. Po mogućnosti s terase Castello di Malaspina, gdje je život izgubila nesretno zaljubljena Bianca i gdje se skrivao sam Dante Alighieri.

Osjetite neodoljiv mir

Negdje na vrhu planine

Put je vrlo strm i opasan. Dva auta nemaju šanse da se mimoiđu na cesti. Treba se potruditi, ali mještane kao da to uopće ne zanima. Čini se da su Talijani takvi. Čini se kao da su potrebne godine da se stigne na vrh brda. A ipak je samo 10 kilometara s još uvijek povučenom ručnom kočnicom. Gore, u kamenim vratima, dočekuje nas domaćin dvorca predajući nam ključeve privatne odaje. Da, odaje – na kraju krajeva, u dvorcima nema soba, tako da se barem jednom u životu možete osjećati kao princ ili princeza. Iznenada se između nogu posjetitelja pojavi crna mačka. Oni još ne znaju koliko je to važno ovdje.

Toskana, Fosdinovo
Toskana, Fosdinovo © Aleksandra Peksa

Noć u Danteovu zagrljaju

Iako je bio književni genij, Dante Alighieri je na savjesti imao i prijevare i financijske malverzacije. Osuđen na plaćanje novčane kazne i progon iz Firence na dvije godine, odlučio je ne platiti kaznu, što je samo pogoršalo situaciju. Književniku je doživotno zabranjen povratak u grad. Do kraja života lutao je po mnogim talijanskim gradovima. Godine 1307. dolazi u Castello di Malaspina, s čijim je vlasnikom godinama bio prijatelj. Markiz mu nije odbio sklonište i dao mu je sobu na neko vrijeme, do sada nazvanu la Stanza di Dante. Mali krevet i kahlica pokraj njega izgledaju potpuno isto kao prije više od 700 godina, kada ih je koristio tvorac Božanstvene komedije. A ako posjetitelji dvorca imaju malo hrabrosti, mogu se nagnuti nad ovaj krevet kad padne mrak kako bi čuli otkucaje Danteova srca. Dragovoljaca nema mnogo, pogotovo jer su odaje i hodnici osvijetljeni svjetlucavim svjetiljkama od kojih izaziva drhtaj neizvjesnosti.

Domaćin vas uvijek potiče da dvorac posjetite sami. Mjesto ima auru misterije i užasa. Visoki stropovi, slike na zidovima, brojni oklopi i oružje. Obitelj Malaspina ima veliko povjerenje u svoje goste, ostavljajući vam sve doslovno nadohvat ruke.

Pas, vepar i mrlje krvi na stropu

U 17. stoljeću u dvorcu je živjela Bianca, kći markiza Giacoma Malaspine. Bianca je bila itekako svjesna da će se njezin život odvijati prema pravilima koja su vladala njezinim društvenim položajem u to vrijeme, a njezina je uloga bila ojačati utjecaj obitelji i umnožiti bogatstvo. Znala je i da je odluka o braku s njom donesena davno prije. Pa ipak. Mlada djevojka imala je dovoljno hrabrosti ili nesmotrenosti prkositi društvenim normama i slijediti svoje srce. Ovo srce počelo je kucati za dječaka koji je radio u konjušarnici. Definitivno. Intenzivno. Kako se to dogodilo? Kada su mladi razvili dublji odnos? Je li njihova ljubav imala šanse? Možemo samo nagađati.

Tinejdžerska ljubav izazivala je ogorčenje, posebno u krugovima aristokracije koja se rigorozno pridržavala normi tog vremena. Ako je markiz Giacomo želio zadržati svoj položaj i ne postati predmetom skandala, morao je učiniti sve da spriječi ovu vezu. Ali glasine su se brzo proširile. A one koje se ponavljaju šapatom pobuđuju najviše emocija.

U međuvremenu, cijeneći svaki trenutak proveden zajedno, Bianca je pod okriljem noći upoznala svog dragog. Pažljive oči zavidnih promatrača sjećale su se svake pojedinosti susreta, a njihova probuđena mašta samo je raspirivala potrebu da o svemu izvjeste markiza. Djevojčin otac znao je za sve ljubavne susrete. Na kraju je odlučio djelovati.

Idi za misterijom

Mladić koji je radio u konjušarnici, čije je ime u usmenom sjećanju isprazno, zauvijek je protjeran iz Fosdinove, a Bianca je poslana u samostan. No, ti su događaji bili tek početak tragične završnice. Da li zbog nespremnosti da zaniječe svoje osjećaje prema dječaku ili zbog drugih neshvatljivih okolnosti, nakon povratka djevojku su zatvorili u tamnice i mučili. Napokon je Biance živa zazidana u najvišu kulu, a s njom i pas (simbol vjernosti) i vepar (simbol pobune).

Šetajući po dvorcu, s vremena na vrijeme možete vidjeti mrlje na stropu, koje su navodno krv djevojke i životinja koje je prate u nesreći. Neki kažu da je to legenda. Sigurno je da su arheolozi tijekom radova na obnovi dvorca u najvišoj kuli pronašli ostatke žene i životinja.

Rečeno je da se Bianca može naći u dvorcu nakon ponoći. Raduje se susretu sa svojom dragom. Ne treba je se bojati. Crni mačak spomenut na početku navodno je djevojčin otac koji se brine da se ljubavnici ne sretnu. Nikada ne ulazi unutra, vidi se oko zidova, kao da čuva svoje imanje od nepozvanog gosta. Njegov žuti, prodorni pogled može utjerati strah u kosti. Ili se možda radi o običnoj životinji koja voli ovo mjesto?

Jedinstveni tomovi i putovanje u tajanstvenu prošlost

Tijekom dana, Castello di Malaspina impresionira, također prilagođavajući se očekivanjima modernog putnika. B&B koji se ovdje vodi nisu samo odaje pretvorene u udobne sobe. U maloj blagovaonici možete uživati ​​u doručku pripremljenom od proizvoda s lokalnih farmi. Sve organsko, zdravo, od prirodnih sastojaka. Sjedajući za stol, divite se Liguriji i moru koje izranja na horizontu. Jedinstveno mjesto je i javni salon, gdje se nalazi knjižnica i mnoge publikacije o dvorcu, često nedostupne čak ni u talijanskim arhivima. Ovdje će, međutim, dobro doći znanje talijanskog, iako se čini da nakon noćne šetnje dvorcem, same zidine posjetitelju pričaju njegovu povijest. Među knjigama je i Danteova Božanstvena komedija. Stanje knjige pokazuje da je to jedan od najpopularnijih predmeta na polici za čitanje. Jedna noć ovdje može potpuno promijeniti perspektivu mjesta koje ste vidjeli prvi put. Gostiju nema puno. Intiman je, što vam omogućuje da ga temeljito upoznate.

U dvorcu se organiziraju povremene zabave i vjenčanja, čije neobično okruženje rado privlači sve više zainteresiranih.

Skriva li Castello di Malaspina još tajni unutar svojih zidina? Ili su možda samo usmjerene na povećanje interesa turista? Stanovnici Fosdinova s ​​koljena na koljeno prenose tajanstvenu i tužnu priču o obitelji Malaspina. Na ruti toskanskog putovanja vrijedi rezervirati čak i jednu noć kako biste doživjeli putovanje kroz vrijeme u tajanstvenu mračnu prošlost koja je barem nakratko ostavila traga u povijesti ovog mjesta.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?