Postoje mjesta na svijetu koja jednostavno morate vidjeti. Jedna od njih je Venecija, biser sjeverne Italije i nekada jedna od najvažnijih luka Sredozemlja. Izgrađen je na 117 otoka, povezanih s 417 mostova. Planirate li posjetiti Veneciju? Čitajte dalje kako biste saznali zašto vrijedi posjetiti grad Vaporettom i vidjeti njegovu ljepotu s vode.

Najbolji način za kretanje po Veneciji

Pokrenuti vlastitim mišićima najbolji je način da učinkovito obiđete Veneciju. Ovo je najbolji način da upoznate najzanimljivije kutke Starog grada i jedinstvena je prilika da vlastitim, neucrtanim putem stignete do mjesta nedostupnih vodenim prijevozom. Pješačenje je ovdje ključno jer je vožnja bicikla zabranjena u Veneciji, ali vrijedi zapamtiti da je vrijeme novac, pa biste trebali kombinirati planinarenje s vodenim prijevozom. Veneciju možete posjetiti vodenim taksijem, gondolom i popularnim vodenim autobusom, poznatim kao Vaporetto.

Gondola on the Venetian canal © iStock
Venecija © iStock

Dok je prva opcija atmosferičnija, a druga izrazito udobna, treća je definitivno najnježnija prema novčaniku prosječnog turista. Profesionalnom gondolijeru vrijedi odati počast usamljenom vožnjom gondolom – ona je ipak simbol grada. No, ako planirate više vremena posvetiti Veneciji, najrazumnije prijevozno sredstvo je Vaporetto. Vodenim autobusima upravlja gradska tvrtka ACTV, a koristi ih većina ljudi – od zaposlenika restorana i hotela, do službenika i uniformiranih osoba. Ovo je još jedan razlog zašto se isplati odabrati ovo prijevozno sredstvo – pruža vam pogled iza kulisa tipičnog venecijanskog radnog dana.

Vodeni autobus služi kao metro u Veneciji, jeftin je i izuzetno brz. Linija jedan je najčešće korištena, s vodenim autobusom koji vozi od Piazzale Roma, preko Rialta, do San Marca, prije nego što završi na Lidu. Turisti najčešće biraju ovu rutu – posebno noću, kada je venecijanski stari grad osvijetljen i najljepše izgleda s vode.

Beautiful Venetian buildings and a water tram © iStock
Venecija © iStock

Spora Venecija

Ne postoji drugo mjesto na svijetu poput Venecije. U posljednjih 1100 godina gradom je vladalo 120 vladara, a bogatstvo i izniman status omogućila je savjesno vođena vanjska politika, diplomacija i velika pomorska trgovina. Venecija je drugi najposjećeniji grad u Italiji nakon Rima. O jedinstvenosti ovog mjesta svjedoči i činjenica da se, zbog nemogućnosti korištenja automobila, sve obavlja vodenim putem – čak i kurirske dostave paketa. Ono što je najintrigantnije je trajnost građevina starih stotinama godina čiji su graditelji od kamena i ariša stvorili tadašnji veliki grad.

Dome of the Venetian church by the canal © iStock
Venecija © iStock

Sporo putovanje ključ je razumijevanja i potpunog uvažavanja kulturne baštine koja ga okružuje. Jedinstveni urbani kompleks Venecije sastoji se od brojnih spomenika, kanala i mostova, a Venecijanska laguna uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Postoji šest okruga koje turisti mogu istražiti, od kojih se četiri nalaze na kopnu, a dva na udaljenim otocima. Glavna atrakcija grada je, naravno, Markov trg koji vrvi posjetiteljima praktički u svako doba godine. Slično tome, 400 godina star Most uzdaha i 4 km dug Grand Canal jednako su popularni među turistima. Calleta Varisco čeka lovce na neobična mjesta – kao najuža ulica na svijetu široka je samo 53 centimetra!

Woman on the Piazza San Marco © iStock
Venecija © iStock

Koliko košta Vaporetto u Veneciji?

Venecija naplaćuje različite cijene lokalnom stanovništvu i turistima za usluge vodenog autobusa. Gostujući avanturisti neka se odluče za višednevnu kartu. Najjeftinija 75-minutna karta košta 9,5 eura, ali ovo je jedva vrijeme za posjet jednom od poznatih otoka Venecijanske lagune. Puno bolje rješenje je kupiti dnevnu kartu za 25€ ili tjednu koja omogućuje pristup svim rutama za 65€, što je manje od pola sata vožnje gondolom za šest osoba.

Djeca do šest godina voze se vodenim autobusom besplatno, au cijenu karte uključen je i komad prtljage čija ukupna tri stranice ne prelaze 150 cm. Sve to čini Vaporetto daleko najpopularnijim oblikom prijevoza u Veneciji. Usporedbe radi, cijene gradskih vodenih taksija višestruko su veće, a standardno krstarenje lagunom košta vozača barem nekoliko stotina eura u gotovini.

62 / 5 000 Wyniki tłumaczenia Gondolas at one of Venetian squares © Agnieszka Hanusiewicz
Venecija © Agnieszka Hanusiewicz

Gdje kupiti karte za Vaporetto?

Karte za Vaporetto možete kupiti na tri načina. Prvi je na posebnim blagajnama koje se nalaze ispred ulaza na svaki peron kolodvora. Druga je mobilna aplikacija AVM Venezia, koja je dostupna u App Storeu ili Google Playu. Također možete dodati svoje kupljene karte za vaporetto na kartu Venezia Unica City Pass.

Venice by night © iStock
Venecija © iStock

Isplovite do Burana i Murana

Oba otoka nalaze se u Venecijanskoj laguni i udaljeni su od Venecije gotovo 10 kilometara. Posjetitelje osvajaju svojim bojama, dobro očuvanom arhitekturom, otmjenom čipkom i legendarnim proizvodima od stakla. Gondolieri obično ne primaju rezervacije za ovu udaljenost pa je Vaporetto vaš najbolji izbor. Da biste došli do Murana, započnite svoje putovanje s Rimskog trga, odakle vode dvije linije do otoka.

Najbrži put do Burana je s transferzale Fondamente Nove. Putujući ovom rutom, imate jedinstvenu priliku diviti se najvećim atrakcijama Venecije iz nešto drugačije perspektive, dajući vam bolju predodžbu o povijesnim i arhitektonskim remek-djelima grada. Vaporetto je također koristan kada posjećujete otoke Lido i Giudecca, ili za brzi povratak u svoj hotel iz gotovo bilo kojeg mjesta u Starom gradu ili široj Venecijanskoj laguni


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?