Vječni okršaj oko kojeg se spore najstariji gurmani: kremasta tjestenina ili pahuljasta pizza? Ne možete odgovoriti na to pitanje dok ih ne probate u Italiji. Upoznajte Cataniju i Napulj, prijestolnice najpopularnijih jela na svijetu.

Catania: ulična hrana s pogledom na more

Sicilijanci brinu o svojoj tradicionalnoj kuhinji, pa još uvijek možete kušati jela pripremljena po srednjovjekovnim receptima, poput… sicilijanskih špageta. Upravo su tu, u podnožju Etne, tjestenina i rajčice spojene neraskidivom niti. Zanimljivo je da karakteristične niti za špagete nisu talijanski izum – vjerojatno su ovamo stigle s Arapima oko 8. stoljeća.

Sicilijanci više od hrane vole samo dobru zabavu, a time smatraju obroke među ljudima i burne rasprave koje ih prate. Da biste zamislili Cataniju, sjetite se štandova uličnih prodavača ispunjenih mirisom pečene i pržene morski plodovi. Dodajte stolove malih restorana prekrivene crveno-bijelim kariranim stolnjacima i vesele skupine ljubitelja hrane na osvijetljenim trgovima. Tu su i brojni štandovi s povrćem, voćem i ribom.

Tjestenina u Cataniji: veliki izbor od a do ž

Iako o uličnoj hrani na Siciliji postoje legende, ovdje ima i mnogo elegantnih mjesta. U Cataniji ćete pronaći veliki izbor pubova i kafića koji poslužuju tradicionalna sicilijanska jela. Obratite pozornost na obiteljsku trattoriju De Fiore s domaćom tjesteninom ili Fratelli Vittorio tik uz ribarnicu, s pristupom svježim plodovima mora.

Izbor tjestenine na Siciliji zna biti vrtoglav, stoga imamo nekoliko prijedloga za vas. Vrijedi započeti s klasikom, tj. tjesteninom alla Norma – tjesteninom (obično rigatoni ili špageti) s rajčicama, prženim patlidžanom i ricottom. Ovo jelo potječe iz Catanije, a njegovo ime upućuje na ime glavnog lika Bellinijeve opere: Norma.

Ako tražite nešto originalnije, odaberite pastu con le sarde – tjesteninu sa sardinama. Ovo se jelo i danas začinjava na način na koji su to radili arapski stanovnici Sicilije – divljim komoračem, pinjolima, grožđicama, prženim bademima i šafranom.

Još uvijek nije to? Dobra opcija na Siciliji uvijek je tjestenina sa svježim plodovima mora, koju možete pojesti u gotovo svakom restoranu. Vrijedi kušati i Spaghetti al nero di sepia, odnosno iznimno aromatičnu tjesteninu obojenu crnilom lignje ili sipe.

Napulj: rajčice od Vezuva

Ovdje, u srcu Kampanije, rođeno je drugo talijansko jelo koje poznajemo i volimo. Pizza napoletana, sa svojom karakterističnom tankom sredinom i lepršavim rubovima, pretvara obično tijesto i rajčice u pravu poslasticu. Nakon što ga probate, odmah će vam biti jasno zašto je ovaj jednostavan recept osvojio srca ljudi diljem svijeta.

Karakteristike napuljske pizze su tekuća sredina, visokokvalitetni sir i serviranje pite u cjelini, koju sami režete na tanjur. Vlažna konzistencija tijesta mogla bi vas iznenaditi jer se jako razlikuje od pizze koja se poslužuje u drugim zemljama (pa čak i od pizze koja se poslužuje u drugim regijama Italije). Zahvaljujući njoj, međutim, možete u potpunosti osjetiti i cijeniti aromu preostalih sastojaka: rajčice, mozzarelle i maslinovog ulja.

Kad smo već kod rajčica, tu i leži tajna okusa. Osnova za napuljski umak za pizzu je sorta San Marzano koja raste u plodnom vulkanskom tlu ispod Vezuva. Najbolje ćete ih osjetiti u klasičnim sastavima koji se poslužuju u svakoj domaćoj pizzeriji: pizza margherita (umak od rajčice, mozzarella, bosiljak) i pizza marinara (rajčica, maslinovo ulje, origano, češnjak).

Pizza u Napulju: klasična ili pržena

U povijesnim ustanovama kao što su Da Michele ili Sorbillo, možete gledati kako pizzaioli mijese tijesto s preciznošću (uvijek do 3 mm!). Zatim se na to umiješa umak i ostali sastojci, a zatim se pizza peče u pećima na drva. Na temperaturi od gotovo 500°C potrebno je manje od 2 minute da postane lagano hrskav. Srećom, kuhari ga ostave da se ohladi prije nego što stigne na vaš stol.

No, Napulj ima još jednog asa u rukavu. Ako volite prhko tijesto, probajte pizzu prženu u dubokom ulju na temperaturi od oko 175°C. Ovaj lokalni specijalitet nastao je iz potrebe kada se Italija u 20. stoljeću suočila s nedostatkom drva. Pizza fritta razlikuje se od tradicionalne napuljske i po tome što je punjena – najčešće ricottom, mozzarellom ili salamom, uz naravno rajčice.

Možda mislite da poznajete sve vrste pizza, a Napulj vas neće iznenaditi. U ovom slučaju preporučamo posjet Del Presidente – ovdje ćete pronaći čak 40 različitih skladbi! Pa i neke slatke, npr. s Nutellom (je li to već profanacija?).


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?