Među najomiljenijim destinacijama za ljetni odmor Europljana, Portugal ustupa mjesto drugim destinacijama kao što su Grčka, Hrvatska, Turska i Egipat. Ali je li to točno? Svatko od nas ima mjesta na koja se može vratiti, ali Algarve je taj koji je poznat po svojim prekrasnim plažama i jedan je od mnogih razloga zašto je visoko kotiran na listama brojnih vodiča za odmor.

Južna regija Portugala jamči više od 300 sunčanih dana godišnje, a sve na srebrnom pladnju s plažama obrubljenim liticama, ukusnom morskom hranom i više od četiri tuceta golf terena. Dobrodošli u Algarve – mjesto koje vole turisti, sportaši i ljubitelji fotografije.

Praia do Amado © AT Algarve
Praia do Amado © AT Algarve

Regija koju vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine

Blaga mediteranska klima i sunčano vrijeme nedvojbeno su jedan od najvećih aduta Algarvea. Isplati se posjetiti i ljeti i zimi kada nema toliko turista. Sama regija je raznolika, tako da svatko od nas ovdje može lako pronaći svoje omiljeno mjesto. Ljubitelji plaža i turističkih središta neka izaberu jedan od jugozapadnih gradova – gdje se nalazi cca. 200 km obale! Pješčane plaže su u kontrastu s planinskim lancima koji se mogu naći na sjeveru regije – Serra de Monchique i Serra do Caldeirao. Istočni dio Algarvea ima ravničarski teren, dine s bujnom vegetacijom i, prvenstveno, među turistima manje poznate plaže. Raj za ljude koji cijene mirniju i tihu atmosferu.

Alley in Lagos © AT Algarve
© AT Algarve

Algarve se također može pohvaliti ukusnom lokalnom kuhinjom. Uvelike se temelji na svježoj ribi i plodovima mora. Dodajmo tome i stabla citrusa, voćnjake smokava i liker od badema koje svakako vrijedi probati kao desert! Ljubitelji razgledavanja također će pronaći nešto za sebe – osim po povijesnim građevinama, regija je poznata po svojim uskim uličicama i karakterističnim bijelim kućama.

Osim toga, malo tko zna da je Algarve meka za golfere – kako početnike tako i napredne. Na raspolaganju vam je preko 4 tuceta golf terena. Ovdje se održavaju prestižni međunarodni turniri, a igra zajedno s pogledom na Atlantski ocean, visoke litice, voćnjak smokava ili park prirode sigurno će ostati u sjećanju svima koji dođu u posjet!

Quinta do Lago © John Copland
Quinta do Lago © John Copland

Znamenitosti Algarvea – pješčane plaže i visoke litice

Da u ruci držimo razglednicu iz Algarvea, najvjerojatnije bi to bila fotografija jedne od četiri najpopularnije atrakcije regije: Praia da Marinha, Algar de Benagil, Praia da Rocha i Ponta da Piedade. Počnimo s Praia da Marinha, plažom pokraj Lagoe. Smatra se jednom od najljepših plaža na svijetu – trebamo li još nešto reći? Idemo niz stepenice do plaže Marinha.

Sam spust do vode je vrlo blag, a uvjeti su pogodni za vodene sportove, uključujući i ronjenje. Pješčana plaža i tirkizna voda dvojac su koji savršeno nadopunjuju tople litice visoke litice – pri čemu jedna od litica ima čak i jedinstveni oblik slova M. Nažalost, na plaži je često gužva, pa ako se ne osjećate udoban, preporučamo odlazak na njegov istočni kraj, kako biste došli do tihe Praia do Buraco.

Algar de Benagil © Bruno Carlos
Algar de Benagil © Bruno Carlos

Algar de Benagil jedna je od najzanimljivijih špilja dostupnih turistima. Svakako, mnogi od nas savršeno dobro poznaju pogled s fotografija na turističkim portalima. Žuto-narančaste stijene imaju karakterističnu rupu u svodu, preko koje sunčeve zrake padaju na pješčanu, malu plažu unutar špilje. BILJEŠKA! Do špilje se može doći samo vodenim putem – mnoge tvrtke organiziraju izlete brodom, a možete iznajmiti i kajak. Također se možete popeti na stijene i diviti se špilji odozgo, međutim, previsoka je da biste mogli ući unutra.

Bay nearby Lagos © AT Algarve
Bay nearby Lagos © AT Algarve

Praia da Rocha je još jedna popularna plaža u Algarveu, koja također ima dobro razvijenu infrastrukturu. Nalazi se otprilike 3 km od centra Portimãoa. Široka, pješčana i savršena za opuštanje, kao i za bavljenje sportovima na vodi ili plaži. Zbog svog položaja u regiji Algarve, plaža je također okružena visokim liticama.

Preporučamo odlazak na jedan od vidikovaca, poput pristaništa. Prekrasni pogledi mogu se vidjeti i s Ponta de Piedade. Ovo je jedna od glavnih znamenitosti Lagosa. Visoke stijene dosežu visinu od 20 metara i sadrže brojne špilje i špilje koje vrijedi posjetiti brodom. Turisti se mogu popeti na vidikovce i fotografirati za uspomenu – definitivno iskustvo za pamćenje!

The area of Portimao © AT Algarve
© AT Algarve

Šarmantne uvale i manje poznate plaže

Ne možemo se svi opustiti na popularnim i prenapučenim plažama, pa je dobro navesti nekoliko mjesta koja će nam pružiti idealne uvjete za odmor. Smještena u turističkom dijelu Algarvea, u Lagosu, Meia Praia zaslužuje pozornost – udaljena je cca. Duga 5 km, jamči idealne uvjete za vodene sportove. S druge strane, Praia do Camilo je plaža s karakterističnim spuštanjem niz brojne drvene stepenice.

Sama plaža je mala, mirna i okružena liticama. Također će biti manje turista u Aljezuru i okolnim plažama (npr. Praia de Monte Clérigo). Ovo mjesto je popularno među ljubiteljima jedrenja na dasci. Litice prekrivene bujnom vegetacijom domena su, između ostalog, Praia do Vale dos Homens.

Albufeira © AT Algarve
Albufeira © AT Algarve

Praia da Falesia je plaža u blizini grada Albufeira koja je široka gotovo 6 km. Iako je popularno mjesto, ponajviše zahvaljujući crvenim i zlatnim liticama, ondje ćete pronaći i skrovita mjesta. Istočni dio Algarvea čine gotovo prazne, netaknute plaže na kojima se uglavnom odmara lokalno stanovništvo. One koje zaslužuju posebnu pozornost su, primjerice, plaža Barril, poznata po svojim sidrima zabijenim u pijesak, ili plaža Verde, bogata vegetacijom dina.

Streets of Faro © AT Algarve
© AT Algarve

Najzanimljiviji gradovi Algarvea

Turistički gradovi Algarve uključuju Lagos s prekrasnim starim gradom i tvrđavom Fortaleza do Ponta da Bandeira. Faro je pak najveći grad u regiji. Poznat je po katedrali Sé i kapeli lubanja u Igreja do Carmo. U blizini ćemo posjetiti baroknu palaču s ružičastim pročeljem i prekrasnim vrtom u Estoyi. Također vrijedi otići na krstarenje do Ria Formosa. To je prirodni park netaknute prirode i dom mnogim vrstama životinja, uključujući i razne ptice.

Sustav otočića s plažama svidjet će se svim ljubiteljima mirnog odmora. Portimão je izvrsna baza. Grad s ribarskom poviješću saznat ćemo u muzeju u staroj tvornici konzervi. Konačno, turistička Albufeira, poznata po prekrasnom starom gradu, bijelim kućama i krivudavim ulicama u kojima se vrijedi izgubiti. Iz centra grada možete ići direktno na plažu (Praia dos Pescadores).

Marina in Faro © AT Algarve
© AT Algarve

Velik je broj gradova i plaža Algarvea koje vrijedi posjetiti, ali nijedna riječ ili slika ne može u potpunosti dočarati njihovu atmosferu i ljepotu. Tko god jednom posjeti Algarve, sigurno će se poželjeti ponovno tamo vratiti.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?