Kraj blagdanske sezone savršeno je vrijeme da ponovno otkrijete popularna odredišta bez gužve. Hrvatska, a posebno Dalmatinska regija, sve je popularnija destinacija i nije ni čudo, budući da nudi tako širok izbor atrakcija. Bilo krajem ljeta ili početkom jeseni, možete računati na sve što Hrvatska nudi, bez gužvi i redova.

Koju hrvatsku regiju odabrati?

Dalmacija je najposjećenija regija Hrvatske. Obuhvaća prilično veliko područje, pa je podijeljeno na južni, središnji i sjeverni dio. U ovom ćemo se članku usredotočiti na potonje jer je to odlično mjesto za isprobavanje novih aktivnosti, sportova i načina opuštanja. Raznolika obala, brojne uvale, otoci, bujna vegetacija, šarmantni gradovi, maslinici i nacionalni parkovi… sve vas to čeka u Sjevernoj Dalmaciji, idealnoj destinaciji za izlet na kraju ljeta!

Omiš, Croatia © iStock
© iStock

Kako planirati putovanje u Hrvatsku?

Sve ovisi o vašem ukusu, željama i potrebama. eSky vam nudi priliku da organizirate svoje putovanje onako kako želite – bilo da se odlučite za gotove putne pakete ili radije sami planirate od A do Ž. Koji god način vama najviše odgovara, eSky vas pokriva.

Zadar, coastline © iStock
© iStock

Zadar

Zadar je jedno od glavnih ljetovališta Sjeverne Dalmacije, stoga je dobro odredište ako ne želite sami planirati cijelo putovanje i radije koristite jedan od naših sjajnih eSky paketa za odmor. Kartica Ljetovanje sadrži najbolje ponude letova uključujući smještaj, što znači da možete rezervirati svoj odmor iz snova samo jednim klikom! Zadar je dobro povezan s ostalim gradovima te ima dvanaest javnih autobusnih linija koje pokrivaju cijeli grad. To ga čini dobrom bazom za razgledavanje, sunčanje i zasluženo opuštanje.

St. Donat Church © iStock
© iStock

Povijest ili umjetnost?

Povijesni stari grad Zadar intrigantna je mješavina rimske, bizantske i venecijanske arhitekture. Duž njegovih uskih uličica nalaze se brojne stare srednjovjekovne crkve i rimske ruševine, uključujući i poznatu crkvu sv. Donata, koja je sagrađena na nekadašnjem rimskom forumu. Zanimljive su i same ruševine; naći ćete ostatke temelja nekoliko zgrada i korintski stup. U blizini se nalazi Stup srama, tako su ga zvali jer su tu bili okovani zločinci od srednjeg vijeka pa sve do 19. stoljeća. Naš savjet je da svoj posjet planirate za noć kada su ruševine osvijetljene. U Zadru se nalazi najveća romanička katedrala u cijeloj Dalmaciji – katedrala sv. Anastazije koja impresionira svojim ukrašenim vratima i venecijanskim zvonikom.

Sea Organ, Zadar © iStock
© iStock

Zadar je poznat i po dvije zanimljive umjetničke instalacije. Prvi su Morske orgulje. Ovaj gigantski instrument nalazi se pod vodom i skriven ispod mramornih stepenica na popularnom turističkom mjestu. Svakako vrijedi posjetiti ovo mjesto, sjediti na stepenicama i slušati glazbu koju sviraju vjetar i more – posebno u zalasku sunca! Kad smo već kod zalazaka sunca, zadarski su svjetski poznati, a nikako ne smijete propustiti okruglu instalaciju poznatu pod nazivom „Pozdrav suncu“ koja se nalazi tik uz Morske orgulje. Ovaj spektakularni komad sastoji se od 300 staklenih solarnih ploča, koje se pune sunčevom energijom tijekom dana kako bi osvijetlile područje raznobojnim svjetlima nakon što padne mrak.

Krka National Park © iStock
© iStock

Nacionalni parkovi ili plaže?

Ako želite istražiti hrvatsku prirodu, krenite na izlet izvan Zadra. Nacionalni park Plitvička jezera dostupan je autobusom za manje od dva sata iz Zadra. Impresivan je i Nacionalni park Krka do kojeg možete doći privatnim izletom ili automobilom za nešto više od sat vremena. Volite li se više opuštati na plaži? YPovijesna jezgra Zadra udaljena je samo 10 minuta hoda južno od plaže Kalovare ili se uputite prema sjeveru grada gdje vas čeka plaža Borik.

Pag, waterfront © iStock
© iStock

Otok Pag

Ako želite sami rezervirati let i smještaj, eSky također ima mnoštvo izvrsnih opcija za vas! Ovo je odlična prilika da posjetite hrvatski otok Pag koji je poznat po svom surovom pustinjskom krajoliku. Stjenovita priroda otoka i oskudna vegetacija dočaravaju mjesečev krajolik, au kombinaciji s azurno-plavim svjetlucavim morem, Pag je raj za sve putnike, bilo da se žele okušati u novom sportu, istraživati ili se jednostavno opustiti na plaži. Može biti teško pronaći gotove aranžmane za Pag, stoga je najbolje da sami organizirate putovanje. Potražite letove do Zadra (samo sat vremena vožnje automobilom) ili Splita (dva sata vožnje), rezervirajte smještaj, kupite karte za svoju atrakciju i unajmite automobil, koji bismo vam preporučili za jednostavan pristup otoku.

View of the Pag © iStock
© iStock

Neki ljudi posjete ovaj otok na dan ili dva dok su u Zadru. No, ništa vas ne sprječava da tamo provedete cijeli odmor. Smješten u sjevernom Jadranu, Pag je peti po veličini hrvatski otok i prepun je jedinstvenih atrakcija. To je i mirno mjesto ukorijenjeno u tradiciji i party destinacija koja ugošćuje ljetne festivale kao što su Sonus i Hideout. Festivali se održavaju na plaži Zrće, 10 km od Navalja. Ovdje nema susjeda koji bi se mogli ometati, što znači da postoji prilika za zabavu od zalaska do izlaska sunca svaki dan u tjednu!

Sheep on the Pag © iStock
© iStock

Međutim, Pag ima puno više za ponuditi od samih zabava. Ako volite provesti vrijeme na drugačiji način, otiđite u grad Pag, a ne u Navalje. Na glavnom gradskom trgu vidjet ćete renesansnu Gospinu crkvu iz 15. stoljeća koja blista gotičkim elementima. Vrijedno je posjetiti Muzej soli i polja soli da vidite kako se sol proizvodi na otoku više od tisuću godina. Još jednu lokalnu tradiciju možete otkriti u Galeriji paške čipke. Tamo ćete vidjeti jedinstvena umjetnička i zanatska djela, upoznati njihovu povijest i način njihove izrade. Ulice grada pune su restorana i barova u kojima se poslužuje tradicionalni paški sir, ovčji sir – i priliči, s obzirom da na otoku Pagu ima četiri puta više ovaca nego ljudi!

Boats in the Pag Harbour © iStock
© iStock

Plaža ili sport?

Zbog činjenice da je veći dio otoka stjenovit i bez vegetacije, u Pagu je teško pronaći hlad. Stoga je izlet u ranu jesen doista dobra ideja jer je sunce nježnije i klima je ugodnija, bilo da se želite opustiti na plaži ili se baviti nekom aktivnošću. Ovdje ćete pronaći skrovite, intimne plaže i široke, plitke uvale u kojima se možete sunčati ili isprobati novi sport, poput ronjenja s disalicom ili ronjenja. Najbolja mjesta za vodene sportove uključuju plažu Dunboka Draga, dok su Beretnica i Prnjica dobar izbor ako želite ljenčariti na pješčanoj plaži. Ljubiteljima trekkinga i planinarenja svidjet će se plaža Ručica preko koje prolazi 6 km duga staza “Život na Marsu”. Zanimljivo je da je ova ruta proširena za 100 metara dugu dionicu Via Ferrata, koja vodi kroz strmu morsku obalu s udaranjem valova. Staza i sama plaža nalaze se u blizini naselja Metajna.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?