Gdje živi Djed Mraz? Vjerojatno je svatko od nas barem jednom u životu čuo ovo pitanje iz usta uzbuđenog djeteta. Žurimo odgovoriti - u Rovaniemiju! Slikovito selo Djeda Mraza buja tijekom cijele godine, no nije teško pogoditi da upravo blagdani privlače najviše turista. Štoviše, tu se odlično zabavljaju i djeca i odrasli.

Laponija, Turska ili možda Grenland – odakle dolazi Djed Mraz?

Suvremena slika Djeda Mraza ima malo zajedničkog s prototipom figure – biskupom iz Mire. Živio je u 4. stoljeću u današnjoj Turskoj – stoga jedna od teorija o porijeklu Djeda Mraza ukazuje na ovu zemlju. Stanovnici Grenlanda, koji pozivaju turiste u kolibu dobrog starca sa bijelom bradom, također imaju svoju legendu o Djedu Mrazu.

Panorama of Rovaniemi © iStock
© iStock

Međutim, već mnogo, mnogo godina svi putevi tragača za Djedom Mrazom vode u… finsku Laponiju. Rovaniemi, koji se nalazi tamo, dobio je status službenog rodnog grada Djeda Mraza 2010. S druge strane, samo nekoliko kilometara od središta Rovaniemija nalazi se selo Djeda Mraza, koje djeluje od kraja 20. stoljeća.

Zašto Rovaniemi? Osoba odgovorna za povezivanje finske Laponije s likom Djeda Mraza je radijska voditeljica iz Finske. Napravio je radio dramu za djecu, au Laponiji je prijavio stalno prebivalište lika Djeda Mraza. Kao kuriozitet, također vrijedi dodati da već kultna slika Djeda Mraza nije ideja nekog od proizvođača gaziranih pića. Lik Djeda Mraza bez biskupskog ruha, u crvenom odijelu, ranije je predstavio američki karikaturist Thomas Nast.

To the Santa Claus village © iStock
© iStock

Selo Djeda Mraza

Selo Djeda Mraza nalazi se samo 8 km od centra Rovaniemija. Ovdje možete doći, primjerice, lokalnim autobusom broj 8 ili autobusom Djeda Mraza koji vozi svaki sat. Čarobno selo otvoreno je tijekom cijele godine i nudi niz aktivnosti za djecu i odrasle. U samom središtu sela nalazi se ured Djeda Mraza – tu ga možete sresti licem u lice i zamoliti Vilenjake da ga fotografiraju (ova atrakcija se dodatno plaća). Sami Vilenjaci su pak glavne figure pošte Djeda Mraza. Tu se dostavljaju pisma Djedu Mrazu, a posjetitelji ovdje mogu kupiti suvenire ili poslati čestitku sa službenim poštanskim žigom sela svojim najdražima.

Reindeers in the Santa Clause Village © iStock
© iStock

Turisti iz cijelog svijeta kreću i prema Božićnoj kući gospođe Djeda Mraza, a ljubitelji zimskog ludila duge sate provode u Svijetu snjegovića. Ovdje ćete pronaći klizalište, ledeni tobogan, ledeni kafić, bar i restoran. Santa Park je, pak, atrakcija u kojoj se možete upisati u Školu vilenjaka ili naučiti vilenjačku kaligrafiju. Selo Djeda Mraza bez sobova? Nemoguće je! Prilikom istraživanja okolice možete se provozati saonicama koje vuku sobovi ili ih vidjeti na farmi. Popularne atrakcije su i vožnja haskijem na saonicama ili motornim saonicama.

In the Santa Claus Village © iStock
© iStock

Rovaniemi atrakcije

Kako legenda kaže, izvorna lokacija Djeda Mraza je tajna, samo se zna da je njegov ured bio u Korvatunturiju. Sam Rovaniemi je bio uništen kao posljedica Drugog svjetskog rata, ali sada grad može računati na turiste iz cijelog svijeta. Selo Djeda Mraza nije jedina atrakcija u okolici. Prije svega, vrijedi spomenuti da je Rovaniemi odlično mjesto za promatranje polarnog svjetla. Povijesno važna atrakcija grada je kompleks zgrada od balvana LAURI, koji je primjer tradicionalne finske arhitekture.

Santa Claus Village seen from above © iStock
© iStock

Ljubitelji arktičke faune trebali bi otići u zoološki vrt Ranua. U slobodno vrijeme vrijedi prošetati stazama i diviti se lokalnoj prirodi – mnogi se odlučuju, primjerice, za izlet u tajnu šumu Djeda Mraza: Joulukka. Za turiste su organizirani i izleti u rudnik ametista, a obitelji s djecom dobro će se zabaviti u Znanstvenom centru Pilke. Dok ste u Rovaniemiju, vrijedi posjetiti i Kulturni centar Korundi ili Provincijski muzej Arktikum.

Aurora borealis in Lapland © iStock
© iStock

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?