Ima li boljeg mjesta za nezaboravne proljetne praznike od Rima? Jedinstveni šarm grada odavno je privukao pozornost filmaša koji su talijansku prijestolnicu učinili svojom pozadinom za bezbrojne filmske hitove. Ako planirate putovanje u srce regije Lazio, zašto onda ne biste krenuli stopama nekih od najpoznatijih lica velikog ekrana?

Ugodne temperature i dovoljno sunca znače da su travanj i svibanj najbolji mjeseci za posjet Rimu, s proljetnim vremenom savršeno pogodnim za kraćenje sati u razgledavanju, laganim šetnjama uz Tiber i uživanju u poznatoj rimskoj kuhinji na otvorenom.

Rome © iStock
Rome © iStock

Osim brojnih povijesnih, umjetničkih i kulinarskih atrakcija Rima, gradske filmske veze čine zabavnu turu, istražujući radnju poznatih filmova kao što su “Rimu s ljubavlju”, “Velika ljepota” i “Anđeli i demoni”.

Rome, the Pantheon © iStock
Rome, the Pantheon © iStock

Anđeli i demoni — Iluminati Rim

Iako je prošlo 13 godina od premijere filma prema knjigama Dana Browna, na rimskim ulicama punim povijesti i dalje možete sresti mnoštvo zaljubljenika u “Anđele i demone”. Baš kao i likovi u filmu, tragaju za tragovima zloglasnih iluminata — udruge slobodnih mislilaca koju su osnovali Galileo i Lorenzo Bernini. Navodno postoje skriveni tragovi koji vode do Crkve iluminacije — tajnog skrovišta Iluminata — u mnogim skulpturama i zgradama koje je projektirao Bernini.

Rome, Castel Sant'Angelo © iStock
Rome, Castel Sant’Angelo © iStock

Vaš cilj je pronaći takozvane “oltare znanosti”, povezane s četiri elementa zemlje, zraka, vatre i vode, gdje su navodno ubijeni oteti kardinali. Hodajte stazom prosvjetljenja i posjetite neke od najpoznatijih rimskih atrakcija, od kojih je većina ulaz besplatan. Počevši od Panteona, gdje se nalazi grobnica Raphaela Santija, možete otkriti zemljani oltar u crkvi Santa Maria Del Popolo. Prijeđite na zračni oltar u St. Peters u Vatikanu prije nego što potražite oltar vatre u crkvi Santa Maria Della Vittoria. Naposljetku, vodeni oltar može se pronaći kod Berninijeve fontane Četiri rijeke na Piazzi Navona prije nego što se uputite u Crkvu Iluminata, također poznatu kao Dvorac svetog anđela, kojoj se može pristupiti kroz tajni prolaz iz Vatikana nazvan Passetto di Borgo.

Rome, Piazza Navona © iStock
Rome, Piazza Navona © iStock

Velika ljepota — opuštena strana Rima

Nagrađen Oscarom za “Najbolji strani film” 2013., “Velika ljepota” Paola Sorrentina vaša je savršena inspiracija za romantično putovanje po najslikovitijim kutcima talijanske prijestolnice. Povjesničar umjetnosti Costantino D’Orazio opisuje tri rute koje vode kroz mjesta radnje filma, gdje su se likovi Jep, Orietta, Viola, Ramona, Maria i mnogi drugi zabavljali, tugovali i voljeli. Budući da svaka ruta traje dva-tri sata, imate dovoljno vremena da ih završite sve!

Rome, Ponte Sisto © iStock
Rome, Ponte Sisto © iStock

Prva vas tura vodi kroz šarmantne, prenapučene trgove, neugledne stambene zgrade pa čak i do palača. Također ima jednu od najljepših panorama Vječnog grada. Među zgradama koje ćete vidjeti tijekom šetnje pronaći ćete Palazzo dei Penitenzieri na Via della Conciliazione, Palazzo Sacchetti na Via Giulia, Palazzo Taverna na Via di Monte Giordano i Palazzo Altemps na Piazza di Sant’Apollinare. Treba posjetiti i poznati trg Piazza Navona, gdje ćete vidjeti Palazzo Pamphilj i crkvu Chiesa Sant’Agnese in Agone. Zatim se uputite do Palazzo Braschi na Piazza di S. Pantaleo, Palazzo Spada u Vicolo del Polverone i povijesnog mosta Ponte Sisto prije nego što napravite pauzu kod fontane dell’Acqua Paola u Via Garibaldi kako biste se divili zalasku sunca na brdu Janiculum.

Rome, the Trevi Fountain © iStock
Rome, the Trevi Fountain © iStock

Talentirani gospodin Ripley — Turistički Rim

Film Anthonyja Minghelle iz 1999. prikazuje Matta Damona, Judea Lawa, Cate Blanchett i Gwyneth Paltrow kako šetaju i jure rimskim ulicama. Film savršeno ilustrira želju za putovanjem uz radost života u Rimu. Protagonist Tom nizom grešaka završi u gradu, ali se u njega ludo zaljubi. Iako je film produciran diljem Italije, Rim je s pravom dobio središnje mjesto. Ako želiš posjetiti mjesta koja su Tom, Dick, Marge i Meredith vidjeli, trebat će ti udobne cipele jer ćeš puno šetati!

Rome, the Spanish Steps © iStock
Rome, the Spanish Steps © iStock

Kako i priliči filmu namijenjenom međunarodnoj publici, Minghellin rad fokusiran je na brojne prepoznatljive atrakcije Rima. Likovi provode vrijeme na Rimskom forumu — najstarijem trgu u Rimu — kao i na prepunoj Piazzi Navona. Često se sastaju na svjetski poznatim Španjolskim stubama, koje imaju 138 stepenica na 125 metara dužine. Posjećuju i Kapitolinske muzeje, Ponte Sant’Angelo i Castel Sant’Angelo, zajedno s fontanom kornjača na trgu Mattei. Snimke lokacija prikazuju šarmantni Caffè Latino na Via di Monte Testaccio, butik Dior na Via dei Condotti, akvadukt u Parco Degli Acquedotti na Via Lemonia i Vicolo Delle Grotte, gdje je Tom slupao svoj skuter.

Rome, the Roman Forum © iStock
Rome, the Roman Forum © iStock

Rimu s ljubavlju – autentični Rim

Filmovi Woodyja Allena često su smješteni u velikim gradovima, a radnje se odvijaju u Barceloni, New Yorku, Parizu i Rimu. Godine 2012. ovdje je sniman hvaljeni film “Rimu s ljubavlju” i, iako je prošlo desetljeće od premijere filma, još uvijek možete posjetiti sve njegove najvažnije lokacije, Rim nije izgrađen u jednom danu i nije nije se tako brzo promijenilo! Da biste se zaljubili u “prijestolnicu svijeta” poput Johna, Jacka, Sally i Monice, trebali biste početi s najpoznatijim rimskim atrakcijama. Karakaline terme, Vatikan, Rimski forum, Koloseum, Španjolske stepenice i Fontana di Trevi sigurno će oduševiti svakog prvog posjetitelja. Za one koji bolje poznaju grad ili vole “dolce far niente”, odnosno slatku umjetnost nečinjenja, Allenov film pruža obilje inspiracije jer je sniman na 69 lokacija diljem grada!

Rome, Trastevere © iStock
Rome, Trastevere © iStock

Doživite svakodnevni talijanski život šetnjom ulicama Trasteverea, popularne četvrti među stanovnicima grada. Ovdje ćete pronaći najživlje restorane, vinske barove i kafiće uz male štandove s povrćem, frizerske salone i stambene kuće obrasle vinovom lozom — oličenje sporog života. Iako svake godine sve veći broj turista dolazi u Trastevere, to je još uvijek područje za lokalne Talijane. Također možete otići do užurbanog trga Piazza del Popolo, u blizini vidikovca Terazza del Pincio i poznate umjetničke galerije Villa Borghese. Allen je u svom filmu uhvatio i vrevu najveće rimske željezničke stanice – Termini.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?