Norveška je inherentno povezana s divljom, čudesnom prirodom. Ovdje možete vidjeti najljepše fjordove, zapanjujuće sjeverno svjetlo i prekrasne krajolike koji se vide s vrhova ledenjaka i obalnih litica. Zemlja je također odlično odredište za one koji traže luksuz jer Norvežani cijene visoku kvalitetu, što znači da vas ovdje očekuju restorani, elegantni hoteli i ekskluzivna krstarenja. Što ćete izabrati?

Ako planirate posjetiti Norvešku, postoji mnogo načina da istražite ovu nevjerojatnu zemlju. Možete se usredotočiti na prirodne atrakcije i osjećati se kao pravi istraživač na odmoru. Krenite u razgledavanje danju i promatrajte zvijezde u netaknutom noćnom nebu. Norveška je druga najmanje naseljena zemlja u Europi, što znači da su zvijezde ovdje vidljivije nego drugdje. Volite li udobnost, zujanje i jaka svjetla većih gradova? Oslo, Bergen, Trondheim i Ålesund poznati su po svojoj zanimljivoj arhitekturi i pristupačnom luksuzu.

Preikestolen, Norway © iStock
Preikestolen, Norway © iStock

Stijene ili fjordovi?

Među mnogim prirodnim čudima Norveške, zanimljive formacije stijena nedvojbeno su simbol zemlje. Gotovo svako putovanje u Zemlju Trolova uključuje posjet barem jednoj od norveških kultnih formacija stijena kao što su Preikestolen, Kjeragbolten ili Trolltunga. Preikestolen je 604 metra visoka litica čiji zidovi padaju u Lysefjord – gotovo potpuno ravna površina savršeno je mjesto za divljenje ovim spektakularnim pogledima, ali pripazite jer nema prepreka! Oslobodite svog unutarnjeg ovisnika o adrenalinu posjetom Kjeragboltenu, kamenu koji se navodno nalazi između dvije litice na nadmorskoj visini od 1000 metara. Jedno od najfotografiranijih mjesta u Norveškoj je “trolov jezik”, rolltunga. Ravna stijena koja strši nad ponorom iznad jezera Ringedalsvatnet privlači ljubitelje uzbuđenja i fotografe iz cijelog svijeta.

Naeroyfjord, Norway © iStock
Naeroyfjord, Norway © iStock

Ako tražite nevjerojatne poglede bez napornog trekkinga, posjetite najpopularnije fjordove u Norveškoj. Naeroyfjord je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, dok je kralj fjordova zasigurno Sognefjord, dug preko 200 kilometara! Možete doživjeti norveški folklor u Geirangerfjordu koji je dom norveškog folklora, s planinama koje dosežu 1700 metara koje se uzdižu iz vode i nadvisuju područje bogato tradicionalnim kolibama s travnatim krovovima.

Trollstigen, Norway © iStock
Trollstigen, Norway © iStock

Opuštanje ili uzbuđenje?

Ako više volite opuštenu atmosferu norveških obalnih gradova s njihovim poznatim bijelim drvenim zgradama, Norveška rivijera je savršena. Možete putovati Sørlandetom od sela do sela ili od otoka do otoka, upijajući njegovu bajkovitu atmosferu. Preporučujemo Risør, Tvedestrand i Gjeving kao posebno ugodna mjesta za posjetiti.

Za uzbudljivo iskustvo, krenite na krstarenje Norveškim ili Barentsovim morem gdje možete vidjeti nevjerojatnu prirodu zapadne obale s broda. Također možete ići u ribolov na norveškog lososa, uz rafting u Sjoa i Gudbrandsdalen. U Norveškoj ćete također pronaći uzbudljive, slikovite rute kao što su Atlanterhavsvegen ili Atlantska cesta i Trollstigen ili Put trolova.

Northern lights in Norway © iStock
Northern lights in Norway © iStock

Aurora ili bijele noći?

Norveška je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj se možete diviti spektakularnoj Aurori Borealis. Možete loviti ovu veličanstvenu svjetlosnu predstavu na nebu od 21. rujna do 21. ožujka svake godine, a najbolje se vide iz sjevernih područja kao što su Tromsø, Kirkenes, Lofoten, Svalbard i Bodø. Posjetite li Skandinaviju ljeti, možete doživjeti još jedan nevjerojatan prirodni spektakl – bijele noći. Nemojte se iznenaditi ako usred noći shvatite da sumrak još nije pao!

Oslo, Norway © iStock
Oslo, Norway © iStock

Najzanimljiviji norveški gradovi

Iskušeni ste letovima do norveških gradova? S pravom! Norveški gradovi spajaju kozmopolitske vibre velikih metropola s opuštenom atmosferom malog grada za jedinstvenu i opuštenu atmosferu. Oslo koji morate posjetiti vrvi nevjerojatnom arhitekturom i ljubitelji secesijskih stambenih kuća, drvenih vila u skandinavskom stilu i brutalizma ovdje će pronaći nešto. Svaki od okruga Osla je iznenađujući i jedinstven pa pažljivo gledajte dok lutate ulicama grada.

Bergen, Norway © iStock
Bergen, Norway © iStock

Ako želite uživati u primorskoj atmosferi i vidjeti tipične norveške šarene drvene kuće koje se spuštaju niz obronke planine, posjetite Bergen, mjesto gdje se planine susreću s morem. Ovaj grad, poznat kao ulaz u fjordove, prava je poslastica za svakoga tko se nada doživjeti te tipične norveške krajolike. Umjetnička atmosfera prevladava u Trondheimu, gdje se gotovo na svakom koraku nalaze galerije, ateljei i muzeji. Nije ni čudo da je grad dom jedne od najvažnijih norveških umjetničkih akademija.

Opera house in Oslo, Norway © unsplash
Opera house in Oslo, Norway © unsplash

Fini restorani i luksuzni smještaj u Norveškoj

Oslo, Bergen i Trondheim višestruki su gradovi u kojima ćete pronaći ugodan smještaj s doručkom, kampove i hotele. U glavnom gradu naći ćete i mnoštvo hotela s pet zvjezdica, kao što su Thon Hotel Rosenkrantz, Amerikalinjen i Grand Hotel. Za večeru se uputite u jedan od brojnih gradskih restorana koji su hvaljeni od kritike kao što su Alaise, Maaemo i Hyde. U Bergenu se udobno opustite u Opusu 16 ili Bergen Børs Hotelu i probajte ukusna jela u restoranima kao što su Lysverket, Bare ili Moon.

Za šik stranu Trondheima uputite se u restorane kao što su Speilsalen, Credo ili FAGN. Na poseban tretman možete računati iu hotelu Britannia s pet zvjezdica. Ne zaboravite brojne gradske toplice, salone i saune za zagrijavanje i opuštanje – posebno dobrodošli u hladnijim mjesecima izvan sezone!

Grand Hotel, Oslo, Norway © unsplash
Grand Hotel, Oslo, Norway © unsplash

Od zvjezdanih noći do luksuza s pet zvjezdica, Norveška ima sve! Što čekaš?


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?