Nije toliko popularan kao francuski Disneyland ili danski Legoland. Prosječni turist jedva da je čuo za njega. No, ovaj lunapark odvest će vas u svijet bajki, legendi i magije. Ovdje ćete susresti likove koje poznajete iz djetinjstva, gledati nevjerojatne vodene i svjetlosne predstave ili pobijediti svoj strah na impresivnim roller coasterima. Efteling Park je mjesto koje morate vidjeti.

I premda tijekom sezone ovdje zna biti gužva, a na neke atrakcije morate čekati duže, vjerujte nam, isplati se. Efteling Park je zabava za cijelu obitelj. Ljubitelji adrenalina ovdje će pronaći nešto za sebe, park nudi atrakcije za djecu svih uzrasta. Od samog ulaza čeka vas zemlja mašte i avanture okružena bujnim zelenilom. Ovdje ćete upoznati poznate likove iz bajki i upoznati manje poznate priče iz nizozemskih legendi i folklora.

Pogled iz zraka na park Efteling © shutterstock

Efteling Park Kaatsheuvel – što trebate znati?

Efteling Park Kaatsheuvel jedan je od najstarijih zabavnih parkova u Europi, a svakako najčarobniji od svih. Nastao je 3 godine prije prvog Disneylanda – 31. svibnja 1952. godine. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobio je nagradu za najbolji park ove vrste u Europi. 20 godina kasnije proglašen je najboljim zabavnim parkom na svijetu.

De Efteling se nalazi u Kaatsheuvelu u nizozemskoj pokrajini Sjeverni Brabant, u blizini grada Tilburga. Cijeli park prostire se na 72 hektara, okružen šumom, što doprinosi njegovoj bajkovitoj atmosferi.

Pronađite hotel u blizini parka Efteling

Ostvarite svoje snove iz djetinjstva u Šumi bajki

U Eftelingu se ponovno može osjećati kao dijete, bez obzira koliko imate godina. Sprookjesbos ili Bajkovita šuma šuma probudit će vam najljepša sjećanja. Osjećat ćete se kao Ivica i Marica koji pokušavaju pobjeći od Babe Jage, posjetit ćete baku s Crvenkapicom, odnosno vuka obučenog u baku, pogledat ćete u usnuli dvorac Trnoružice ili posjetiti Geppeta u njegovoj radionici. Svijet bajki vam je otvoren.

Sprookjesbos je najstarija i najpopularnija atrakcija Eftelinga. Na nekoliko hektara slikovite šume, na svakom koraku čekaju likovi i mjesta braće Grimm, Christiana Andersa, Charlesa Perraulta i drugih autora poznatih nam iz djetinjstva. Tu je i Začarano stablo koje priča priče, tu su zmajevi, leteći tepisi i čarobna ogledala.

Bajkovita šuma je mjesto gdje se sve može dogoditi. I ne znaš koji te lik čeka iza sljedećeg stabla… Ostvaruju se snovi iz djetinjstva. Pobjegnite na trenutak iz odrasle dobi u svijet u kojem sve ima sretan završetak.

Gondolom oko svijeta

Jedna od najmnogoljudnijih atrakcija u Eftelingu je karnevalski festival. Ukrcate se u gondolu i putujete oko svijeta za 8 minuta. Glazba svira u pozadini dok uživate u prizorima iz različitih zemalja, od Nizozemske, Belgije, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske do Afrike, Japana, Kine, Meksika, Havaja i Aljaske.

Vodeni adrenalin

No, ako vam je potrebna veća doza adrenalina, onda morate ići na vožnju kajakom u Pirani. Osjetit ćete zov avanture i sigurno se nećete izvući s njom. Piarana je 350 metara rafting izlet s brojnim kaskadama i četiri slapa. I sve to u indijskom stilu. Ne morate zatvarati oči – stvarno ćete se osjećati kao da ste na divljem, opasnom putovanju negdje u Južnoj Americi…

Slikoviti pogled s gondole Efteling Park © shutterstock

Pobijedite svoj strah. Roller coasteri i mračne vožnje

Kao i svaki zabavni park, Efteling je pun vrtoglavih tobogana i mračnih vožnji. Najpopularnije atrakcije ove vrste u nizozemskom parku uključuju:

 • Droomvlucht (Let snova) – ukrcavate se na brod i krećete na čarobno putovanje kroz svijet bajki. Vilenjaci, trolovi i fauni, čarobni dvorci, avanturističke šume i neosvojive tvrđave čekaju na vas. To je kao san, samo na javi!
 • Symbolica – je interaktivna vožnja do određenog čarobnog dvorca, koji ćete vrlo temeljito upoznati, posjećujući mjesta nedostupna običnim smrtnicima. Turneja će završiti audijencijom kod samog kralja Pardulfusa.
 • Vogel Rok – na ovoj vožnji otkrit ćete fantastične krajolike, upoznati razne ptice i doživjeti uzbudljive specijalne efekte.
 • Fata Morgana – je putovanje koje će vas odvesti u istočnjački svijet pun tajni i magije. U malim čamcima putujete kroz labirint hodnika i dvorišta, diveći se prizorima vezanim uz Bliski istok.
 • Baron 1898 – osjećate se kao kopači zlata, spuštajući se s visokog tornja. Možda nećete izaći bogatiji za nekoliko zlatnih poluga, ali za jake emocije svakako! Spektakularne dekoracije i zvučni efekti dodatno će vam podići razinu adrenalina.
 • Python – to je kao klasični čelični roller coaster, ali neka vas to ne zavara. Adrenalin zajamčen. Zavoji, spustovi, petlje pružit će vam toliko emocija da ćete zasigurno dugo pamtiti ovaj najstariji rolkoster u Eftelingu
Rollercoaster Flying Dutchman u parku Efteling © shutterstock

Willa Wolta, nešto za ljubitelje horora

Volite li priče s uzbuđenjem, svakako pogledajte Woltinu vilu. Tamo ćete naučiti priču o prokletstvu bačenom na vođu pljačkaške bande Bokkenrijders. Ali to nije ništa! U dnevnom boravku vile doživjet ćete paranormalne efekte. Namještaj, sofe i sva oprema u sobi počet će plesati i prevrtati se s vama. Možda je to iluzija, a možda kletva još uvijek djeluje… 😉

Osjetite drugu dimenziju – kino Fabula

U parku se nalazi i 4D kino Fabula. Ovo je jedna od najnovijih atrakcija u Eftelingu. Interaktivni 4D film kombinira elemente računalne animacije, specijalne efekte i pokretna sjedala. Sve to zajedno odvest će vas u nevjerojatan svijet prirode i životinja, gdje će vas voditi medvjed i njegova družica vjeverica.

Aquanura, predstava na vodi

Ovo jednostavno morate vidjeti. Najveća vodena i svjetlosna predstava u Europi kombinira specijalne efekte, glazbu i projekcije na vodenoj zavjesi. Predstava Aquanura održava se u večernjim satima u pozadini Vodene tvrđave. Tijekom predstave stotine vodenih mlazeva vodopada i fontana kao da plešu uz glazbu, stvarajući spektakularne uzorke i figure. Voda je osvijetljena različitim bojama, što dodaje magiju i misterij.

Park pun avantura

Efteling ima mnogo više od samo nekoliko atrakcija koje smo opisali. Da ih želimo sve približiti, ne bi bilo mjesta 😉. U parku se nalaze dvorci straha, minijaturni gradovi, selo ravno s Divljeg zapada, stotine vrtuljaka i tobogana.

Parade i magične predstave s posebnim efektima održavaju se u području Efteling. Tu je i galerija igara sa streljanom sa starinskim nagradama, igralištem za djecu i dobro uređenim restoranom. Srećom, imate 10 sati (čak 12 u sezoni) za istraživanje ovog najstarijeg zabavnog parka u Europi.

Prije nego što krenete u svijet avantura. Pregršt praktičnih informacija o parku Efteling

Park se nalazi na adresi Europalaan 1, KW Kaatsheuvel. Otvoren je svakim danom, izvan sezone od 10 do 18 sati, vikendom do 19 sati. U ljetnoj sezoni radno vrijeme je produženo – do 21 ili 22 sata. Cijena ulaznice ovisi o datum kada ste posjetili park. Možete odabrati jednu od sljedećih varijanti:

 • Ulaznica Gigant – 48 eura, vrijedi pola godine,
 • Vilinska ulaznica – 42 eura, vrijedi određenim danima,
 • Zmajeva ulaznica – 45 eura, vrijedi određenim danima,
 • Fakir karta – 38 eura, vrijedi određenim danima,
 • Lunarna ulaznica – 27 eura, omogućuje večernje razgledavanje, od 18.00 do zatvaranja od 30. lipnja do 3. rujna 2023.
Kupite ulaznice za Efteling Park i više!

U parku postoji i sustav Boarding Pass – prije svake atrakcije potrebno je skenirati kartu u digitalnoj ili papirnatoj verziji, zahvaljujući kojoj vrijeme čekanja neće biti dulje od četvrt sata.

U Eftelingu, kao i u mnogim drugim zabavnim parkovima u svijetu, možete koristiti “baby switch” – ako je vaše dijete premalo za korištenje neke atrakcije, drugi roditelji koji čekaju u redu gledat će ga dok se vi igrate.

Djeca do 3 godine imaju besplatan ulaz. Ukoliko dolazite automobilom, možete ga ostaviti na parkingu koji se plaća. Dnevna naknada iznosit će 12,5 eura. U parku ćete pronaći i:

 • hotel Efteling s četiri zvjezdice,
 • Bosrijk smještajno naselje – dostupne su kuće i apartmani za iznajmljivanje,
 • Smještajno naselje Loonsche Land – više kuća i apartmana za iznajmljivanje, uključujući kućicu na drvetu,
 • golf teren,
 • brojni restorani i kafići.

Nemojte čekati da vam se ostvare snovi iz djetinjstva. U Efteling Parku ih možete ispuniti! Postoji jedan uvjet – prije ulaska u park zaboravite koliko imate godina i zabavite se kao da ste se vratili u prošlost.

Odletite s nama u Efteling Park!

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?