Njemačku možemo nazvati "prijestolnicom bajki". Procjenjuje se da u Njemačkoj postoji više od 20.000 dvoraca. Razasuti diljem zemlje, neki iz bajki, sačuvani u gotovo savršenom stanju, drugi ponosno nose tragove vremena i odjeke svojih jedinstvenih priča. Na pitanje "koje morate vidjeti?" Htio bih odgovoriti - "sve". Ispod su četiri jedinstvene i najčudesnije ponude, koje također vrijedi posjetiti zbog njihove inspirativne okoline, dodatnih atrakcija ili ljubaznih stanovnika.

Dvorac Moyland – prekrasna zemlja

Dvorac Moyland nalazi se na periferiji grada Kleve u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, samo 7 kilometara od njemačko-nizozemske granice. O blizini ovih dviju regija svjedoči i sam naziv dvorca koji potječe od nizozemske riječi “mooiland” što znači “lijepa zemlja”. Zašto ga vrijedi posjetiti? Dvorac Moyland nije samo prekrasna povijesna utvrda i moderan izlog regije – ovdje se nalazi poznati muzej moderne i suvremene umjetnosti koji sadrži zbirke umjetnosti 19. i 20. stoljeća, kao i najveću svjetsku zbirku djela (gotovo 6000 eksponati) poznatog njemačkog umjetnika Josepha Beuysa.

Zamek Moyland © Dominik Ketz/Tourismus NRW
© Dominik Ketz/Tourismus NRW

Posebna je atrakcija perivoj oko Dvorca kojim dominiraju barokni elementi poput opkopa i aleja, a prostor je spoj pejzažnog vrta s arhitektonskim, skulpturalnim i biljnim vrtom – u 2016. godini zabilježeno je čak 530 sorti hortenzija. posađeno u raznim dijelovima parka. Zahvaljujući rekonstrukciji iz 19. stoljeća, dvorac Moyland može se pohvaliti jedinstvenim neogotičkim karakterom, dok je zadržao uglavnom barokni interijer.

Neues Palais w Parku Sanssouci © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Palača Sanssouci – biser Potsdama

Potsdam, glavni grad Brandenburga smješten na istoku zemlje, prepun je vrijednih spomenika i razvijeno urbano kulturno i znanstveno središte. Jedno od najpopularnijih i najljepših mjesta po kojima je Potsdam poznat je kompleks parka i palače Sanssouci, koji je volio pruski kralj Frederik II Veliki. Početak stvaranja ovog prekrasnog kompleksa seže u 1744. godinu, kada je Fridrik II Veliki odlučio sagraditi terasaste vrtove na južnim padinama brda Bornstedt. Nakon stvaranja prekrasnih vrtova, kralj je želio izgraditi palaču na njihovom području.

Wnętrza Pałacu Sanssouci © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Zanimljivo je da je sam Fridrik II. Veliki skicirao prvi projekt rezidencije koja će se ovdje graditi. Kralj je dao sagraditi jednokatnicu, ne baš veliku zgradu, koja je trebala biti samo ljetnikovac. Rezidencija, smještena u istočnom dijelu parka, trebala je Fryderyku i njegovim gostima pružiti savršeno mjesto za opuštanje i prepuštanje umjetničkim strastima – otuda joj i naziv “sans souci”, što znači “bez brige”.

Tarasy Pałacu Sanssouci © DZT/Jens Wegener
© DZT/Jens Wegener

Danas palaču i park Sanssouci posjećuju gomile turista iz cijelog svijeta. Pripadajući skupini palača i parkovnih kompleksa u Potsdamu i Berlinu – dvorcu Sanssouci – 1990. godine uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Pozornost privlači ne samo njegova jedinstvena, unutarnja i vanjska arhitektura, čiji je individualni stil opisan kao fredericijanski rokoko, već i prekrasno povijesno okruženje. Park Sanssouci prostire se na površini od 298 hektara i atrakcija je za čije istraživanje trebate provesti cijeli dan. Osim spomenutih palača, u parku se nalaze i mnoge druge povijesne građevine koje vrijedi vidjeti, uključujući Crkvu mira, Rimske terme, Novu oranžeriju i grobnicu samog Fridrika II.

Dvorac Heidelberg i najveća vinska bačva na svijetu

Dvorac Heidelberg poznat je po svom jedinstvenom položaju. Tvrđava od crvenog pješčenjaka, izgrađena na sjevernoj padini brda Königstuhl i okružena šumama, jedna je od glavnih znamenitosti Baden-Württemberga. Već sam dolazak do dvorca prava je atrakcija – možete se popeti uz 303 stepenice koje vode do vrha ili se popeti planinskom željeznicom.

Heidelberg - widok na miasto i zamek © DZT/Francesco Carovillano
© DZT/Francesco Carovillano

Dvorac Heidelberg vrijedi vidjeti prvenstveno zbog njegovog renesansnog karaktera i dodatnih atrakcija koje se nalaze u njegovom sklopu. Renesansna rekonstrukcija trebala je biti izvedena s velikom brigom i sjajem – ovdje se i danas možete diviti prekrasnim skulpturama, pročeljima i ukrasima – ali nisu svi radovi dovršeni. Nedovršeni dijelovi dvorca, primjerice fragmenti podova komora, koji se nalaze na vrtnim terasama, također su turistička atrakcija koja tvrđavi daje jedinstven karakter.

Fasada zamku w Heidelbergu © DZT/Florian Trykowski
© DZT/Florian Trykowski

Zanimljiva je činjenica da je dvorac Heidelberg imao nekoliko nesretnih trenutaka u svojoj povijesti. Tvrđava je znatno oštećena tijekom ratova krajem 17. stoljeća, a nakon improviziranih popravaka gotovo je potpuno izgorjela od dva udarca groma. U 19. stoljeću, dio ruševina je obnovljen, a preostali neobnovljeni fragmenti su osigurani, dvorac i poznati nedovršeni vrtovi koji ga okružuju – Hortus Palatinu, postali su simbol njemačkog romantizma.

Zamek w Heidelbergu © DZT/Francesco Carovillano
© DZT/Francesco Carovillano

Dvorac Mespelbrunn – bajka na void

U pitoresknoj Bavarskoj, na periferiji gradića Mespelbrunna, možete vidjeti dvorac Mespelbrunn, koji izgleda kao iz bajke, izgrađen na vodi. Jedna je od najvećih atrakcija regije. Tijekom ratova, zahvaljujući pomalo skrivenom položaju, dvorac je bio gotovo neoštećen i do danas je zadržao svoju izvornu renesansnu ljepotu. Popularnosti tvrđave pridonijelo je i … sudjelovanje u filmu. Godine 1957. dvorac Mespelbrunn bio je jedno od mjesta snimanja njemačkog filma “Das Wirtshaus im Spessart” (“The Spessart Inn”, 1958.), prema romanu Wilhelma Hauffa.

Zamek Mespelbrunn © iStock
Zamek Mespelbrunn © iStock

Zanimljivo je da je dvorac Mespelbrunn od 1412. u vlasništvu obitelji Echter, koja i danas živi u njegovom južnom krilu. Sjeverni dio zgrade stavljen je na raspolaganje posjetiteljima nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?