Putovanje u Sjedinjene Države je kao da uronite u mnogo 3D filmova odjednom. Od broja gradova, atrakcija i krajolika može vam se zavrtjeti u glavi. Međutim, ne morate obići sve odjednom. Ponekad je vrijedno odabrati nekoliko poznatih mjesta, ali s namjerom da ih vidite s manje popularne strane.

Pođite s nama u New York, Miami i Los Angeles. Umjesto nebodera Manhattana, Miami Beacha i Walk of Fame, imamo nešto drugačije za vas. Postoje pravi dragulji koji čekaju da budu otkriveni, a koji se ne povezuju odmah s najpoznatijim gradovima Sjedinjenih Država, ali će nam ispričati pravu povijest ovih metropola.

Opustite se u gradu koji nikad ne spava. New York

New York nisu samo svjetski poznate atrakcije, manhattanski neboderi i prepune ulice. Osim ovih popularnih mjesta, grad nudi mnoge skrivene dragulje – od tajanstvenih kutaka Central Parka do zaboravljenih stanica podzemne željeznice. Svako od ovih mjesta jedinstveno je iskustvo koje će vam omogućiti pogled na Veliku jabuku iz nove perspektive.

Središnji uglovi. Zeleni New York

Iako je Central Park jedno od najprepoznatljivijih mjesta u New Yorku, krije mnoge kutke koji izmiču pažnji većine turista. Savršen primjer je Shakespeareov vrt. Među cvjetićima i citatima poznatim iz djela ovog dramatičara pronaći ćete svoju ravnotežu i čak se osjećati kao da ste i sami naletjeli na stranice romana!

U blizini se nalaze skriveni vodopadi koji ovom zelenom srcu grada daju magičan karakter. Malo poznate i rijetko posjećene turistima, omogućit će vam da na trenutak zaboravite u hladovini drveća uz zvuk pada vode u pozadini.

Povijest pod zemljom. Zatvorene metro stanice

Ispod ulica New Yorka krije se svijet nekadašnjih stanica podzemne željeznice koje su zatvorene i zatrpane godinama. Jedno od takvih mjesta je City Hall Station, biser arhitekture američke podzemne željeznice, otvoren 1904., a zatvoren od 1945. Bogato ukrašene keramičke pločice i lučni stropovi oduševit će svakoga. Kolodvor se može posjetiti samo u posebnim turama koje organizira New York Transit Museum.

Bohemija u Greenwich Villageu

Greenwich Village, koji se često naziva jednostavno “The Village”, jedna je od najosebujnijih i najslikovitijih četvrti New Yorka. Povijest umjetničkog istraživanja, pobune i kulturne revolucije još uvijek privlači one koji žele nešto više od standardnih turističkih atrakcija.

Greenwich Village središte je avangardne umjetničke scene od početka 20. stoljeća. Mnoge poznate književne, glazbene i umjetničke ličnosti živjele su u ovoj četvrti, poput Boba Dylana, Allena Ginsberga i Jacksona Pollocka. “The Village Vanguard”, jedan od najstarijih jazz klubova, još uvijek je meka za ljubitelje ovog glazbenog žanra.

Greenwich Village je drugačiji od ostatka Manhattana. Niske zgrade, popločane ulice i nedostatak pravilnog plana grada čine šetnju ovom četvrti poput putovanja u prošlost.

Miami nije samo plaža

Iako je Miami nadaleko poznat po prekrasnim plažama i živahnoj četvrti South Beach, ovo ljetovalište nudi mnogo više od pijeska, mora, barova i klubova. Spomenici, umjetnost i divlje životinje manje su popularni, ali pružaju mnogo svjesnija iskustva.

Koraljni dvorac – neotkrivena tajna

Koraljni dvorac jedna je od najmisterioznijih turističkih atrakcija Floride, a priča o njegovom nastanku fascinantna je desetljećima. Nalazi se u Homesteadu i djelo je Edwarda Leedskalnina, latvijskog imigranta koji je sam izgradio cijeli kompleks između 1923. i 1951. godine.

Edward Leedskalnin tvrdio je da poznaje tajne graditelja piramida u Egiptu, što mu je omogućilo da pomiče i obrađuje ogromne blokove bez pomoći naprednih alata ili tehnologije. Kamene mase teške tonu postavljene su nevjerojatno precizno, bez upotrebe žbuke. Ono što najviše zadivljuje su ogromna vrata koja se mogu otvoriti laganim pritiskom prsta, iako su teška nekoliko tona.

Leedskalnin je obično radio noću, što je samo dodavalo misterij cijelom pothvatu. Nagađalo se da je koristio levitaciju i tajno drevno znanje. Dvorac je i danas predmet znanstvenog istraživanja i turističkog interesa.

Koraljni dvorac, Homestead
Koraljni dvorac, Homestead © Shutterstock

Šarene vrtoglavice. Miami i art deco

Miami je također svjetski poznat po najvećoj zbirci art deco zgrada na svijetu. Ovaj jedinstveni arhitektonski stil, koji je stekao popularnost 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća, karakteriziraju geometrijski uzorci, žive boje i ekstravagantni motivi koji savršeno odražavaju atmosferu tog vremena.

Nakon niza uragana 1920-ih i kasnije Velike depresije, Miami je doživio transformaciju tijekom koje je Art Deco postao simbol rekonstrukcije i obnove grada. Zgrade u ovom stilu na Miami Beachu s neonskim svjetlima i nautičkim motivima (uključujući školjke, svjetionike i morske zvijezde) ne samo da su oporavile grad nakon ekonomskih i prirodnih katastrofa, već su njegov imidž transformirale u jedno od najprepoznatljivijih svjetskih ljetovališta.

Divlja Florida. Nacionalni park Everglades

Nacionalni park Everglades na jugu Floride jedan je od najvećih močvarnih ekosustava na svijetu. Tamo ćete pronaći mnoge staze i staze za kajak. Istraživanje Evergladesa izvan glavnih staza omogućuje bliže susrete s divljim životinjama.

Bear Lake Trail je jedna takva opcija. Ovo je ruta kojom se manje putuje, a vodi kroz različita staništa, od savane do gustih močvara, gdje možete promatrati razne ptice, aligatore i endemske biljne vrste. Kajakaši mogu odabrati Nine Mile Pond – tu su slikovite rute među mangrovama, savršene za promatranje riba, kornjača i brojnih vrsta vodenih ptica.

 Još jedna zanimljiva opcija je Hell’s Bay Canoe Trail, koja, unatoč svom paklenom imenu, nudi mirne i slikovite rute kroz mangrove, gdje se možete u tišini diviti divljim krajolicima i lokalnoj fauni. Broad River ili Lostman’s River duže su kajakaške rute koje vas vode kroz udaljenije i divlje dijelove parka.

Grad anđela daleko od svjetla reflektora

Los Angeles nisu samo svjetla reflektora i crveni tepih. Ovaj grad također je dom mnogim manje poznatim, ali jednako fascinantnim filmskim lokacijama koje su igrale ključne uloge u klasičnim holivudskim produkcijama.

Kratko putovanje, ali s dušom. Angels Flight Railway

Angels Flight Railway najkraća je željeznica na svijetu. Izgrađen je 1901. godine, izvorno je služio stanovnicima bogate četvrti Bunker Hill. Djeluje na strmom brežuljku i pokriva udaljenost od samo 91 metar između Hill Streeta i Grand Avenue.

Vlak se sastoji od dva vagona, Olivet i Sinai, koji voze u suprotnim smjerovima na zajedničkoj liniji. Tijekom više od jednog stoljeća, Angels Flight postao je ikona Los Angelesa, pojavljujući se u brojnim filmovima, televizijskim emisijama i književnim djelima, ističući njegovu važnost u pop kulturi.

Angels Flight Railway © Shutterstock

Poznata i neznana filmska kulisa

Interijer Bradbury Buildinga mogli smo vidjeti u filmovima kao što su “Blade Runner” i “(500) Days of Summer”. Ukrašene željezne balustrade i stakleni krovovi podjednako privlače turiste i filmaše.

Sada zatvoreni Johnie’s Coffee Shop redovito se pojavljuje u američkim filmovima kao što su “The Big Lebowski” i “Reservoir Dogs”. Retro dekor iz 1950-ih čini ga idealnim mjestom za snimanje filmskih scena koje odudaraju od modernog doba.

Iako je Venecija u Los Angelesu poznata po svojoj plaži i šetalištu, turisti često zanemaruju njene kanale. U međuvremenu, slikoviti mostovi i mirne vode bili su pozadina za mnoge romantične snimke u nezavisnim filmovima i velikim produkcijama.

Malibu
Malibu © Shutterstock

Neotkriveni Malibu

Iako je Malibu poznat po prekrasnim plažama i ekskluzivnim vilama, postoji i mnoštvo intimnih pješačkih staza s prekrasnim pogledom, poput kanjona Solsticija. Lokalne staze vode kroz stara stabla i mediteransko raslinje među slikovitim slapovima, kaskadama i starim ruševinama.

Castro Crest je planinarenje koje pruža neke od najboljih pogleda na Malibu i okolne planine Santa Monice. Zahtjevnije je, ali vidici s vrha su vrijedni truda.

Staza okosnica je duža i poznatija ruta, no postoje i dijelovi staze kojima se manje ide. Zauzvrat ćemo dobiti prekrasan pogled na Tihi ocean i zelena brda Malibua.

Vincent Thomas Bridge
Vincent Thomas Bridge © Shutterstock

Filmski most

Most Vincenta Thomasa jedna je od manje poznatih građevina u Los Angelesu, ali od velikog kulturnog značaja. Ovaj most koji povezuje San Pedro s otokom Terminal otvoren je 1963. i treći je najduži viseći most u Kaliforniji. Ime je dobio po Vincentu Thomasu, dugogodišnjem članu Državne skupštine Kalifornije.

Jedinstvena, elegantna struktura mosta i karakteristična zelena boja privlače pažnju turista (i ostalih). Vincent Thomas Bridge često se pojavljuje u scenama potjere u akcijskim filmovima.


Instagram

Tražite određeno mjesto?