Prolazite kroz kapiju u zračnoj luci. Ali u mislima već proživljavate sve golove koje ćete vidjeti na Euru 2024. Kapetan, bez obzira je li u kokpitu ili na terenu, vodi svoju momčad do cilja. Krenite na ovo putovanje s njima i isplanirajte svoje putovanje.

Već u lipnju 2024. oči europskih nogometnih navijača bit će usmjerene prema Njemačkoj. Tu će se održati i završnica Europskog prvenstva tijekom kojeg će se natjecati najbolje reprezentacije iz ovog dijela svijeta. Iako borba za ulaznice na stadione na kojima će se igrači natjecati sigurno neće biti ni laka ni jeftina, nogometne su emocije vrijedne odricanja. Pogotovo jer se navijanje može kombinirati s ugodnim putovanjem. Kako se pripremiti za Euro 2024. i koje gradove domaćine vrijedi posjetiti?

Odaberite paket leta sa smještajem u nogometnom ambijentu

Euro 2024 – što trebate znati?

Europsko prvenstvo počet će 14. lipnja 2024. na Allianz Areni u Münchenu. Utakmici domaćina protiv Škotske prethodit će svečano otvaranje. Natjecanja po skupinama i kup utakmice trajat će cijeli mjesec. Finale će se igrati 14. srpnja 2024. na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Turnir će se održati na 10 stadiona u 10 njemačkih gradova: Berlin, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Hamburg, Dusseldorf, Köln, Leipzig i Frankfurt na Majni.

Provjerite u koje gradove možete najjeftinije letjeti

Ulaznice za Euro 2024 – koliko koštaju i gdje ih kupiti?

Prva grupa ulaznica podijeljena je u listopadu 2023. U studenom je u prodaju pušten fond ulaznica za navijače iz zemalja za koje je već izvjesno da će igrati na prvenstvu. U ožujku će se za ulaznice moći natjecati navijači momčadi koje će se kroz play-off plasirati na Euro 2024. U siječnju će biti izvlačenje za one koji su u listopadu pokušali kupiti ulaznice, ali nisu uspjeli.

Cijena ulaznice ovisi o važnosti utakmice i fazi turnira. Najjeftinije ulaznice koštaju 30 eura. Ulaznica za uvodnu utakmicu košta 50 eura. Finalna utakmica najskuplje će koštati navijače – cijene ulaznica već od 95 eura. Dostupne su i skuplje opcije, uključujući premium pakete.

Arene za Euro 2024. Koje gradove vrijedi posjetiti?

Kad idete u Njemačku, nemojte se ograničavati na stadione i lokalne pubove. Ali tamo se isplati otići i osjetiti sportske emocije. Blagdanski ugođaj i ljetno vrijeme također su savršena prilika za razgledavanje. Tim više što su gradovi domaćini Europskog prvenstva idealna odredišta za city break.

Stadion Stuttgart © shutterstock
Stadion Stuttgart © shutterstock

Putovanje na bavarskom, što znači München

Nogometno srce Eura 2024. bit će Allianz Arena, dom Bayern Münchena. Svoj obilazak Münchena možete započeti iz povijesnog Starog grada. Na Marienplatzu se održavaju festivali, zabave pa čak i nogometna slavlja. Vrijedi pogledati i predstavu s likovima vitezova i plesnim figurama na satu gradske vijećnice. Što se tiče kuhinje, ne možete si uskratiti tradicionalnu bavarsku gozbu. U pubovima se poslužuju lokalna jela poput telećeg pečenja, kobasica i palačinki od krumpira. Naravno, ne zaboravite probati poznato minhensko pivo u nekoj od brojnih pivovara (čak i izvan Oktoberfesta jednako je dobrog okusa!).

Stari grad u Münchenu © shutterstock
Stari grad u Münchenu © shutterstock

Jedan posjet ovom mjestu odvest će vas kroz različita razdoblja i umjetničke stilove. Stara i nova Pinakoteka imaju ogromnu zbirku djela, posebno europskog slikarstva. Oni koji se radije dive arhitekturi trebali bi vidjeti sinonim rokoko sjaja – dvorac Nymphenburg. Nakon dana provedenog u razgledavanju, možete pronaći predah u Engleskom vrtu, jednom od najvećih urbanih parkova na svijetu. To je savršeno mjesto za opuštanje ili piknik.

Red i motorizacija, ili putovanje u Stuttgart

Prvo što ćete primijetiti nakon izlaska iz zračne luke je urednost. Održavanje reda i čistoće u ovom gradu je nešto, a obilazak grada možete započeti iz samog centra, gdje vas čeka Nova palača (Neues Schloss), koju često uspoređuju s francuskim Versaillesom. Okolni vrtovi savršeno su mjesto za opuštanje. U ljetnim danima Nijemci ovdje vole prostirati deke i praviti piknike.

Budući da u gradu postoji nova palača, postoji i stara. Ovaj pojam odnosi se na nekadašnji augustinski samostan, u kojem je nekoć živio Luj II. Unutra možete vidjeti sobe u istom stanju u kakvom ih je ostavio kralj. Osim toga, više od 20% površine Stuttgarta su zelene površine – prije spomenuti vrtovi palače, rekreacijska područja i parkovi. Jedan od najzanimljivijih je park Rosenstein. Ako ste ljubitelj automobila, svakako isplanirajte posjet muzeju Mercedes-Benz i Porsche muzeju kako biste saznali više o razvoju njemačke automobilske misli.

Kulturno i umjetničko srce Njemačke, tj. posjećujemo Berlin

Europski nogometni prvak 2024. godine birat će se u glavnom gradu Njemačke, na Olimpijskom stadionu. Grad je nijemi svjedok povijesti i političkih promjena. Nazivaju ga i gradom tisuću muzeja. Trebate li više razloga za odlazak na city break u Berlin sljedećeg ljeta?

Fragment galerije East Side, Berlin © Agnieszka Hanusiewicz
Fragment galerije East Side, Berlin © Agnieszka Hanusiewicz

East Side Gallery, dio Berlinskog zida prekriven šarenim grafitima, primjer je moderne umjetnosti i povijesni spomenik njemačkog ponovnog ujedinjenja. U glavnom gradu Njemačke također ćete pronaći bezbrojne umjetničke galerije, muzeje i desetke umjetničkih četvrti (kao što je Hackesche Höfe – labirint umjetničkih dvorišta u četvrti Hackescher Markt). Mjesta kao što je Museum Island, gdje se možete diviti i upoznati razne zbirke, pravi su eldorado za ljubitelje kulture.

Berlinska katedrala poznata je po impresivnoj kupoli i bogatom unutarnjem uređenju. Jedinstveni Memorijal holokausta posvećen je žrtvama holokausta; ovo simbolično mjesto sastoji se od betonskih polja i blokova različitih visina. Također možete posjetiti Potsdamer Platz, moderni dio grada s neboderima, kinima, restoranima i trgovačkim centrom.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?