Sunce, planine, ocean - što više možete poželjeti? Madeira je savršena destinacija za odmor u bilo koje doba godine. Otok plijeni raznolikošću flore i faune, jamčeći lijepo vrijeme i nezaboravne dojmove. Ako ste osoba koja radije mijenja blaženo lješkarenje na plaži za aktivan odmor, provjerite što se isplati raditi na Madeiri!

Madeira – zimzeleni otok

Madeira je otok koji se nalazi u Atlantskom oceanu. Zajedno s otocima Porto Santo, Desertas i Selvagens čini arhipelag Madeira. Vrijedno je napomenuti da su samo dva otoka, Porto Santo i Madeira, naseljena. Ali usredotočimo se na naše glavno odredište. Madeira je otok vulkanskog porijekla, površine mu je 741 četvorni kilometar. Zbog blage klime poznat je kao “zimzeleni otok”. Ljeti je prosječna temperatura zraka 25°C, a zimi 17°C. Volite li ludilo u vodi? Prosječna temperatura vode ljeti je 22°C, a zimi 18°C.

Porto Santo
Porto Santo © iStock

Madeira je prekrasna i raznolika vegetacija, visoke litice, ali i rijetke vrste životinja i plaža. Za one željne opuštanja na raspolaganju su šljunčane plaže, npr. u Lidu. Ljubitelji pješčanih plaža mogli bi biti pomalo razočarani. Malo je pješčanih plaža na Madeiri (npr. u Machicu). Ipak, kratka vožnja trajektom do obližnjeg otoka Porto Santo dovoljna je da se opustite na jednoj od brojnih pješčanih plaža. Madeira također ima zanimljive spomenike, poput katedrale Sé ili Etnografskog muzeja Madeire. Ljubitelji nogometa svakako će posjetiti muzej Cristiana Ronalda i otići do spomenika koji prikazuje CR7. Pa, nakon kratkog opuštanja i razgledavanja, vrijeme je za pravu avanturu. Evo naših ideja za aktivan odmor na Madeiri.

Levada
Levada © Andre Carvalho

Trekking staze na Madeiri

Planinski teren jamči izvrsne uvjete za trekking. Madeira je otok s brojnim turističkim stazama. Njihovo svladavanje ne samo da će vam osigurati veliku dozu endorfina, već će vam omogućiti i da se divite prekrasnom krajoliku otoka. Jedna od glavnih atrakcija Madeire su levade. To je mreža malih kanala za navodnjavanje koji vode sa sjevera na jug otoka. Njihova izgradnja započela je u 16. stoljeću, posljednji kanali datiraju iz 1940-ih. Voda iz levada pokreće hidroelektrane i navodnjava okolna polja i usjeve. Pješačenje duž levada na Madeiri privlači turiste, a ova je atrakcija dostupna tijekom cijele godine. Neki kanali su isklesani u strmim stijenama, drugi u dolinama. Tijekom pješačenja prolazimo pored vodopada ili prolazimo kroz tunele. Vrijedi sa sobom ponijeti ručak, svjetiljku i dobre cipele – staze znaju biti skliske. Prijedlog rute? Od Ribeiro Frio do Balcões (20-30 minuta).

Pico Ruivo
Pico Ruivo © iStock

Kad smo već kod planinarenja. Vrijedno je popeti se na neke od vrhova otoka kako biste se divili prekrasnoj panorami, kombinirajući pogled na zelena brda i ocean. Jedna od opcija je ruta od Achade do Teixeire do Pico Ruiva – najvišeg vrha otoka (1862 mnm). Još jedna ideja za provesti vrijeme na Madeiri je planinarenje do Cabo Girão (580 m nadmorske visine), gdje se nalazi platforma za promatranje sa staklenim podom. Želite li se diviti planinskom predjelu otoka, ali ne volite planinarenje? Vožnja terenskim biciklom, motorom ili automobilom po neasfaltiranim cestama pružit će vam veliku dozu adrenalina!

Funchal
Funchal © iStock

Što raditi na Madeiri

Ako ne istraživanje otoka pješice, onda možda penjanje? Strme stijene potiču na osvajanje, naravno pod budnim okom profesionalaca. Ljubitelji brze vožnje mogu otići u glavni grad Madeire, Funchal, gdje se nalazi staza za karting. Let paraglidingom način je da pogledate Madeiru iz druge perspektive. Određenu vrstu izleta u nebo jamče i žičare. Jedan od najpopularnijih je onaj od Funchala do Montea. Put natrag? Kladite se na popularnu atrakciju Madeire, odnosno sanjkanje.

Ruta vodi od Montea prema Funchalu. Pletene saonice primaju dvije osobe, a guraju ih i upravljaju dvojica mještana odjevenih u narodne nošnje. Silazak traje oko 10 minuta.

Zanimljivo je da su te saonice 1850. godine bile glavno prijevozno sredstvo između ova dva grada. Trenutak odmora? Idi na golf! Igrajte golf u prekrasnom krajoliku s oceanom u pozadini. Možete birati između 2 terena – u Palheiro Golfu (18 rupa) i Santo da Serra Golf Clubu (27 rupa).

Madeira
Madeira © Henrique Seruca

Vodeni sportovi na Madeiri

Madeira je savršeno mjesto za vodene sportove. Otok nije bez razloga nazvan Havajima Atlantika. Lijepo, sunčano vrijeme ide ruku pod ruku s čestim valovima. Naravno, prednjači surfanje, a po cijelom otoku nalaze se znanstvene škole i iznajmljivači opreme. Vrlo je popularna i sestra surfanja, tj. bodyboarding, a odmah iza nje je SUP, odnosno Stand Up Puddle. To je vožnja na dasci uz pomoć vesla. Više volite nešto ekstremno? Vrijeme je za plovidbu. Pod ovim nazivom krije se velika doza adrenalina! Kombinacija je penjanja po stijenama ili litici, skakanja u vodu, a često i istraživanja špilja.

Madeira
Madeira © Francisco Correia

Ronjenje na Madeiri pružit će vam slična, ako ne i bolja iskustva. Kristalno čista voda poziva vas da se okupate. Velika atrakcija za turiste je ronjenje u Madaleni do Mar, gdje se nalazi olupina broda “Bowbelle” (na dubini od 21-30 metara). Ljubitelji vode koji vole mirnije vrijeme mogu iznajmiti brod i otići na lijepo krstarenje. Također vrijedi odlučiti se za krstarenje s posadom, u kombinaciji s promatranjem dupina i kitova u njihovom prirodnom staništu. Na Madeiri će se lijepo provesti i ljubitelji sportskog ribolova i vožnje kanuom.

Cabo Girão
Cabo Girão © iStock

Kao što vidite, Madeira ima mnogo toga za ponuditi. Slatko lješkarenje možete kombinirati s aktivnim odmorom. Bez obzira koju zabavu odabrali, možemo biti sigurni u dvije stvari. Vrijeme i krajolik koji oduzima dah.

Mamy najlepsze oferty lotów, noclegów i city breaków na Maderze

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?