U zraku se osjeća uzbuđenje. Do ušiju dopiru isječci razgovora na različitim jezicima. S prvim glazbenim tonovima, publika počinje mahati. Krik se diže iz tisuća grla. Počinje Sziget, a s njim i party ljeto u Budimpešti.

Visoka 96 metara. Toliko imaju dvije najviše zgrade u Budimpešti, uključujući i Parlament, a prema zakonu niti jedna druga zgrada ne smije imati više. Dakle, ovdje nećete pronaći nebodere, već arhitekturu koja impresionira na svakom uglu. U njegovim se vratima odvija velegradski život, Mađari prodaju srećonoše, nude gulaš i odličan tokaj, nudeći upoznavanje njihove prijestolnice od A do Ž u samo nekoliko dana.

U zraku se osjeća uzbuđenje. Do ušiju dopiru isječci razgovora na različitim jezicima. S prvim glazbenim tonovima, publika počinje mahati. Krik se diže iz tisuća grla. Počinje Sziget, a s njim i party ljeto u Budimpešti.

Visoka 96 metara. Toliko imaju dvije najviše zgrade u Budimpešti, uključujući i Parlament, a prema zakonu niti jedna druga zgrada ne smije imati više. Dakle, ovdje nećete pronaći nebodere, već arhitekturu koja impresionira na svakom uglu. U njegovim se vratima odvija velegradski život, Mađari prodaju srećonoše, nude gulaš i odličan tokaj, nudeći upoznavanje njihove prijestolnice od A do Ž u samo nekoliko dana.

Prijatelji u posjeti Budimpešti
Prijatelji u posjeti Budimpešti © iStock

Pešta ili Budim? Samo Budimpešta

Kad bismo ušli u vremeplov i vratili se u 1873. godinu, mogli bismo posjetiti dva grada odvojena rijekom Dunav. Budimu i Pešti. Spajanjem su ti gradovi stvorili koherentnu cjelinu, a ipak zasad stanovnici zapadnog i istočnog dijela mađarske prijestolnice smatraju da je ovaj “njihov” bolji od onog drugog. Nakon nekoliko dana u već povezanom gradu Budimpešti, jasno se vidi da je nekadašnji Budim miran dio, koji mnogo više odražava povijesnu i melankoličnu atmosferu grada. Pešta je, s druge strane, lonac za topljenje restorana s odličnom hranom, uključujući odličnu mađarsku kuhinju i prženi langoš s vrhnjem i sirom, vinskih barova koji nude lokalni, pomalo trpki tokaj, i mnoštvo plesnih klubova. Drugim riječima, u Pešti se odvija život velegrada. Noćni život, naravno, koji je, kao iu glavnom gradu, izuzetno raznolik.

Sziget – jedan od najvećih glazbenih festivala u Europi

Prvi na redu je K-híd čelični željeznički most. Sivo i plavo na dnevnoj bazi, a danas se utapa u bojama. Dok hodate po njemu, vrpce koje su na njemu pričvršćene vijore na vjetru. Od kopna vas dijeli manje od sto metara. Evo ga – Otok slobode koji se utapa u zelenilu Óbudai-szigeta. Tijekom šest kolovoških dana i noći posjetit će ga više od pola milijuna ljudi iz cijeloga svijeta. Ovdje, gotovo u srcu Budimpešte, od 10. do 15. kolovoza epicentar je festivalskog svemira. Počinje Sziget Festival – najveći glazbeno-umjetnički događaj u Europi. Shvatite da ovdje zaista vladaju ljubav, sloboda i umjetnost. S kartom u ruci planirate što i kada vidjeti, kamo otići, koga slušati uživo. Postoji mnogo toga za izabrati. Sziget nisu samo koncerti, već i umjetničke radionice i performansi.

Žena na Sziget festivalu
Žena na Sziget festivalu © iStock

Glavna pozornica na kojoj je posljednjih godina nastupao m. Ed Sheeran, Dua Lipa ili Lana Del Rey su impresivni. Ove godine uključivat će Billie Eilish i Florence + The Machine. Pitate se kako biti na nekoliko mjesta u isto vrijeme. Uostalom, gotovo tjedan dana na 60 lokacija na otoku nastupit će čak 1000 različitih izvođača. Prašina koja se diže s plesa taloži se na vašoj kosi, trepavicama i odjeći. Ne možeš doći do daha. U isto vrijeme osjećate da ste upravo sada potpuno živi. Ljeto je, sunce peče kožu, uši su pune glazbe i višejezičnog zujanja. Ipak, noge odbijaju poslušnost. Tražite predah, pa birate prvo hladovinu drveća, a zatim plažu sa sitnim zlatnim pijeskom. Tamne vode Dunava djeluju prijeteće. No, u zasebnom kupalištu mirno vas umotaju i rashlade. Odmor. Vratit ćete se u zabavu u tren oka.

Vatromet za vrijeme proslave Svetog Stjepana u Budimpešti
Vatromet za vrijeme proslave Svetog Stjepana u Budimpešti © iStock

Ognjeno nebo – Proslava Dana sv. Stjepana

Uspijete li posjetiti Mađarsku oko 20. kolovoza, pripremite se na neobične spektakle. Tada Mađari slave sv. Stjepana, koji je ujedno i slobodan dan. Parade, koncerti i procesije održavaju se u mnogim gradovima u spomen na prvog kralja Mađarske, Stjepana I., kojeg je okrunio sam papa Silvester II. Obrtnici iz cijele zemlje na ovaj dan dolaze u Budimski dvorac u Budimpešti, predstavljajući svoje nevjerojatne rukotvorine. Ovo je sjajna prilika za kolekcionare da pronađu više dragulja za svoje kućne zbirke.

Najspektakularniji je, naravno, večer u glavnom gradu, gdje se u pozadini fenomenalnog Parlamenta, na horizontu Dunava, svake godine održava fenomenalan vatromet. Granat noći bljeska tisućama sićušnih svjetala. Iskre se kovitlaju nad rijekom, gradom razdvojenim njenim vodama, brdom Gellért i nad vama. Najveći vatromet na Starom kontinentu obasjao je i gužve na mostovima i bulevarima uz rijeku, što je sjajna završnica proslave ovog praznika.

Atletsko prvenstvo u 2023

Čovjek ne živi samo od razgledavanja. 2000 sportaša iz 200 zemalja svijeta. U Budimpešti će se pojaviti od 19. do 27. kolovoza gdje će sudjelovati na 19. Svjetskom prvenstvu u atletici. Riječ je o jedinstvenom događaju jer ga po prvi put organizira jedna zemlja srednje i istočne Europe. Budimpešta je ovdje nepobjedivo pobijedila Nairobi. Maskota ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u atletici bit će rakska ovca pod imenom “Youhoo”. Ovo je sorta karakteristična za Mađarsku s oštrim, kovrčavim rogovima, odabrana jer je prije nekoliko stoljeća prostor na kojem je izgrađen stadion bio njihov pašnjak.

Kako doći do novoizgrađenog stadiona? Uzmite autobus 107 koji će vas odvesti gotovo do Nemzeti Atlétikai Központ, Nacionalnog atletskog centra. Njegov moderan oblik gleda na 9. okrug Ferencváros na Dunavu. Izgrađen na kraju otoka, Czepel će tijekom natjecanja primiti više od 37.000 ljudi. Vi provjerite imate li karte. Uostalom, bila bi šteta ne iskoristiti mjesto ispod karakterističnog krova tende.

Trčanje sportaša
Trčanje sportaša © iStock

Stižete na mjesto. Posebno vas zanimaju sprintevi, skokovi u dalj, skok s motkom i prepone, vaši susjedi glasno raspravljaju da su ovdje da bi gledali trčanje na duge staze, bacanje kladiva i diska. Sportaši se pojavljuju na traci za trčanje i na travnjaku. Možete vidjeti njihova lica na ekranima. Među njima su atletske zvijezde svjetskog ranga. Vidite, između ostalih Smatra se nasljednicom Usaina Bolta, Erriyona Knightona, višestruke prvakinje Elaine Thompson-Herah i nove atletske kraljice Sydney McLaughlin. Na djelić sekunde vlada tišina. Pucanj i počinje prva vožnja.

SPA za dušu i tijelo

Samo u Budimpešti ih je preko 100. Dvije najpopularnije, Gellerta i Szehenyi, još uvijek se međusobno natječu za titulu najbolje. Parne kupelji nedvojbeno su karakteristična mjesta mađarske prijestolnice, nudeći i mještanima i turistima ne samo priliku za opuštanje. Njihove vode djeluju blagotvorno na zdravlje. Terme nude unutarnje i vanjske bazene.

Ipak, zapamtite da ne smijete predugo produžiti kupanje u lokalnim vodama. Neka ne traje dulje od 20 minuta. Poseban vizualni dojam ostavljaju Gellertove kupke čija unutrašnjost izgleda poput pariške umjetničke galerije. Zidovi su bogato ukrašeni brojnim mozaicima, zbog kojih ćete se osjećati kao u orijentalnim toplicama od prije nekoliko stotina godina, gdje su dolazili najbogatiji stanovnici grada.

Djevojka u metrou u Budimpešti
Djevojka u metrou u Budimpešti © iStock

Podzemna željeznica stara koliko i… Europa

Star 127 godina. Upravo tako je 2. svibnja završila linija budimpeštanskog metroa M1, koja je ujedno i najstarija linija podzemne željeznice u kontinentalnoj Europi. Također je postao prvi u svijetu koji je potpuno elektrificiran. Od 2002. godine nalazi se na prestižnom UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Svakako otiđite do reprezentativne avenije Budimpešte, Andrassy ut, gdje ćete se na metro stanici ukrcati u povijesne žute automobile koji idu prema stanici Hosk tere. Ovo je najljepša stanica metroa u Budimpešti, čija je podzemna unutrašnjost satkana od bijelih i zelenih mozaika, a drvene blagajne omogućuju prelazak u neko drugo doba. Impresionira i ljubaznost lokalnih kontrolora karata, odjevenih u narodne nošnje iz davnih godina. Idemo li na put?

Oaza u centru

Kolovoški odmor u Budimpešti bliži se kraju. Festivalska prašina se slegla, ostaci vatrometa su počišćeni s ulica, a vaš glas se vratio nakon nekoliko dana navijanja. Noge su vas već odvele do kraljevskog dvorca, tj. Budavári Palota, koji stoji na Dunavu, i do parlamenta – ​​Országház. Iza vas je i obilazak filigranske crkve sv. Matije i terme Gellért sa secesijskim dekorom. Ovo je savršeno vrijeme za opuštanje u stilu Budimpeštana. Iz prekrasnog, ali prometnog središta odlazite prema prirodnim zavojima Dunava. Tijekom šetnje vidjet ćete da u slučaju glavnog grada Mađarske divlje životinje u srcu grada nisu prazna parola. Zaljevom Háros možete se kretati javnim prijevozom. U početku lutate dobro označenim pješačkim stazama. Ali onda lutate uokolo bez plana ili karte.

Na obalama Dunava i otoka koji leži uz njih, možete se diviti obalnoj šumi. Divlje je i bujno zelene boje. Na svakom koraku nailazite na stabla s oglodanom korom i ložama. Da, da – ovdje žive dabrovi. Pažljivo pogledajte, možda ćete vidjeti jednog u vodi. Oslobodite se napetosti, duboko udahnite i izložite lice suncu. Imate dojam da je grad ostao daleko, iako se izdaleka čuje njegov žamor. Idete prema sjeveru i prolazite pokraj ribičkog kluba iz 1960-ih. Malo dalje nalaze se dva mjesta koja su poznata po prženoj ribi i langosima – omiljenoj uličnoj hrani u Budimpešti. Zaustave vas njihov miris i red čekanja. Ipak, vrijedi biti čvrst da biste kušali ove specijalitete na plaži. Idete dalje s novom energijom. Uz zgrade bivše tvornice pjenušaca Törley u vama se budi žilica urbex explorera. Kako se bliži zalazak sunca, pješice krećete uz rijeku prema centru. Još nevjerojatnih mjesta čeka vas sutra.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?