Jednostavana ribarska nota
Ljubitelji frutti di mare bit će razmaženi izborom u bilo kojoj venecijanskoj krčmi! Venecijanci vole plodove mora, posebno moleche – pržene rakove ulovljene iz regionalnih slanih laguna. Također na stolu su kuhane lignje, poznati kao sepe al nero, i škampi koji se jednostavno poslužuju s maslinovim uljem i limunovim sokom – takozvani scampi alla veneziana. Za aperitiv ili lagani obrok, isprobajte popularno jelo regije Veneto – kremastu palentu s hrskavim kozicama, ili polenta e schie. Ako se pak radije divite plodovima mora u vodi nego na tanjuru, odaberite venecijansku teleću jetru, fegato alla veneziana, ili jednu od mnogobrojnih vrsta palente ili rižota.
City break ili duži odmor? Odaberite!
Ikonski okus Venecije
Restoran: Baccalà Veneto
Adresa: Sotoportego dei do Mori, 414
Veza između Venecije i bakalara datira još iz 15. stoljeća, a tijekom godina lokalni stanovnici su usavršili metode obrade i konzerviranja ovog iznimno trajnog ribljeg mesa. Stoga bi slavni venecijanski baccalà, ili sušeni bakalar u kremi, trebao biti apsolutni prioritet na gastronomskoj listi svakog gurmana koji drži do sebe.
Baccalà Veneto nalazi se u samom srcu povijesnog centra Venecije, blizu mosta Rialto. Restoran je 2019. godine osnovao Paolo, zajedno sa svojim sinovima Edoardom i Lorenzom, nastavljajući obiteljsku tradiciju koju je započeo djed Ettore prije više od 80 godina. Obitelj koristi tradicionalni recept za iznimno kremasti bakalar, pripremljen bez dodatka mlijeka ili brašna, što ga čini idealnim jelom za osobe koje boluju od celijakije ili intolerancije na laktozu. U trgovini na licu mjesta nude širok izbor tipičnih venecijanskih proizvoda, uključujući bakalar pripremljen na različite ukusne načine.
Organski talijanski tapasi
Restoran: SEPA
Adresa: Calle de la Bissa, 5482
SEPA je nezaobilazna destinacija u Veneciji. Njihova filozofija je odabir samo najboljih sastojaka kako bi stvorili odgovornu kuhinju. Kulinarska etika također je važna ovdje, a posebna pažnja posvećuje se suvremenim ekološkim rješenjima.
SEPA se usredotočuje na rješavanje problema plastičnog otpada u Veneciji tako što koristi filtriranu vodu umjesto flaširane i koristi biorazgradive tanjure napravljene od kukuruza, značajno smanjujući dnevne emisije CO2. Ovaj mali, ugodni i uvijek živahni restoran poziva prolaznike da isprobaju autentičnu venecijansku kuhinju, uključujući cicchetti, jelo koje je tipično za Veneciju i navodno se najbolje poslužuje s ribom ili plodovima mora.
Savjeti za košer hranu u povijesnom starom gradu
Restoran: Ba Ghetto Ristorante Kosher
Adresa: Cannaregio, 2873/c
Još jedna zanimljiva točka na kulinarskoj mapi Venecije je restoran Ba Ghetto Ristorante Kosher. Ovaj restoran je najprije otvoren u Rimu i od samog početka je bio popularan, dijelom zahvaljujući svojem košer jelovniku. Restorani Ba Ghetto su se potom otvorili i u Milanu, Firenci, te u centru povijesnog venecijanskog geta.
Stanovnici i turisti jednako vole ovo mjesto zbog njegove ukusne kuhinje u kojoj se susreću okusi rimske, židovske i bliskoistočne kuhinje. Autentična talijanska atmosfera, sezonski meni, inovativni recepti, elegantna prezentacija, prostrani interijeri i profesionalna usluga će vas ponukati da se uvijek iznova vraćate. Jedno od najpopularnijih jela ovdje je skromna, ali ukusna artičoka, ili carciofo, koja oduševljava gotovo svakog gosta.
Giro dei Bacari – neobičan način za istraživanje Venecije
Zašto ne biste istražili grad i njegovu hranu putem vode? Možete kušati lokalnu kuhinju i društveni život na jeftin i izuzetno živopisan način lutajući između brojnih venecijanskih bacari barova. U ovim krčmama možete uživati u jeftinom i veselom kućnom vinu (ombra de vin) i zalogajima (cicchetti), a još ih karakterizira obiteljska atmosfera te niske cijene.
Venecijanski Giro dei Bacari ima dugu i uglednu tradiciju, a prema popularnoj legendi, izumio ga je gondolijer koji je uzviknuo “xe just vin de bàcaro!” (“savršeno vino za zabavu!”) kada je kušao novo piće. Od tada je bàcaro tura postala tradicija, bilo samostalno ili uz plaćenog vodiča. Dijeljenje hrane i pića tipično je za ove venecijanske ulice, koje su često življe i zanimljivije nakon zalaska sunca nego glavne ulice starog grada.
Bàcaro je idealan za one s ograničenim budžetom, jer čaša kućnog vina košta samo 1 €, a zalogaji se kreću od 1 € do 4 €. Dakle, postoji dobra šansa da ćete moći uživati u punom tanjuru venecijanskih tapasa i još će vam ostati kusura od novčanice od 10 €. Konkurencija za najbolje cicchettije u Veneciji je žestoka, jer se ovi ukusni zalogaji poslužuju diljem grada. Neke od najpopularnijih cicchettija su:
- crostini – komadići bageta s različitim preljevima;
- tramezzini – kriške pšeničnog kruha s različitim nadjevima;
- panini – sendviči od ciabatte punjeni mesom;
- polpette – pržene kuglice od mesa, tune, sira ili krumpira.
Trebalo bi naglasiti da ovaj poseban tip brze hrane nije namijenjen turistima. Cicchetti su izuzetno popularni među lokalnim Venecijancima i sastavni su dio venecijanske kulture i društvene scene. Ovi zalogaji najčešće se jedu kao pratnja večernjem piću prije večere.
Želite znati više? Pogledajte naš članak o vodenim autobusima u Veneciji.
Gdje pronaći najbolji cicchetti?
- Il Santo Bevitore – Pomalo neuobičajeno, ovaj bacari ne poslužuje vino, već ima do 20 vrsta piva na točioniku, uključujući dobra craft piva iz Lombardije.
- All’ Arco – Smješten blizu mosta Rialto, u labirintu uskih ulica, nalazi se mali bar s rupama na zidu. Ovo je obiteljski posao koji nudi specijalitete poput sarde in saor (pržene sardine marinirane u octu i kuhane s pinjolima, grožđicama i lukom) i baccalà mantecato (posoljeni bakalar kuhan u kremastom mlijeku).
- Bacareto da lele – Stara zalogajnica u poznatoj društvenoj četvrti Santa Croce. Ovdje možete uživati u jednom od najjeftinijih paninija u gradu i piti venecijansko vino u društvu mnogih studenata iz grada.
- Cantina Do Mori – Ovo je najstariji bacari u Veneciji. Restoran postoji već više od 550 godina i poznat je u cijelom gradu po svojoj dekoraciji – stropovi tamnih prostorija ukrašeni su desecima bakrenih lonaca. Prema popularnoj legendi, slavni Casanova je ovdje ostvario svoja brojna osvajanja. Isplati se doživjeti kulinarsku avanturu ovdje, uz baccalà mantecato i čašu ukusnog venecijanskog vina.
- Al Parlamento – Mala gostionica s dekorom starog broda, prekrasno smještena na venecijanskom kanalu. Ovo je mjesto koje je uvijek živo, od jutra do noći, za doručak, ručak, užinu ili čak samo kavu. Obavezno naručite taglieri, pladanj s odabirom mesa i sireva.
Domaća tjestenina i svježa riba iz lagune
Burano je otok u Venecijanskoj laguni poznat po svojim šarenim zgradama. Ondje je 1960-ih godina osnovana Trattoria Al Gatto Nero – jednostavan obiteljski restoran s plavom fasadom koji poslužuje domaću tjesteninu i plodove mora izravno iz lagune. Iskusni kuhari pripremaju širok izbor jela, uključujući poznati risotto di gò alla buranella i tagliolini alla granseola. Tijekom godina, restoran je stekao reputaciju kao mjesto gdje se svježa riba, plodovi mora, bilje i začini kombiniraju s najboljim sezonskim i organskim proizvodima s obližnjih otoka. Sva tjestenina i deserti pripremaju se na licu mjesta prema domaćim receptima.