Beč svake godine privlači nebrojene posjetitelje svojom karakterističnom šarmantnom atmosferom. Jedinstveni ugođaj Beča može se pronaći u njegovoj zadivljujućoj baroknoj arhitekturi, ali iu sveprisutnosti umjetnosti u cijelom gradu, koji je dom mnogim renomiranim muzejima i galerijama s djelima izvanrednih povijesnih umjetnika. U međuvremenu, Beč također ima uspješnu uličnu umjetničku scenu, što znači da možete doživjeti ulice kao vlastitu galeriju dok šetate okolo.

Galerije ili muzeji?

Beč je nedvojbeno jedan od najljepših gradova Europe i jedno od njezinih najvažnijih kulturnih središta. Bogatoj gradskoj baštini možete se diviti u njegovim brojnim umjetničkim galerijama i muzejima, kojih ima više od 100. Mnogi od njih nalaze se na pješačkoj udaljenosti od centra Beča Innere Stadt.

Art History Museum in Vienna © iStock
Kunsthistorisches Muzej © iStock

Kunsthistorisches Muzej

Smješten u samom središtu Beča, Muzej povijesti umjetnosti pod svojom kultnom kupolom čuva jednu od najvažnijih svjetskih zbirki umjetnosti. Ovdje možete pronaći djela Michelangela, Rubensa i Rembrandta uz grčke i rimske artefakte te opsežne egipatske i orijentalne zbirke.

Može se pohvaliti vrlo dobro očuvanim mumijama sa zlatnim maskama i kamenim sarkofazima faraona, koji datiraju oko 500-100 godina pr. Oslikani drveni lijesovi, najvjerojatnije iz razdoblja 1000-200 godina prije Krista, jednako su fascinantni. Ipak, najveću pažnju privlači Bruegelova najveća kolekcija, među kojima su i slavna “Kula babilonska” i “Dječje igre”, kao i djela velikih majstora dlijeta i kista poput Bernarda Bellotta, Antoona van Dycka i Rafaela Santija.

Sama zgrada muzeja jednako je impresivna kao i zbirka unutar nje. Ukrašen u tipičnom austrougarskom dizajnu 19. stoljeća, stropovi su prekriveni ukrasnim freskama Gustava Klimta i Hansa Makarta, koje savršeno nadopunjuju interijer od granita i mramora. Jednokratni ulaz u muzej košta 18 € po osobi, a možete kupiti i dodatne ulaznice za povremene izložbe.

Albertina Gallery, Vienna © iStock
Galerija Albertina © iStock

Remek-djela u galeriji Albertina

Albertina je osnovana 1768. godine i čuva zbirku od oko 50.000 crteža i preko 1,5 milijuna grafika. Muzej se nalazi u bivšoj palači princeze Marije Krystyne Habsburg i njezinog supruga, princa Alberta Sasko-Cieszyńskog koji je bio veliki ljubitelj umjetnosti i kolekcionar, što je dovelo do naziva galerije u njegovu čast. Posjet Albertini sastoji se od dva dijela. Prvi je samostalni obilazak prostorija u kojima su nekada živjeli članovi obitelji Habsburg.

Neke sobe još uvijek sadrže izvorni rezbareni i pozlaćeni namještaj, a posjetitelji mogu istražiti 22 sobe u prizemlju zgrade. Na istom katu možete se diviti osam privremenih izložbi, koje uključuju remek-djela umjetnika kao što su Dürer (“Field Hare”), Rubens i Klimt, izložena na privremenoj rotaciji zbog njihove osjetljivosti na svjetlo.

Kat Albertine posvećen je stalnim izložbama i obuhvaća 16 soba. Posjetitelji se mogu diviti najvažnijim umjetničkim djelima u posljednjih 130 godina – od impresionizma, preko ekspresionizma i avangarde do danas. Albertinina zbirka uključuje Monetovo “Jezerce s lopočima”, Renoirov “Portret djevojke” i djela Picassa. Tu su i slike Cezannea, Matissea i Miróa. Ulaznica za Albertinu košta 16 €.

Vienna at night © iStock
Beč © iStock

Kreativno slavlje na festivalu ulične umjetnosti Calle Libre

Umjetnička scena u Beču ima više od galerija i muzeja – samo prošetate gradskim ulicama u potrazi za najzanimljivijim muralima. Popularnost ulične umjetnosti ovdje uglavnom se može zahvaliti godišnjem festivalu Calle Libre, koji poziva umjetnike da ukrašavaju gradske zgrade od 2014. Svake godine, umjetnička djela nastaju u šestoj (Mariahilf) i sedmoj (Neubau) bečkoj četvrti. Godine 2022. festival se preselio u Brigittenau, 20. okrug, koji će se prvi put pohvaliti određenom festivalskom zonom u blizini postaje Nordwestbahnhof.

Tijekom festivala, i austrijski i međunarodni ulični umjetnici stvaraju velike slike i skulpture po gradu, promičući razgovore o umjetničkim aktivnostima i destigmatizirajući uličnu umjetnost.

Street art in Vienna © Nick Night on Unsplash
Beč © Nick Night on Unsplash

Mariahilf ili Neubau?

Mariahilf i Neubau su susjedne četvrti u kojima su fasade zgrada ukrašene uličnom umjetnošću. Ta su područja idealna pozadina za šetnju i na njima nastaju najživopisnije, najzabavnije, nadahnjujuće i povremeno najprovokativnije slike. U središtu Mariahilfa, na adresi Hofmühlgasse 12, možete vidjeti radove poznatog kolumbijskog uličnog umjetnika po imenu Stinkfish. Mural prikazuje oca koji nosi svog sina na ramenima, naslikan u karakterističnoj paleti boja žute i crne za Stinkfish. Područje oko Mariahilfer Straße također vrijedi posjetiti; najbolji murali kriju se u ulicama koje ispresijecaju ovu glavnu trgovačku ulicu. Na paralelnoj Gumpendorfer Straße naći ćete šarene murale na gotovo svakom uglu. Zanimljivih radova ima i oko stanice podzemne željeznice Neubaugasse.

Street art by Donaukanal in Vienna © Sarah Lötscher z Pixabay
Beč © Sarah Lötscher z Pixabay

Dunavski kanal ili Street Art Passage?

Još jedno od hotspotova ulične umjetnosti u Beču je Dunavski kanal, koji je obrubljen betonskim zidovima koje su lokalni umjetnici koristili kao platna za svoja djela. Naravno, kao i u svakom gradu, i ovdje su neki grafiti male umjetničke vrijednosti, no ima i izvrsnih radova kako amaterskih tako i profesionalnih umjetnika. Najzanimljiviji murali mogu se pronaći duž dionice između Schwedenplatza i Schottenringa.

Street Art Passage, Vienna © Nick Night on Unsplash
Street Art Passage u Beču © Nick Night on Unsplash

Street Art Passage vodi do muzejske četvrti Museumsquartier i ukrašen je privremenim izložbama i stalnim muralima. Street Art Passage nudi priliku da se divite alternativnoj umjetnosti, pored prigušenih i elegantnih galerija odmah iza ugla. Radovi francuskog umjetnika Invadera stalni su dio ove arkade, a njegov “Space Invader” – blistava optička varka sastavljena od crnih i plavih kvadrata – jedno je od najpopularnijih djela. Prolazu se može pristupiti kroz Breite Gasse ili kroz muzejski kompleks.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?