karnawal 2020 featured.jpg

Cijeli grad pleše. Odjeven je u sjajne šljokice, šareno perje i maske. Za vrijeme karnevala život ovdje teče u ritmu sambe.

Ako je karneval, je li to samo u Rio de Janeiru? Svakako se isplati posjetiti najveću, najšareniju i najglasniju zabavu na svijetu u Brazilu, ali… Bliže, a time i kraće i jeftinije putovanje na Tenerife ili Veneciju također će vam omogućiti da se prepustite ritmu glazbe i osjećaju karnevalski duh. Provjerite kada ići u Rio, Santa Cruz de Tenerife ili Veneciju, kao i koje vas atrakcije tamo očekuju tijekom karnevalske sezone 2024.

Karneval u Rio de Janeiru
Karneval u Rio de Janeiru © Emanuel Tadeu on Pexels

Karneval u Rio de Janeiru

Rio de Janeiro uskoro će biti odjeven u šljokice i perje, a ulice će oživjeti uz zvukove sambe i zabave. Karneval u Riju održat će se od 9. do 17. veljače 2024. Od 1840. godine, kada su Portugalci u Riju organizirali maškaradu “Entrudo” s polkom i valcerom umjesto sambe, karneval se organizira tjedan dana prije tzv. Čista srijeda najavljuje početak korizme u Katoličkoj Crkvi. Sam naziv manifestacije “karneval” dolazi od riječi “carne” i “vale” i znači zbogom mesu.

Epicentar karnevala u Riju sa svojom ekstravagantnom i živahnom paradom sambe je Sambadrome. To je velika betonska građevina, duga 700 metara, s tribinama za gledanje s obje strane avenije Marquês de Sapucaí. Ima do 90.000. narod! Događaj na Sambadromeu se naplaćuje. Ulaznice u 2024. koštaju – ovisno o vrsti sjedala – od 24 dolara za nenumerirana i stajaća mjesta do 794 dolara za ulazak u VIP prostor. Upamtite da se ulaznice najbrže prodaju za događaje nedjeljom i ponedjeljkom, koje posjećuju gomile Brazilaca. Ostalih dana karnevalskog tjedna također ima dosta atrakcija, ali je nešto mirnije.

Sambadrom
Sambadrom © iStock

Brazilski karneval – ne samo na Sambadromu…

Bez sumnje, karneval u Riju je najveći, najšareniji, najglasniji i najradosniji spektakl na Zemlji, kao i najvažniji događaj u brazilskom kulturnom kalendaru. Iako su njegova glavna atrakcija parade na Sambadromeu, “el carnaval” nije samo divljenje plesu tijekom događaja za koje se plaćaju karte. To je također prilika da se dobro zabavite i okušate u sambi tijekom uličnih događanja koja prate festival. Za to vrijeme grad stvarno ne spava! Idite na besplatne ulične zabave koje organiziraju plesne škole i glazbeni sastavi. Ima ih preko 300! U četvrti Cinelândia ljudi plešu uz glazbu iz 1940-ih i 1960-ih. Najstariji ulični bend Rija, Cordao do Bola Preta, nastupa na Aveniji Rio Branco.

Karneval u Rio de Janeiru – opuštanje na plaži

Između samba parada i uličnih zabava u Rio de Janeiru možete se regenerirati na plaži. Najljepše plaže u Riju nisu samo poznata i zabavna Copacabana i susjedni Leme, već i Ipanema s visokim valovima za ljubitelje windsurfinga. Tiša, ali jednako impresivna plaža je Barra da Tijuca ili jednostavno Barra, koja se proteže na gotovo 18 kilometara! Do ove fenomenalne lagune možete doći ne samo automobilom, već i autobusom i podzemnom željeznicom. Pronaći ćete mir i tišinu bez olujnih vjetrova tipičnih za ovaj dio Brazila na Vermelhi – zvanoj crvena plaža zbog ružičaste nijanse pijeska.

Karneval na otoku Tenerife

Karneval u Santa Cruz de Tenerife drugi je najveći karneval na svijetu – nakon Rio de Janeira. Zbog prijateljske i sigurne atmosfere uličnih zabava i povorki, mnogi ga smatraju i najboljim događajem ovog tipa. Bez sumnje je i najduži – u 2024. godini prve atrakcije kreću 12. siječnja! Ako ne želite otići na dugi odmor i potrošiti bogatstvo na kartu za Brazil, Tenerife su savršen izbor da osjetite karnevalski duh. Prvog dana karnevalskih proslava na Tenerifima održava se gala svečano otvorenje i započinju izbori za ovogodišnju Kraljicu karnevala u tri dobne kategorije. Međutim, glavni događaji na rasporedu su malo kasnije. Povorka otvaranja karnevala održat će se 9. veljače, a Coso de Carnival, najveća karnevalska povorka u Santa Cruz de Tenerife, 13. veljače. Ovaj posljednji datum je toliko važan da je na Tenerifima ovaj dan proglašen neradnim danom.

Tenerife
Tenerife © iStock

Karneval na otoku Tenerife je “najbrazilskiji” od svih koji se slave u Španjolskoj. To znači jedno – glasno je, veselo, šareno i plesno. Sudionici parada, po uzoru na one u Rio de Janeiru, oblače se u perje i sjajne i upečatljive kostime. Glavna tema karnevala na Tenerifima 2024. je svijet televizije. Još jedan zanimljiv događaj je tzv sprovod srdela, tj. maškarana povorka prije korizme. Sudionici se oblače u crno kako bi žalili za jadnom sardinom.

Otok Tenerife – nisu samo karnevalske atrakcije

Otok Tenerife je savršeno mjesto za spoj zabave u ritmu karnevalske glazbe s opuštanjem na suncu, na što ćete u Poljskoj morati pričekati još malo. Ovdje se možete aktivno opustiti, primjerice trekingom kroz klanac Masca ili vulkanom Teide, najvišim vrhom Španjolske, ili surfanjem na tzv. Las Americas uključujući plaže Troya, Las Cuevitas, Del Bobo i Playa Honda. Želite li mir nakon noćnog provoda, vrijeme možete lijeno provesti na nekoj od plaža u području Santa Cruz de Tenerife, npr. Las Teresitas s palmama, Bollullo s crnim, vulkanskim pijeskom ili osamljena Las Gaviotas. Također možete kušati lokalne okuse u pubovima na Plaza de España.

Karneval u Veneciji

Povijest venecijanskog karnevala vrlo je duga i seže u 14. i 15. stoljeće, a možda i ranije. Iako je najveću popularnost stekao u 17.st. Zbog previranja povijesti, maškare su dugo bile zabranjene u Veneciji (teško je zamisliti – Venecija bez karnevalskih maski?) – sve do 1979. godine, kada je ova lijepa tradicija zauvijek vraćena. Ove će godine karnevalska zabava u Veneciji započeti 8. veljače i trajati do 13. veljače.

Karneval u Veneciji
Karneval u Veneciji © iStock

Ono što ističe predkorizmeno ludilo koje vlada u gradu na Canalu Grande su prije svega iznimna ljepota maski, pravih umjetnina. Vrijedno je razmisliti hoćete li takvu masku kupiti kao suvenir s putovanja. Dodajte pravi outfit (svake godine postoji druga tema kojoj se morate prilagoditi) i stopite se s veselom masom okupljenom na Trgu sv. Petra. Ocjena. Jer to je najvažnije i glavno mjesto događanja koja se odvijaju tijekom venecijanskog karnevala. Među njima je najpoznatija tradicija tzv Anđeoski let, čime je službeno otvorena karnevalska zabava. U to vrijeme organiziraju se balovi, predstave, ulične predstave, kazališne predstave, procesije i svečana putovanja gondolom.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?