Međunarodna putovanja postala su mnogo dostupnija i jeftinija s pojavom niskotarifnih prijevoznika. Ipak, na karti svijeta još uvijek postoje mjesta koja se godinama smatraju vrlo skupima. Imamo nekoliko savjeta za vas kako organizirati putovanje na takva mjesta na racionalan način, u okviru vašeg budžeta.

Pobliže ćemo se osvrnuti na dvije destinacije – Island i Maldive, iako naravno većinu ovih savjeta možete koristiti i kada putujete na druga mjesta. Provjeri naše metode

Želite li primati dnevnu dozu inspiracije za putovanja i savjete za putovanje svijetom bez trošenja bogatstva – pratite eSky na Instagramu. Pronađite naše dosadašnje savjete i ideje u istaknutim pričama. Također vrijedi razmisliti o korištenju aplikacije eSky s kojom ćete na jednom mjestu dobiti pristup najpovoljnijim ponudama i prikupiti najvažnije informacije o svom putovanju.

Off-road, Island
Off-road, Island © iStock
Izaberite osiguranje prilagođeno vašim potrebama

Zemlja vilenjaka po cijeni

Island je godinama svrstan među najskuplje zemlje na svijetu. Hoteli u Reykjavíku znaju biti i do nekoliko desetaka posto skuplji nego u drugim skandinavskim prijestolnicama, a o cijenama u restoranima da i ne govorimo. Oni mogu gotovo prepoloviti europski prosjek. Alkohol je također vrlo skup. Dakle, kako posjetiti Island bez opasnosti da potpuno ispraznite novčanik?

Camping, Island
Camping, Island © iStock

Srećom, postoji nekoliko načina za jeftino istraživanje Islanda. Kampiranje postaje sve popularnije. Njihova mreža stalno raste, dobro su organizirani i neusporedivo jeftiniji od hotela ili hostela. Vrijedno je, međutim, podsjetiti da se Island nalazi na granici arktičkog kruga i spavanje u šatoru izvan ljetnog razdoblja bit će prilično osebujno iskustvo. Snaga islandske prirode osjeti se od prvih trenutaka na otoku i zaista morate odmjeriti snage za namjere.

Šator, Island
Šator, Island © iStock

Autostopiranje je najjeftiniji način putovanja po Islandu. Islanđani odlično govore engleski, razumiju ideju autostopiranja i rado staju. Loša strana ovog oblika putovanja je nedvojbeno ograničen cestovni promet i putovanje uglavnom samo glavnim rutama. Svi ostali načini putovanja po otoku, tj. rent-a-car, autobusi i domaći letovi, bit će prilično skupi za prosječnog poljskog turista. Vrijedno je razmotriti opciju najma terenskog automobila s krovnim šatorom. Ulazni prag može u početku štetiti vašem novčaniku, ali na kraju ovo rješenje donosi mnoge prednosti. Nema potrebe rezervirati smještaj i jesti u skupim restoranima. Prilikom putovanja po gradovima vrijedi potražiti parkirna mjesta u jeftinijoj P3 zoni označenoj plavom bojom.

Termalni izvori
Termalni izvori © shutterstock

Terenska vozila često su opremljena poljskom kuhinjom za samostalno pripremanje hrane. U slučaju samostalnog kuhanja, vrijedi otići do najjeftinijih lanaca trgovina Bonus i Kronan. Nema potrebe kupovati flaširanu vodu. Voda na Islandu jedna je od najčišćih na svijetu i dovoljno je hladna da se može piti izravno iz slavine. Dok ste u Reykjaviku, vrijedi se prijaviti za besplatan obilazak grada u sklopu Free Walking Toura. Pješačke ture po glavnom gradu organiziraju se povremeno i vrlo su popularne. Nije tajna da se često naplaćuje dolazak na glavnu islandsku atrakciju termalnih izvora. Isplati se potražiti slobodna mjesta ove vrste na otoku, npr. Fosslaug ili Guðrúnarlaug. Izvan sezone često imaju vrlo intimnu atmosferu.

Rajski Maldivi dostupni svima

Prije nekoliko godina Maldivi su bili odredište za odmor rezervirano za bogate. Situacija se promijenila razvojem mreže zračnih veza, novih medija i popularizacijom jeftinih načina putovanja. Prijelomna je bila i izmjena propisa, koja je omogućila otvaranje pansiona na lokalnim otocima. Maldivi su fascinantna zemlja koja se može istraživati ​​samostalno uz razuman proračun putovanja. Vrijedno je samostalno planirati arhipelag i otočnu državu, a ne koristiti se ponudama turističkih agencija koje ovu vrstu odmora naplaćuju od nekoliko do nekoliko desetaka tisuća zlota. Upozorenje o cijenama najjeftinijih letova bit će dobar način za planiranje putovanja po razumnoj cijeni. Zahvaljujući ovoj opciji nećete propustiti promocije koje se povremeno pojavljuju i uvijek ćete biti u tijeku s promjenama cijena ulaznica. Isplati se potražiti jeftinije povezne letove kako biste novac ušteđen na kartama potrošili na istraživanje čari rajskog otoka.

Trajekti, Maldivi
Trajekti, Maldivi © iStock

U slučaju Maldiva vrijedi aktivirati smart travel nakon slijetanja u zračnu luku Velana. Turisti koji idu u središte Maléa najčešće koriste taksi, iako su redoviti trajekti jeftinija opcija. Kada idete na Maldive, isplati se odabrati putovanje na nekoliko otoka koji se nalaze blizu jedan drugoga kako biste uštedjeli vrijeme i održali proračun putovanja pod kontrolom. Prije korištenja usluga, vrijedi provjeriti uključuje li konačna cijena porez. Uobičajena je praksa među otočanima da se na cijene usluge ili obroka dodaju dodatni troškovi. A njih je prilično dugačak popis – od cijene transfera do zračne luke preko ekološke naknade do dodavanja dodatnih naknada hotelskoj usluzi.

Maldivi
Maldivi © iStock

Na otocima su popularna tri oblika smještaja: resorti, kruzeri s kabinama i pansioni. Treća opcija je najisplativija i često je najbliža lokalnom folkloru i tradiciji. Na mnogo načina, jeftino putovanje na Maldive puno je bolje od boravka u nekom od luksuznih odmarališta. Raskošna odmarališta često su izgrađena na privatnim otocima i izolirana od ostatka zemlje, ograničavajući mogućnost prodiranja u atmosferu ulice ili promatranja Maldivaca tijekom njihovih dnevnih aktivnosti.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?