Ulice Edinburgha postaju ogromna, otvorena pozornica na kojoj možete osjetiti duh slobode i kreativnosti. Nikada ne znate kojeg ćete umjetnika pronaći iza sljedećeg ugla. A ako se usudite, možete čak i pokazati svoje talente.

Početkom kolovoza glavni grad Škotske pretvara se u najveće ulično kazalište na svijetu. Tijekom tri tjedna, umjetnici iz različitih zemalja predstavljaju svoje vještine doslovno posvuda. Tijekom jedne šetnje vidjet ćete spektakl, diviti se plesnim predstavama, vidjeti mađioničarske trikove i, osim toga, sudjelovati u pjesničkim slamovima.

Victoria Street w Edynburgu
Victoria Street w Edynburgu © iStock

Kazalište na ulici. Što je to?

Festival uličnog kazališta u Edinburghu svake se godine fokusira na predstavljanje raznih amaterskih i poluamaterskih uličnih predstava. Cijeli događaj traje gotovo mjesec dana. Tijekom tog vremena umjetnici iz cijelog svijeta izlažu i do desetak tisuća djela u raznim dijelovima grada. Središte Edinburgha tada postaje otvorena pozornica za stanovnike i turiste.

Festival uličnog kazališta daje priliku umjetnicima iz cijelog svijeta da predstave svoje vještine. Svi mogu sudjelovati u ovom događaju – da, i vi! Sve što trebate učiniti je registrirati se na web stranici organizatora festivala i ulice Edinburgha bit će vam otvorene. Možete odglumiti scenu, pjevati, plesati, biti mimičar ili akrobat. Sva zadržavanja su dopuštena.

Intenzivno, ali po rasporedu. Kako izgleda program festivala?

Svaki dan na ulicama Edinburgha možete gledati desetke kazališnih, cirkuskih, pantomimskih, plesnih, performansa i drugih predstava. Predstave su obično kratke, traju od nekoliko do nekoliko minuta. Zahvaljujući tome, možete brzo prijeći s jedne emisije na drugu i ne izgubiti događaje koji vas zanimaju.

Zanimljivo je da organizatori festivala unaprijed pripremaju program u kojem točno opisuju što će se i gdje događati. Može se naručiti u papirnatom ili elektroničkom izdanju. Imajte na umu da su uključeni samo umjetnici koji su se registrirali prije objave rasporeda. Dok šetate ulicama Edinburgha, možete pronaći iznenađenja i izvedbe koje nećete naći na službenom programu.

Festival uličnih kazališta u Edinburghu
Festival uličnih kazališta u Edinburghu © Wikipedia / Festival Fringe Society (CC BY-SA 3.0)

Umjetnost daje slobodu. Po čemu se razlikuje Festival uličnog kazališta?

Festival uličnih kazališta u Edinburghu prije svega je jedinstvena atmosfera. Mnoštvo ljudi, lokalnog stanovništva i turista, hoda ulicama gledajući umjetnike, posjećujući predstave i uživajući u iskustvu. Organizatori festivala imaju jedan cilj – što veću otvorenost i dostupnost umjetnosti. Žele ne samo da svi koji to žele mogu nastupiti na otvorenim pozornicama Edinburgha, nego i da svi mogu gledati te predstave. Ulični nastupi obično su besplatni ili se nude uz simboličnu naknadu, što omogućuje slobodan pristup kulturi i umjetnosti svima, bez obzira na društveni status ili bogatstvo.

Sprawdź loty i noclegi w Edynburgu

Festival na periferiji. Odakle dolazi Edinburgh Fringe Festival?

Sve je počelo 1947. Tada je prvi put u Edinburghu rođeni Austrijanac Rudolf Bing organizirao Edinburški međunarodni festival, čiji je cilj bio oživjeti škotsku kulturu nakon Drugog svjetskog rata. Osam kazališta nije se kvalificiralo za ovo prvo izdanje. Glumci i redatelji koji se nisu mogli predstaviti tijekom događanja, međutim, nisu namjeravali odustati i osmislili su svoj, alternativni festival, nastupivši pomalo na periferiji. Osim toga, neki su nastupi održani u županiji Fife.

Iz ova dva razloga ovaj neformalni festival nazvan je The Fringe (sada Edinburgh Fringe Festival), što znači periferija. U kasnijim godinama predstave su se preselile isključivo na ulice Edinburgha, no festival je zadržao svoj alternativni karakter. Do danas na The Fringeu nema žirija i organizatori ne dodjeljuju nagrade.

Vrijedno je napomenuti da se svake godine u kolovozu održava i Međunarodni festival u Edinburghu. Pozvani su najbolji izvođači glazbe, kazališta, opere i plesa iz cijeloga svijeta. Tijekom manifestacije održavaju se izložbe, predavanja i radionice.

Dress code kazališta na ulici
Dress code kazališta na ulici © Pexels

Dress code kazališta na ulici. Kako se pripremiti za festival? Pregršt praktičnih savjeta

Prije svega, odjenite se ležerno kako biste cijeli dan mogli šetati ulicama grada od revije do revije. Vrijeme u Škotskoj može biti promjenjivo čak iu kolovozu, stoga ponesite kabanicu ili kišobran. Obavezno ponesite gotovinu sa sobom. Tradicionalno, umjetnici koji nastupaju na Edinburgh Fringe Festivalu plaćaju se samo donacijama javnosti.

Festival se održava u središtu grada – tako da će najbolji način za snalaženje biti vlastitim nogama ili biciklom (posvuda ćete pronaći dosta nosača za bicikle). Svaki dan u 10 sati možete pogledati dnevni raspored nastupa na ulicama Edinburgha.

The Fringe
The Fringe © Wikipedia/Kim Traynor (CC BY-SA 3.0)

Za najstarije i najmlađe. Što još zapamtiti tijekom festivala?

Tijekom festivala publiku se često potiče da sudjeluje ili pomaže u predstavama i trikovima. Ulični svirači uz malu naknadu također mogu oslikati vaš portret, karikirati, isplesti narukvicu ili ogrlicu ili oslikati lice vašeg djeteta. The Fringe je obiteljski događaj – organizatori potiču djecu da dođu. Međutim, morate zapamtiti da dijete treba imati papirić s imenom i kontakt telefonom roditelja, pogotovo ako ne govori engleski. Ovo vam može dobro doći ako se izgubite u gužvi.

Organizatori se prisjećaju i onih kojima buka i gužva mogu biti veliki izazov. Ruksaci i senzorne torbe mogu se rezervirati i sadrže sunčane naočale, jastuke za vrat, fidget igračke i zaštitu za sluh.

Osjetite slobodu koju vam pruža umjetnost

Edinburgh Street Theatre Festival 2023. održava se od 4. do 28. kolovoza. Za to vrijeme svakako planirajte putovanje u Škotsku. Sigurno nećete požaliti. A tko zna, možda uhvatiš bubu, za godinu dana prijaviš svoj nastup i viđat će te se na ulicama Edinburgha?


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?