Svi znaju da riba dobro ide uz bijelo vino, ali nije svatko čuo da je Francuska zemlja kamping snova. Preko 10.000 kilometara autoputeva, pristup moru, oceanu i dvama planinskim lancima, u kombinaciji s velikom slobodom kretanja, čine istraživanje doma na četiri kotača izuzetno popularnim ovdje!

Zemlja u kojoj vozači kampera mogu odahnuti

Ispostavlja se da “divlje” kampiranje nije samo tolerirano u Francuskoj, već je čak i legalno, na primjer na školskim igralištima uz dozvolu lokalnih vlasti ili najčešće na privatnom zemljištu vlasnika. Parkirališta su prikladno smještena kako bi vam omogućila da se zaustavite u gradskim središtima, blizu skijališta, velikih spomenika i glavnih prirodnih lokaliteta. Pročitajte ovaj vodič do kraja i vidjet ćete da je spavanje uz obalu jezera, na plaži ili unutar zidina srednjovjekovnog dvorca vrlo stvarna mogućnost u Francuskoj.

Kamper u Provansi
Kamper u Provansi © shutterstock

Kamperom do Francuske ili unajmiti kampera na licu mjesta?

Treba uzeti u obzir troškove povratnog putovanja (uključujući mogućnost naplate za prometne prekršaje), troškove amortizacije vozila i vrijeme provedeno za upravljačem. Udaljenost između Varšave i Pariza iznosi 1.600 km, što rezultira prosječnim troškom goriva za povratno putovanje od 2.500 poljskih zlota, te dodatnih 700 poljskih zlota za cestarine. Povratno putovanje zahtijeva 30 sati neprekidne vožnje. Trenutni trošak najma kampera srednje veličine kampera u Francuskoj kreće se od 65 do 100 eura po noći, dok je za velike kampere cijena između 85 i 145 eura po noći.

Kamperi u Francuskoj – sve što trebate znati

Prije nego što započnete putovanje, važno je da se upoznate s visinom i ukupnom težinom svog vozila i te podatke zapišete negdje na papiru. Bit će vam korisni kada se susretnete s prometnim znakovima. Također, provjerite aktualna pravila divljeg kampiranja na web stranici www.rural-camping.com.

Prometna pravila

Maksimalna dopuštena brzina za kampere je 130 km/h na francuskim autocestama i 110 km/h na brzim cestama. Međutim, ako ste vozač s manje od 3 godine iskustva ili ako vam je vid značajno ograničen tijekom vožnje, ograničenje brzine se smanjuje na 110 km/h na autocestama i 100 km/h na brzim cestama. U naseljenim područjima ograničenje brzine je 30 km/h, a izvan naseljenih područja iznosi 80 ili 90 km/h, ovisno o vrsti ceste. Ako vaš kamper teži više od 3.500 kg, morate imati set brzinskih naljepnica na stražnjem dijelu vozila i ne smijete voziti tako brzo. Izvan naseljenih područja, ograničenje brzine je 80 km/h, 100 km/h na autocestama i 110 km/h na autoputevima.

Večera s pogledom
© Rdne Stock Project on pexels.com

Barijere koje ograničavaju visinu na ulazima u neke tunele, nadvožnjake ili podzemne parkirališne prostore su prepreke koje su dobro poznate svim vozačima kampera. Usto, trebate biti svjesni zona s niskom emisijom (npr. u centru Pariza), gdje je vožnja dizelskim vozilima kažnjiva s visokom novčanom kaznom.

Spavanje u kamperu

Francuske kamper-parkinge možete pronaći putem mobilne aplikacije Campercontact. Službeno, možete prenoćiti gdje god možete parkirati svoj automobil. Na raspolaganju su vam sljedeće opcije smještaja duž ruta:

  1. Aires – ili aire de service, popularna besplatna ili plaćena parkirališta za kamper s kompletnom infrastrukturom: od tuševa do električne energije i bazena. Na Airesima obično možete ostati 48 sati.
  2. Općinski i privatni kampovi
  3. France Passion – definitivno najzanimljiviji tip smještaja. Nudi ga vlasnici farmi i vinograda u zamjenu za prodaju svojih proizvoda i promociju svojih usluga. Naravno, to je opcionalno. Postoji besplatna aplikacija koja olakšava pronalaženje besplatnog mjesta za boravak.

Prometni znakovi s prekriženim kamperom

Putujući francuskim cestama, mogli biste naići na prometne znakove koji zabranjuju kretanje ili parkiranje kampera. Prekriženi kamper obično je popraćen prijetećim riječima “interdiction de stationer“, što znači “zabranjeno parkiranje”. Međutim, valja znati da ovaj tip prometnog znaka krši načela jednakosti i smatra se nezakonitim. U slučaju provjere policije na jednom od tih mjesta, sve bi trebalo proći glatko, ali dobro bi došlo određeno poznavanje francuskog jezika.

Cestarine

U Francuskoj se naplaćuju cestarine na autocestama i brzim cestama. Također se naplaćuju cestarine za prijelaz preko određenih mostova, tunela ili nadvožnjaka. Postoji pet kategorija cestarina, ovisno o vrsti vozila i duljini dionice ceste. Trenutne cijene možete pronaći na autoroutes.fr. Za svaku naplatnu cestu postoji alternativna ruta na kojoj se ne naplaćuje cestarina. Autocesta je besplatna samo ako nema alternative u blizini.

Par se divi zalasku sunca s vrha kampera
Par se divi zalasku sunca s vrha kampera © iStock

Gdje iznajmiti kamper?

Ako tražite ekonomičniju opciju, dobro rješenje je dijeljenje kampera – tj. najam vozila od privatnih vlasnika, primjerice putem aplikacije Yescapa. Prilikom najma, imajte na umu da veličina i težina vozila utječu ne samo na cijenu, već i na potrošnju goriva tijekom puta. Svi kamperi i prikolice (koje nisu povezane s vučnim vozilom) s ukupnom težinom većom od 3,5 tone moraju imati naljepnicu koja pokazuje lokaciju “mrtvih kutova”, vidljivih sa strane i stražnjeg dijela vozila. Ovi propisi se primjenjuju od 1. siječnja 2021. godine.

Koje osiguranje trebam uzeti?

Na mcrent.com možete pronaći prilagođeni paket osiguranja za svoje vozilo. Imajte na umu da u nekim slučajevima tvrtke za najam vozila mogu naplatiti dodatni polog na vašoj kreditnoj kartici ako ne sklopite dodatno osiguranje.

Otkrijte najbolje rute za kampere u Francuskoj

Velika sloboda kretanja čini putovanja kamperima po Francuskoj zaraznima. Stoga smo izabrali tri najzanimljivije rute za vas, uzimajući u obzir raznolikost i turistički i povijesni potencijal svake od njih.

Bordeaux vinska ruta

Ako planirate putovanje kamperom kroz vinsku regiju, trebali biste se sprijateljiti s nekim tko ne pije. Na dionici dugoj 850 kilometara od Bordeauxa preko Gageaca do Beaunea, pronaći ćete sve ono po čemu je Francuska poznata. Idilična srednjovjekovna sela, prekrasna priroda (uključujući i kanjon Gorges du Tarn) i divna Sauvignon Blanc vina za kušanje. Ne samo da ćete posjetiti mnoge lijepo smještene vinograde, već ćete također saznati o fascinantnom načinu uzgoja francuske vinove loze. Najpopularnije rute u regiji su Route des Châteaux i ruta od Gravesa do Sauternesa. Bez obzira na vašu preferenciju, ako putujete kamperom po regiji, morate posjetiti impresivni Château de la Brède, dom poznatog Montesquieua.

Pogled na vinovu lozu
Pogled na vinovu lozu © shutterstock

Dvorci u dolini rijeke Loire

Dolina Loire je jedna od najpopularnijih odredišta u središnjoj Francuskoj. U ovoj povijesnoj regiji nalazi se više od 300 srednjovjekovnih, renesansnih i prosvjetiteljskih dvoraca. Njihova privlačnost dodatno se povećava činjenicom da se nalaze uz obale Loire – najduže rijeke u Francuskoj. Orléans, Blois, Villandry i Chenonceaux samo su neka od mjesta koja vas očekuju na ovoj ruti. Duž puta ima mnogo restorana i vinograda, kao i mjesta za zaustavljanje i uživanje u prirodi.

Između alpskih vrhova

Na nijednoj drugoj ruti nije toliko korisno znati izraz “Aire de Chainage“, odnosno mjesto gdje se postavljaju lanci za snijeg. Ruta Grandes Alpes započinje na jezeru Ženeva na švicarskoj granici i prolazi kroz francuske Alpe do mediteranskih gradova. To je jedan od najljepših načina za istraživanje Francuske kamperom.

Ako odaberete ovu rutu, preći ćete 720 km ceste preko 16 prijevoja, od kojih je pet na nadmorskoj visini većoj od 2.000 metara. Najspektakularniji dio je Col de la Bonette (2802 m). Ruta Grandes Alpes otvorena je od lipnja do listopada, ali preporučujemo da pratite obavijesti koje izdaju alpske službe za sigurnost.

Putovanje kombijem u planinama
Putovanje kombijem u planinama© shutterstock

Putujete li u Francusku kamperom? Zapamtite ovo!

  1. Provjerite jeste li upoznati s trenutnim zakonodavstvom o kretanju i parkiranju kampera u Francuskoj.
  2. Saznajte visinu i ukupnu težinu svog vozila.
  3. Provjerite imate li pravo osiguranje za Francusku.
  4. Pripremite kartu mjesta na kojima ćete boraviti 100% legalno.
  5. Usporedite cijene najma kampera, uključujući mogućnost najma od privatnih osoba.

FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?