Žuti tramvaj broj 28 klasična je lisabonska turistička atrakcija i aktivni simbol grada. Ako planirate gradski odmor u portugalskoj prijestolnici, svakako odvojite vrijeme za vožnju ovim povijesnim tramvajem, uz sva redovita razgledavanja i nekoliko stanica za ukusnu kavu i Pasteis de Belem!

Lisabon je poznat kao europski San Francisco zbog svoje jedinstvene brdovite geografije. Svatko tko je hodao gore-dolje njegovim strmim ulicama u središtu grada može potvrditi vrijednost lokalne mreže tramvaja i dizala. Među njima je Elétrico 28 – najpoznatija tramvajska linija u Lisabonu.

Colorful Lisbon street © iStock
© iStock

Tramvaj 28 kroz godine

Tramvaj 28 prometuje središtem Lisabona više od jednog stoljeća, a prvi je tramvaj krenuo linijom 28 davne 1914. godine. Danas tu rutu voze vagoni “remodelado”, to jest drveni vagoni obojeni u karakterističnu žutu boju linije koji su bili renovirana 1990-ih. Zašto onda tramvaji nisu nadograđeni na novije modele? Zanimljivo, samo ove povijesne kočije mogu izdržati ekstremne nagibe lisabonskog terena, koji mogu doseći i do 14%! Tramvaji imaju posebne kočnice i brusilice koje bacaju pijesak izravno ispod čeličnih kotača za dodatnu trakciju. Kada se “28” penju strmim, uskim ulicama Alafame s oštrim zavojima, nemoguće je skinuti pogled s njih.

Woman making a photo of Lisbon tram © iStock
© iStock

Tramvaj 28 – idealna turistička ruta

Tramvaj 28 pokriva rutu dugu 7 km, povezujući Praça Martim Moriz s Campo Ourique i prelazeći popularne četvrti uključujući Graçu, Alafamu, Baixu i Estrelu. Linija 28 nekada je povezivala Praça de Camões s Estrelom, no danas je ruta kraća i završava na Praça de Camões. Duža ruta pokrenuta je 1984. godine – od središnjeg trga Martim Moniz do četvrti Prazeres. Potrebno je oko 50 minuta da se prijeđe cijela duža ruta, no to se često može produžiti zbog prometnih gužvi i loše parkiranih automobila!

Woman posing on the tram view © iStock
© iStock

Što vidjeti iz tramvaja 28?

Ruta 28 prolazi kroz povijesne četvrti u središtu grada i možete ući u tramvaj i izaći iz njega kako biste vidjeli sve atrakcije područja. Ruta vodi u blizini katedrale Sé i Castelo de São Jorge. U tom području također postoji mnogo vidikovaca, kao što su Miradouro das Portas do Sol, Miradouro Nossa Senhora do Monte, Miradouro da Graça i Miradouro de Santa Luzia. Ne propustite trgove Praça da Figueira i Martim Moniz te atmosfersku četvrt Alafama, s uskim ulicama i rubljem koje visi iznad glave. Okusite noćni život Lisabona u Bairro Altu i uživajte u nezaboravnim iskustvima dok se vozite jednim od povijesnih dizala Elevador da Bica, Elevador de Santa Justa i Elevador da Glória do vrha grada.

Woman in the Bairro Alto district © iStock
© iStock

Gdje se ukrcati na tramvaj 28?

Najbolje mjesto za ukrcaj u tramvaj ovisi o tome kako volite provoditi vrijeme. Volite li voziti cijelu rutu ili skakati s nje radi razgledavanja usput? Planirate li gradski odmor u Lisabonu tijekom proljetne i ljetne sezone i želite osigurati mjesto u tramvaju, ukrcajte se na početnim stanicama – Martim Mariz ili Campo Ourique. Budući da tramvaji stižu svakih 15 minuta, lako je čekati sljedeći ako je na prvom prevelika gužva. Vozni red i karta rute mogu se pronaći na svakoj stanici, kao i online na carris.pt.

Kada je najbolje vrijeme za putovanje tramvajem?

Pažljivo odaberite vrijeme jer žute tramvaje ne koriste samo turisti, već uglavnom stanovnici Lisabona . Tramvaj 28 najmanje je gužve rano ujutro ili kasno navečer. Tijekom ljetne sezone, tramvaj kreće od Martim Moniz prije 6 ujutro. i nastavlja se tijekom dana do iza 23.30 sati. Izvan glavne turističke sezone tramvaji voze od 6 do 22 sata. Obratite pozornost na odredište večernjih tramvaja jer noću često voze kraćom rutom.

Colorful tram on the Lison street © pexels
© pexels

Savoir-vivre u tramvaju 28

Kao i kod ostalih tramvajskih i autobusnih linija u portugalskom glavnom gradu, u tramvaj ulazite na prednja vrata, a izlazite na stražnja. Prije ukrcaja pričekajte u redu na tramvajskoj stanici da tramvaj stigne. Pri ulasku prislonite svoju kartu na žuti čitač koji se nalazi pored ulaza, odmah iza vozačevog sjedala. Karte možete kupiti i kod vozača, ali samo uz odgovarajuću gotovinu. Trebate znati da žuti tramvaji privlače džeparoše, stoga čuvajte fotoaparat, novčanik i telefon na sigurnom mjestu i izbjegavajte stajanje na vratima gdje lopovi najčešće iskoriste priliku. Kad se vozite tramvajem stojeći, držite se čvrsto jer bi pokretanje i zaustavljanje moglo biti trzavo!

Tram in the narrow street © iStock
© iStock

Koliko košta tramvajska karta u Lisabonu?

Srećom, tramvaj 28 nije skupa turistička atrakcija, s jednom kartom koja košta 3 eura. Korištenje Viva Viagem kartice ovu cijenu prepolovljuje, no dobar izbor za gradski odmor u Lisabonu je 24-satna karta. Košta 6,45 €, ali omogućuje neograničena putovanja bilo kojim prijevoznim sredstvom u gradu, uključujući i povijesna dizala! Također vam omogućuje da po želji uskočite i uđete u tramvaj – nešto što nije moguće sa standardnom kartom od 3 €.

Gdje i kako kupiti kartu za tramvaj u Lisabonu?

Lisbon has a well-developed public transport ticketing network. For a single €3 journey, jednostavno platite vozaču prilikom ulaska u tramvaj. Možete ih kupiti i kod predstavnika Carris prijevoznika tijekom cijele turističke sezone, a tijekom cijele godine u pošti ili na žutim Carrisovim štandovima ili MOB mjestima u većim ulicama diljem grada. Viva Viagem kartice dostupne su i na Carrisovim punktovima, dok se 24-satne karte prodaju isključivo na stanicama metroa, poput Trga Martima Moniza.


FAQ

Instagram

Tražite određeno mjesto?